SP: „Orlovi“ pali posle šest serija penala, Španci poslali Srbiju u borbu za opstanak

 

"Crvena furija" je u veoma zanimljivom i potpuno neizvesnom meču savladala našu selekciju posle čak šest serija penala i tako nanela treći poraz "Orlovima" u isto toliko mečeva na turniru, posle kojeg im ostaje samo teoretska šansa da se u završnici takmičenja bore za medalju (ne zavisi sve od njih), dok ih u poslednja dva kola očekuje borba za opstanak u Grupi A sa Islanđanima i Kinezima.

Takođe, Španci su se ovim trijumfom revanširali Srbiji za tri uzastopna poraza, među kojima je prošlogodišnji sa SP na Islandu kada smo na identičan način i istovetnim rezultatom u direktnom duelu stigli do bronze, kao i kvalifikacionom turniru za ZOI 2018. iz novembra meseca kada su "Orlovi" pobedom od 5:3 izborili plasman u dalje takmičenje.

Golove za reprezentaciju Srbije u rgularnom delu utakmice bili su Pavel Popravka, Nenad Raković i kapiten Marko Milovanović, dok su za Špance bili precizni Giljermo Betran, Pablo Pujuelo i Karlos Kuevedo. Ipak, junak pobede domaćina je mladi Patrisio Fuentes koji je postigao dva gola u penal seriji (jedan odbranjen šut), dok je za naš tim jedini precizan bio Marko Milovanović (dva odbranjena penala). Odlični su bili i čuvari mreže. Arsenije Ranković je odbranio 34 šuta na gol, kao i tri u penal seriji, dok je španski golman Ander Alkain zaustavio 22 udarca tokom igre, uz četiri penala.

Srbiju u narednom kolu očekuje duel sa Islandom (četvrtak, 16.30), koji je u trećem kolu poražen od selekcije Holandije rezultatom 3:0, dok je u drugom meču dana Belgija tek posle produžetka nadigrala Kinu rezultatom 3:2, pa posle tri runde i azijska selekcija, poput naše, ima jedan osvojen bod na začelju tabele.

Mladi Fuentes doneo trijumf: Španski reprezentativac dva puta je savladao Rankovića u penal serijiFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Počelo je kako se samo poželeti može. Selektor Kovačević promešao je postave i talentovanog 17-godišnjeg Mirka Đumića gurnuo u prvu postavu, kao i kapitena Marka Milovanovića, kao podršku Marku Sretoviću. To je očigledno iznenadilo domaćina, jer je u našoj drugoj postavi delovao ubojit trio Filipović – Vučurević – Popravka, a upravo je ovaj tandem u petom minutu odlično kombinovao u polukontri za gol Pavela Popravke.

Od tog momenta "Furija" je krenula snažnije i pokušala da uzvrati, ali su inicijativu na ledu uglavnom određivala isključenja. Viđeno je jedno više na našoj strani, ali zahvaljujući hitrom Đumiću odlično su delovale naše kontre, iako do prvog odmora golova više nije bilo.

Ponovo tamo gde treba: Kao i protiv Holandije, Nenad Raković se našao u pravo vreme na pravom mestuFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Ipak, kao i više puta tokom ovog turnira, ponovo nas je neopreznost u odbrani koštala primljenog gola, jer je jedan lagano upucan pak Giljerma Betrana pred naš gol iznenadio Rankovića i završio u mreži (1:1). Nije to mnogo poremetilo "Orlove", jer je u 28. minutu Nenad Raković odlično reagovao pred golom domaćina i gotovo iz "mrtvog ugla" doneo novo vođstvo Srbiji. Međutim, pritisak Španaca rastao je iz minuta u minut, dok su naši hokejaši igrali vrlo zatvoreno i nadali se šansi iz kontri kojih nije bilo mnogo. S druge strane, sva nastojanja domaće selekcije da stigne do novog izjednačenja osujećivao je raspoloženi Arsenije Ranković (15 odbrana u drugom periodu).

Slično je bilo i na startu poslednjeg nastavka, iako su naši hokejaši mnogo lakše zaustavljali protivničke napade nego u drugom delu. A onda su usledila šokantna dva minuta i potpun preokret domaćina. Prvo se u 49. minutu udarac Adrijana Ubijeta provukao ispod Rankovića, a Pablo Pujuelo potvrdio sa gol linije ubacio pak u mrežu, da bi nepuna dva minuta kasnije Karlos Kuevedo završio odličnu kontru Ubijeta za potpun preokret (2:3).

Gol za produžetak: Mirko Đumić povukao kontru, kapiten Milovanović pogodio za 3:3Foto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Međutim, ponovo su "Orlovi" pokazali karakter i 48 sekundi kasnije, posle sjajne kontre mladog Mirka Đumića izjednačili rezultat golom kapitena Marka Milovanovića. Do kraja su i jedni i drugi pokušali da stignu do pobedničkog gola, ali njega nije bilo, pa se otišlo u produžetak.

U dodatnih pet minuta nije bilo gola, iako su Španci u poslednjem minutu izborili dva igrača više, ali je Srbija uspela da se odbrani i stigne do penal serije. A u njoj je bilo potrebno čak šest serija kako bi bio poznat konačan pobednik. Golmani Ranković i Ander Alkain bili su izvanredni, a nešto bolji je bio Španac koji je odbranio jedan udarac više, dok je pobednika odlučio 21-godišnji Patrisio Fuentes koji je dva puta bio precizan (Ranković odbranio jedan penal), dok je za naš nacionalni tim bio precizan samo kapiten Marko Milovanović (Alkain mu je zaustavio dva udarca; Popravka i Komazec bili neprecizni).

Svi već videli pak u golu: Alkain izvanredno brani penal Milovanoviću u četvrtoj serijiFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Ostaje žal za još jednom propuštenom šansom da naše reprezentacije da se uključi u borbu za medalju, a sa samo jednim osvojenim bodom iz tri kola sada nam predstoji borba za opstanak u Grupi A.

U sredu je na Svetskom prvenstvu na programu drugi slobodan dan, a takmičenje se nastavlja u četvrtak, kada Srbiju u toj borbi očekuje prvi rival, selekcija Islanda (16.30 časova). Četvrto kolo otvoriće selekcije Kine i Holandije (13), dok se u večernjem terminu od 20 časova sastaju se Španija i Belgija, u duelu koji bi mogao da odluči o raspodeli medalja na kraju takmičenja.

 

Svetsko prvenstvo – Haka (Španija)Treće kolo – Utorak, 12. april

Holandija – Island 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)Belgija – Kina 3:2 prod. (1:0, 1:1, 0:1, 1:0)SRBIJA – Španija 3:4 pen. (1:0, 1:1, 1:2, 0:0 – 0:1)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA GDF PTS
1. Holandija 3 2 1 0 0 9:4 5 8
2. Belgija 3 1 2 0 0 12:8 4 7
3. Španija 3 1 1 1 0 8:6 2 6
3. Island 3 1 0 1 1 11:12 -1 4
5. SRBIJA 3 0 0 1 2 7:11 -4 1
6. Kina 3 0 0 1 2 6:12 -6 1

 

Parovi četvrtog kola:Četvrtak, 14. april

Kina – Holandija (13)Island – SRBIJA (16.30)Španija – Belgija (20)

Raspored mečeva reprezentacije Srbije:

Subota, 9.4.2016.    SRBIJA – Holandija 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)Nedelja, 10.4.2016.  Belgija – SRBIJA 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)Ponedeljak, 11.4.2016. slobodan danUtorak, 12.4.2016.   SRBIJA – Španija 3:4 pen. (1:0, 1:1, 1:2, 0:0 – 1:0)Sreda, 13.4.2016. slobodan danČetvrtak, 14.4.2016. 16.30h  Island – SRBIJAPetak, 15.4.2016.    13h       SRBIJA – Kina

Svi rezultati, kompletne statistike, sastavi svih selekcija, tekstualni „lajvskor" sa utakmica i „lajvstrim" svih 15 mečeva šampionata dostupni su na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP u Haki, na adresi: http://www.iihf.com/competition/538.

 

You might also like

Comments are closed.