Stefan Ilić osvojio četvrti trofej u Italiji

Stefan Ilić stigao je do novog trofeja u Italiji. Naš internacionalac je sa ekipom Milana osvojio Kup nakon pobede nad ekipom Apjano rezultatom 7:3, a treba istaći da mu je ovo već četvrti pehar u Italiji.

– Od početka meča smo igrali zaista dobro. Poveli smo 1:0 u prvoj trećini, Apjano je u drugoj deonici uspeo da izjednači, ali samo na kratko jer smo smo onda iz tri naredne izmene postigli tri gola. Na taj način smo stekli odlučujuću prednost i zasluženo pobedili, jer smo sve vreme kontrolisali igru i rezultat – počeo je priču Ilić koji je Kup Italije dva puta osvajao sa Milanom i jednom sa ekipom Valpeliće, a sa Milanom ima i jednu titulu šampiona.

Za Ilića je ovaj trijumf imao poseban značaj:

– Izuzetno mi je drago zbog ovog trofeja, ovo mi je treći uzastopni pehar u ovom takmičenju. Time sam dospeo na drugo mesto večne liste hokejaša u Italiji, jer su samo trojica igrača u istoriji četiri puta osvajali Kup – sa ponosom kaže Ilić koji je jedini srpski hokejaš u Italiji.

A kako je Stefan Ilić stigao na Apenine?

– Još 1994. godine sam došao u Italiju, a počeo sam da treniram godinu dana kasnije. Moj otac je bio hokejaš, igrao je u Partizanu i Zvezdi, za reprezentaciju Jugoslavije, a potom je postao trener. Dobio je posao u ekipi Koma, pa smo se porodično preseili u Italiju – kratko je zastao Stefan i potom dodao:

 

– Sa samo dve i po godine sam stao na led i počeo da klizam, a za to je ipak najzaslužnija bila moja majka. U seniorskoj konkurenciji sam prvo zaigrao za Beostar 2006. godine, a onda sam početkom 2009. prešao u Crvenu zvezdu. U Italiji sam zaigrao 2013. godine u Varezeu, gde je moj otac radio kao trener. Vareze je tada bio u drugoj ligi i posle prve moje utakmice zvali su me iz Milana koji se tada takmičio u Seriji A. Vareze je bio njihov razvojni tim, i pošto su imali dosta povređenih igrača, na pozajmicu sam u toj prvoj sezoni odigrao 10 utakmica. Tako je sve počelo.

O kvalitetu hokeja u Italiji Ilić kaže:

– Reprezentacija im se takmiči u Prvoj diviziji. Šest timova iz Italije igra u Alpskoj ligi zajedno sa austrijskim i slovenačkim klubovima, dok se Milano takmiči u italijanskoj ligi koja se po kvalitetu ne razlikuje mnogo. U Milanu je hokej dosta popularan, u proseku nas prati oko 1200, 1300 gledalaca, a na nekim značajanijim utakmicama bude i 3.000 navijača. Zanimljivo je da je svojevremeno Silvio Berluskoni bio predsednik i hokejšakog kluba, tada je u igri bio ogroman novac. Uslovi su dobri, ali jedini problem je što hokej kao sport nije rasprostranjen po celoj zemlji već samo na severu, a Milano je najjužnija tačka gde hokej praktično živi. Međutim, kvalitet je dosta dobar. U ligi se takmiči 12 klubova, trenutno smo na deobi drugog mesta sa ekipom Pjana, provplasirani je Merano, a nadamo se da posle Kupa možemo i do titule šampiona – rekao je Ilić koji u Milanu radi i kao trener sa mlađim selekcijama u klubu.

Junak ove priče ima i boga reprezentativno iskustvo. Stefan je bio član čuvene generacije reprezentativaca Srbije koja se 2009. plasirala u Prvu diviziju, tadašnju drugu ligu svetskog hokeja, koja je po rangu bila odmah iza Top divizije najboljih selekcija sveta.

– Taj famozni šampionat u Noom Sadu nam je svima u mnogo lepom sećanju. Bio je to veliki uspeh. Šteta je samo što smo odmah ispali u niži rang. Nedostajalo nam je i malo sreće jer smo u odlučujućoj utakmici za opstanak poraženi od Holandije posle produžetka.

Od 23. aprila, Stefana očekuju nove obaveze u nacionalnom timu:

– Predstoji nam Svetsko prvenstvo Druge divizije A grupa. domaćin je Holandija, a za rivale ćemo još imati Australiji, Belgiju, Kinu i Island. Očekujem neku od medalja, a nadam se da možda možemo da iznenadimo i osvojimo prvo mesto. Najveći rival će nam biti Holandija, sa kojom smo igrali pretprošle godine u Španiji. U neizvesnoj utakmici smo poraženi 3:2. Nadam se da će ovog puta ishod biti drugačiji, odnosno u našu korist- zaključio je Stefan Ilić.

 

 

 

 

You might also like

Comments are closed.