Kongres IIHF: Srbiji organizacija SP U18, seniori u komšiluku, juniori u Španiji

 

Ovo je jedna od odluka donetih u petak na Godišnjem kongresu Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) koje se održava tokom završnice seniorskog Svetskog prvenstva Top divizije u Moskvi. Srpskom hokeju još jednom je ukazano priznanje zbog dobre organizacije prethodnih takmičenja pod okriljem IIHF-a. Biće to sedmi put u poslednjih šest godina da će naša zemlja biti domaćin jednog planetarnog hokejaškog šampionata i treći put u poslednje četiri godine da će ugostiti selekcije uzrasta do 18 godina, odnosno od marta 2013. godine kada je domaćin bio Beograd. Dve godine kasnije Novi Sad je bio domaćin najmlađim reprezentativnim selekcijama koje se takmiče u grupi B druge divizije, a ostaje da se vidi hoće li u 2017. godini domaćin ponovo biti "Srpska Atina" ili će naša prestonica ponovo ugostiti svetske omladince. Za sada je poznat samo termin odigravanja turnira (od 13. do 19. marta), kao i selekcije učesnice. Pored domaćina Srbije to će biti i nacionalni timovi Holandije, Španije, Australije, Belgije i islanda. Na tom šampionatu naša selekcija četvrti put uzastopno braniće bronzanu medalju, ovogo puta osvojenu ovog proleća u španskom Valdemorou.

Takođe, na Kongresu IIHF-a odlučeno je da će naši seniori od 3. do 9. aprila gostovati u Galacu, gradu na istoku Rumunije, na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupe A, na kojem će pored "Orlova" i domaće reprezentacije učestvovati i Španija, Belgija, Island i Australija. Podsetimo, na nedavno završenom Svetskom prvenstvu ovog ranga igranom u Haki, reprezentacija Srbije zauzela je četvrto mesto, završivši takmičenje iza Holandije, domaće selekcije Španije i Belgije.

Marko Sretović u meču seniorske reprezentacije Srbije protiv Rumunije na Svetskom prvenstvu u Rejkjaviku 2015. godineFoto: Elvar Freyr Pálsson

Kao i u prethodne tri godine, jedna naša selekcija ponovo će putovati u Španiju. Reprezentacija Srbije uzrasta do 20 godina igraće od 7. do 13. januara 2017. godine na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupe A koje će se igrati u Valdemorou ili Granadi. Pored "Orlića" i domaće selekcije, na turniru će igrati i nacionalni timovi Australije, Belgije, Koreje i Meksika. I juniori će, poput svojih mlađih kolega, na ovom takmičenju braniti bronzanu medalju koju su u 2016. osvojili na Svetskom prvenstvu igranom u Novom Sadu.

Na Kongresu Međunarodne hokejaške federacije utvrđeni su termini još 28 svetskih šampionata različitih kategorija u 2017. godini. Više o tome možete pročitati na sajtu IIHF-a na adresi: http://www.iihf.com/home-of-hockey/championships/world-championships/2017-events/.

Reprezentacija Srbije do 20 godina u meču protiv Rumunije na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu u januaru 2016. godineFoto: Mirko Lazović

Među brojnim odlukama, na kongresu je doneta još jedna veoma značajna u vezi sa pravilima igre. Naime, počev od 2017. godine produžetak u mečevima koji se igraju u ligaškom sistemu takmičenja (pa tako i na turnirima na kojima će nastupati sve tri naše selekcije) igraće se u odnosu snaga na ledu "3 na 3", pet minuta do "zlatnog gola".

 

You might also like

Comments are closed.