Upoznajte Ivana Nedeljkovića – najboljeg srpskog sudiju

Ivan Nedeljković s pravom nosi epitet najboljeg hokejaškog sudije u Srbiji. U proteklih nekoliko godina sudio je u USHL-u, najboljoj hokejaškoj juniorskoj ligi u Sjedinjenim Američkim Državama, drugi je evropski sudija koji je ušao u američki krovni kamp za suđenje, a „preko bare“ je delio pravdu u više od 100 mečeva.

Ipak, ovaj momak rođen 1989. godine, odlučio je da se vrati u Srbiju i sada pored srpske, sudi i u ligama Austrije i Mađarske. Najpre je, sa distance od 25 godina, govorio o tome kako se dogodilo da mu baš hokej uđe pod kožu i zavoli ga za čitav život.

– Od pete do dvadesete godine sam trenirao aktivno hokej na ledu, bio sam učesnik dva svetska prvenstva (do 18 i 20 godina), a onda sam doživeo povredu posle koje nisam mogao da nastavim da treniram – počeo je priču Nedeljković.Kao i uvek u životu – kraj nečega dovodi do novog početka.

– Kolega me je pozvao da probam da sudim i baš mi se svidelo. Posle prvog meča postao sam svestan da želim da to bude moj novi poziv. Bilo je to 2009.

Objasnio je i šta mu se posebno svidelo.

– To što treninzi nisu mnogo naporni. Potpuno su drugačiji od igračkih. Nema timskih već individualnih vežbanja. Moraš da budeš u kondiciji kako bi razdvojio igrače ako dođe do tuče na ledu.

Da se trud, rad i zalaganje uvek isplate, u praksi je osetio i Nedeljković.- Otišao sam na kamp u Ameriku i tamo se odmah svideo svojim šefovima jer sam iz dana u dan napredovao. Stalno sam radio na sebi, učio marljivo, imao odličnu komunikaciju sa svojim supervizorima. Naučio sam dosta tog leta 2015. godine, onda odlučio da se vratim.

Po povratku sudio je u Mađarskoj ligi, ali je bio svestan da još dosta toga treba da nauči. Gladan znanja, kontaktirao je šefove u Americi, koji su podržali njegovu nameru da se vrati. – Da se razumemo, NHL je najbolja liga na svetu, totalno drugačija od svega što mi ovde radimo. Visok je nivo komunikacije sa šefovima, pritisak je drugačiji, tamo su tuče i opši haos potpuno normalni na svakoj utakmici. Ja sam sudio više od 100 utakmica.

Nedeljković je ispričao i jednu od mnogih neobičnih situacija u kojima se našao u Americi. – Sudio sam meč, igrač je započeo tuču, udario je protivničkog igrača i izbio mu šest zuba. Krenula je opšta tuča, pet na pet, domaćin u sudijama prepozna glavnog krivca za poraz i krenu da nas vređaju. Toliko je bilo neprijatno da je policija morala da nas prati do izlaska iz grada.

Objasnio je kako u opštem metežu zadrži fokus na onome što mora da uradi.- Kada ste igrač onda instinktivno ulazite u tuču da biste odbranili saigrača i aktivni ste član toga, ali kao sudiji vaš posao je da razdvajate igrače. Tu morate da budete pribrani, da budete u kondiciji da možete da ih razdvojite. Pre meča mi već znamo ko su glavni igrači koji prave probleme u toku meča, pa na njih obratimo i posebno pažnju.

Da biste postigli da hokejaši poštuju vaše odluke, morate da budete autoritet. A kako se on stiče?- Iskustvom, naravno. Stalnim radom na sebi. Kada ste novi u ovom poslu, svaka situacija je specifična i iz svake naučite nešto novo. Naravno, treba dosta vremena da bi se autoritet stekao. Vidi se na terenu kada ste sigurni u odluku koju ste doneli. Tada mirno objasnite igraču, ako nastave da se žale ili bivaju bezobrazni i za to postoje sankcije u vidu odstranjivanja sa terena.

U Srbiju se vratio posle dve godine. Sada sudi u srpskoj, austrijskoj i mađarskoj ligi. I kada ih uporedi, sve su potpuno različite.- Ovde, na primer, igrači uopšte i ne dobijaju kazne. U Austriji se loše ponašanje igrača na terenu kažnjava finansijski i neigranjem. Da se razumemo, tamo se i loše sudije kažnjavaju.

Kao neko ko je dosta toga prošao i naučio, Nedeljković je u Srbiji prepoznat da bi mogao da pomogne da se sudijski posao podigne na viši nivo.- Rad sa sudijama ne može da se promeni preko noći, ali mislim da smo došli do pomaka i da imamo stvarno dobre pojedince.Dvojica su se posebno istakla i njima će Nedeljković u narednom periodu uručiti zaslužene nagrade.- Savez hokeja na ledu nam od početka ove sezone zaista pomaže i ostvarili smo napredak u komunikaciji sa njima. Oni su izdvojili novac da se kupi oprema Stefanu Požaru i Uroš Mladenoviću, sjajnkm mladim sudijama. Obojica su dobila po pištaljku, Stefan je dobio i pantalone, a Uroš kacigu.

Nedeljković je posebno želeo da istakne dobru saradnju sa Savezom hokeja na ledu.- Ne znam kako je bilo prethodnih godina, ali sada imamo odličnu saradnju. Oni su uvek spremni da nam pomognu. Postoji fond za sudije koje su najviše napredovale, zatim onaj iz kojeg se finansiraju sudije koje dele pravdu na svetskim prvenstvima. Dobili smo trenerke za zagrevanje, svi seminari su finansirani od strane Saveza. Stvarno je komunikacija na visokom nivou.

Lični ciljevi Nedeljkovića vezani su za stalno napredovanje.- Nemam više u planu da se vraćam da sudim u Ameriku, već možda odem samo na neke seminare. Takođe, posećujem kampove u regionu koji su sastavni deo napretka. Aktivan sam i u širenju znanja koje sam stekao, tako da se nadam da ćemo hokej podići na jedan viši nivo u Srbiji.

You might also like

Comments are closed.