1992 – 2006

Raspadom SFR Jugoslavije prestala je da postoji i hokejaška liga "velike" Jugoslavije. Nastankom nove države, SR Jugoslavije, u novoformiranoj prvoj saveznoj ligi učestvovali su samo klubovi iz Srbije.

Prve dve hokejaške sezone protekle su u znaku Crvene zvezde koja je u sezoni 1991/1992. osvojila prvu titulu šampiona u svojoj istoriji, a pobedom u Kupu Jugoslavije i "duplu krunu". Crvena zvezda je naredne sezone odbranila titulu, dok kup nije igran, kao ni godinu dana kasnije, u sezoni 1993/94. U toj sezoni Partizan prkida dvogodišnju dominaciju Zvezde i osvaja prvu titulu u SR Jugoslaviji, a osmu ukupno. "Crno-beli" su naredne sezone osvojili "triplu krunu", pošto su uz odbranu titule, osvojili i ponovo ustanovljeni nacionalni Kup, kao i Balkansku ligu, završivši sezonu bez poraza.

Naredne dve takmičarske sezone primat ponovo preuzima Crvena zvezda koja osvaja dve "duple krune", a u sezoni koja im je sledila (1997/98) još jedan nacionalni Kup.

Upravo u toj sezoni glavnu reč u jugoslovenskom hokeju preuzimaju još jedni "crveno-beli", novosadski. Vojvodina je u periodu od 1998. do 2003. godine osvojila šest vezanih titula prvaka SR Jugoslavije, a promenom naziva države u Srbija i Crna Gora, i prvu šampionski prsten u Prvenstvu SCG, ukupno sedmu u svojoj istoriji.

Tokom ove dominacije Novosađana beogradski hokej je doživljavao veoma teške dane budući da u sezonama 1998/99. i 1999/2000. nisu nastupali jer je ledena dvorana "Pionir" bila van funkcije, pa su u nacionalnom šampionatu nastupali samo vojvođanski klubovi – novosadski Vojvodina i Novi Sad, te Spartak iz Subotice.

U trogodišnjem postojanju nove države viđena su tri različita prvaka. Nakon pomenute Vojvodine, titulu je preuzela Crvena zvezd, osvojivši ukupno peti i poslednji naziv nacionalnog prvaka u sezoni 2004/05, da bi poslednju sezonu Prvenstva SCG osvojio Partizan, prekinuvši šampionski "post" dug deset sezona. To je bio i početak dugogodišnje dominacije "crno-belih" u okviru Prvenstva Srbije koje je počelo da se igra od sezone 2006/07.