SP U18: Minimalac i prvenac – preokret „orlića“ u trileru sa Belgijom za prve bodove na turniru

 

U veoma neizvesnom meču od početka pa do samog kraja, „orlići" su bili nešto koncentrisaniji u odsudnim momentima, iako su Belgijanci imali inicijativu tokom najvećeg dela druge polovine utakmice. Prethodno su mladi srpski hokejaši velikom borbenošću uspeli da nadoknade gol zaostatka sa sredine prve trećine i pogocima Dušana Jankovića u 14. i Đorđa Stojsavljevića u „pauer pleju" u 22. minutu preokrenu rezultat koji im je doneo prve bodove na šampionatu.

Bio je to četvrti uzastopni trijumf Srbije nad belgijskim nacionalnim timom nasvetskim prvenstvima u ovom uzrastu, a ovom pobedom naši mladi hokejaši izjednačili su se sa našim današnjim protivnikom na trećem mestu tabele i na taj način sačuvali realne izglede da takmičenje okončaju na trećoj poziciji, takođe četvrtu godinu u nizu. Da bi stigli do tog uspeha u preostala dva kola biće im neophodne pobede protiv Kine (četvrtak, 13 časova) i Islanda (petak, 13).

Nije bilo lako najmlađem srpskom nacionalnom timu da stigne do prvog trijumfa u madridskom predgrađu. Belgijanci su sredinom vrlo neizvesne prve trećine utakmice prvi stigli do vođstva, pošto je Bram Klajsen jednim prošao od jednog do drugog gola, nadmudrio celokupnu našu odbranu, a zatim vratio pak za Jula van Melea koji je pogodio za 0:1.

Taj gol nije mnogo poremetio naš tim koji se brzo oporavio i već u 14. minutu posle gužve u trećini protivnika stigao do izjednačenja. Aleksandar Filipović je poslao pak iza gola Belgije, a odande ga je Srđan Subotić ubacio pred golmanski prostor Tomasa Vanspringela (21 odbrana) gde je hitro reagovao Dušan Janković i svojim prvim golom za nacionalni tim doneo izjednačenje (1:1).

Reprezentativci Srbije slave gol Đorđa Stojsavljevića u meču trećeg kola SP U18 protiv BelgijeFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Dobro raspoloženje koje je tada nastalo bilo je još veće posle „pauer pleja“ početkom drugog perioda, kada je akciju Mirka Đumića udarcem sa visine bulija završio Andrija Španjević, a „otpadak“ posle njegovog šuta u gol ubacio 14-godišnji Đorđe Stojsavljević, koji je takođe svojim prvencem u nacionalnom dresu doneo potpuni preokret i, kako se ispostavilo, trijumf „orlićima“.

Pokušali su Belgijanci u nastavku da dođu do poravnanja rezultata, imali inicijativu, naročito u poslednjem periodu, ali su se odlično branila naša defanzivna linija na čelu sa golmanom Jugom Mitićem koji je proglašen za najboljeg igrača našeg tima na utakmici (čak 36 odbrana) i tako se iskupio za nešto slabije partije u uvodna dva kola. Nije bilo golova do kraja meča, pa je Srbija izvojevala prvu pobedu na turniru – 2:1.

U sredu je na Svetskom prvenstvu u Valdemorou drugi dan pauze, posle kojeg će se naš nacionalni tim sastati sa selekcijom Kine (sreda, 13 časova) koja je u prvom meču trećeg dana ozbiljno namučila favorizovane Estonce, ali poražen minimalnim rezultatom 3:2. Lider na tabeli je do pobede stigao tek pogotkom Simonova (bio strelac i protiv Srbije) 20 sekundi pre kraja utakmice i tako sačuvao prvo mesto na turniru. U poslednjem meču dana, domaćin Španija nadigrala je Island, ali je otpor povratnika u Diviziju II slomila tek u poslednjem periodu, sa dva gola za konačnih 3:0.

 

Svetsko prvenstvo U18 – Valdemoro (Španija)Treće kolo – Utorak, 29. mart

Estonija – Kina 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)SRBIJA – Belgija 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)Španija – Island 3:0 (1:0, 0:0, 2:0) 

TABELA: Estonija 9, Španija 9, Island 3, SRBIJA 3, Belgija 3, Kina 0.

Raspored mečeva reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu U18 u Valdemorou:

Subota, 26.3.2016.   SRBIJA – Estonija 3:5 (0:1, 3:2, 0:2)Nedelja, 27.3.2016.   Španija – SRBIJA 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)Ponedeljak, 28.3.2016.   slobodan danUtorak, 29.3.2016.   SRBIJA – Belgija 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)Sreda, 30.3.2016.   slobodan danČetvrtak, 31.3.2016.   13h   Kina – SRBIJAPetak, 1.4.2016.   13h   SRBIJA – Island

Svi rezultati, livescore sa utakmica, kompletne statistike i sastavi svih selekcija dostupne su na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP U18 u Valdemorou, na adresi: http://www.iihf.com/competition/550/statistics.html.

 

You might also like

Comments are closed.