2008 – Divizija II (Grupa A)

2008 IIHF WORLD CHAMPIONSHIP Division II Group A – Miercurea Ciuc (Romania)
7-13. april 2008.

 

Na prvenstvu sveta 2008. godine u rumunskom gradu Mijerkureja Ćuk, reprezentacija Srbije stigla je do svoje prve medalje od kako nastupa kao samostalna država. U okviru Divizije II (Grupe A) osvojeno je treće mesto zahvaljujući pobedama protiv Irske, Izraela, i Bugarske, dok su pretrpljena dva poraza protiv Rumunije i Belgije.

Srbiju je na prvenstvu predvodio kanadski trener Adam Šel, dok mu je pomoćnik bio potonji reprezentativac Srbije, takođe Kanađanin, Frederik Peroun.

Najbolji strelac i ujedno poenter reprezentacije Srbije bio je Marko Kovačević koji je postigao 7 golova i asistirao kod četiri. Najbolji asistent bio je Dimitrije Nadaški sa 7 uspešnih dodavanja.

Reprezentacija Srbije u Rumuniji je nastupila u sastavu: Milan Luković i Fedor Aranicki (golmani), Igor Andrić, Miloš Babić, Uroš Brestovac, Ljubomir Đorđević, Boris Gabrić, Stefan Ilić, Bogdan Janković, Janko Jerković, Dragan Komazec, Aleksandar Kosić, Marko Kovačević, Predrag Milosavljević , Filip Mirković, Dimitrije Nadaški, Dejan Pajić, Nenad Raković, Marko Sretović, Ivan Tumbas i Bojan Ziđarević.

Srbija je na otvaranju šampionata deklasirala Irsku rezultatom 13:1. Po četiri pogotka postigli su Aleksandar Kosić i Marko Kovačević, a po jedan Ivan Tumbas, Dimitrije Nadaški, Bojan Ziđarević, Predrag Milosavljević i Bogdan Janković.

U drugom kolu je zabeležen očekivan i ubedljiv poraz od favorizovane Rumunije koja je slavila uz velikih 10:0.

Dan pauze dobro je došao našem timu, posle čega je savladan Izrael rezultatom 4:1. Posle početnog vođstva Izraelaca, „orlovi“ su u drugom periodu preokrenuli golovima Dejana Pajića, Stefana Ilića i Borisa Gabrića, a u završnom periodu trijumf je potvrdio Marko Sretović.

Uvek neugodna Belgija i ovog puta koštala je Srbiju boljeg plasmana. Poraz posle penal serije od 4:5 uz eventualno drugačiji ishod doneo bi našoj selekciji srebrnu medalju. Ovako je u direktnom duelu za drugu poziciju srebro „prepušteno“ protivniku. Golove za naš tim postigli su Dimitrije Nadaški, Marko Kovačević, Aleksandar Kosić i Marko Sretović.

U poslednjem kolu Srbija je potvrdila bronzanu medalju ubedljivim trijumfom nad Bugarskom od 11:2. Golove su postigli: Bogdan Janković (tri), Marko Kovačević i Predrag Milosavljević (po dva) i Marko Sretović, Bojan Ziđarević, Aleksandar Kosić i Nenad Raković.