Zašto klubovi odbijaju finansijsku pomoć Saveza?

U prostorijama Saveza hokeja na ledu Srbije 16. januara održan je veoma konstruktivan sastanak kome su osim generalnog sekretara Saveza Aleksandra Milosavljevića i direktora takmičenja Bogdana Dabovića prisustvovali predstavnici klubova: Jovica Rus (Crvena zvezda, Red Team), Igor Kosović (Partizan, Marbo), Vladan Drozdik i Miroslav Nadaški (Vojvodina), Dragoslav Pajić (NS Stars) kao i Vojin Koljenšić, koordinator ERSTE lige budućih šampiona. Odsutni su bili samo predstavnici Spartaka.

Glavna tema sastanka bili su novonastali problemi zbog velikog broja neodigranih utakmica u ligama U12 i U15. Sve to moglo bi da ima dalekosežne posledice po hokejaški sport u Srbiji, pogotovo ako lige ne budu okončane. Direktor takmičenja Bogdan Dabović izneo je konkretne podatke po kojima u kategoriji za hokejaše do 12 godina od do sada predviđene 22 utakmice odigrano je samo osam, a u kategoriji za igrače do 15 godina, od planiranih 18 utakmica registrovano je samo četiri.

Kao razloge velikog broja neodigranih utakmica predstavnici klubova naveli su nepostojanje posebnog komesara za takmičenje mlađih kategorija koji bi vršio detaljniju kontrolu, striktno sprovodio sankcije kao i činjenica da se prilikom otkazivanja utakmica odmah ne zakazuje i novi termin.

Takođe, kao jedan od osnovnih problema navedene su i finansije i teška materijalna situacija klubova.

Upravo iz tog razloga, generalni sekretar Saveza hokeja na ledu Srbije Aleksandar Milosavljavić tom prilikom je istakao da Savez na sve načine pokušava da pronađe rešenje iz novonastale situacije, pa je predstavnicima klubova predstavio ideju i inicijativu koja je potekla od članova Upravnog odbora:

– Shodno činjenici da će Beograd ove godine biti domaćin dva svestka prvenstva, Savez će prihodovati određena novčana sredstva. Predlog Upravnog odbora je da sav taj novac bude usmeren klubovima i da od tih sredstava budu podmireni troškovi organizacije turnira i troškovi ptovanja za učesnike ERSTE lige budućih šampiona u kategoriji U8 i U10, kompletni troškovi organizacije utakmica i putovanja za učesnike lige U12 kao i troškovi putovanja za klubove koji se takmiče u ligi U15. Jedini uslov za to je da se poštuju pravila – rekao je Milosavljević i potom pojasnio:

– Neophodno je da klubovi usaglase termine svih neodigranih utakmica u ligama U12 i U15, a rok za to je 18. januar. Da se pridržavaju postignutog dogovora i lige uspešne privedu kraju, a u tom slučaju predviđena novčana sredstva, na osnovu troškovnika koji su do sada bila predstavljena Savezu, bila bi refundirana – zaključio je Milosavljević.

Predviđeni rok je prošao, međutim, u kancelariju Saveza do danas iz klubova nije stigla nikakva informacija da su preduzeti bilo kakvi koraci u pogledu zakazivanja utakmica u ligama U12 i U15. Iz tog razloga generalni sekretar SHLS Aleksandar Milosavljević se još jednom klubovima obratio pismom u kome se između ostalog kaže:

„Kao jedan od učesnika navedenog sastanka, stekao sam utisak da ćete preuzete obaveze ispuniti jer je predlog i akcija naišla na opšte odobravanje.  S obzirom na to da je rok prošao, zatečen sam totalnim odsustvom bilo kakve aktivnosti u vezi sa vašim obavezama. I pored nastojanja da proniknem u ovakvo postupanje, nisam uspeo da pronađem razlog za to. Jedino što izgleda kao logično objašnjenje koje mi se nameće jeste da vam je ovaj vid pomoći suvišan. S obzirom da su mi finansijske prilike klubova uglavnom poznate, nisam u stanju da ovo prihvatim kao pravi razlog, a razlozi koje smo svi toliko puta čuli na raznim sastancima i u neposrednom kontaktu su očigledno samo loši izgovori i dokaz da nema dovoljno dobre volje za bilo kakav rad u zajedničkom interesu“.

You might also like

Comments are closed.