Kapiten Vojvodine na dvomesečnom radu u američkom kampu "Planet Hockey"

 

Kako je 29-godišnji hokejaš Vojvodine stigao do prilike da bude deo ove velike organizacije otkrio je u razgovoru za sajt Saveza. Drozdik koji u Sjedinjenim Američkim Državama boravi od 1. jula, pa sve do kraja avgusta objasnio je koje su sve dobrobiti ovakvog edukativnog programa, te kako će znanje koje je tamo stekao primeniti u radu sa mališanima u “Srpskoj Atini”.

– Sve je počelo pre dve godine u IIHF-ovom kampu u finskom Vjerumakiju. Tamo sam upoznao određene ljude preko kojih sam uspostavio kontakt sa direktorom kampa "Planet Hockey". To što sam tamo pokazao me je preporučilo njemu, jer mu je bio potreban neko za rad sa decom. Posle razgovora s njim dobio sam poziv da dođem u Ameriku, gde tokom dvomesečnog boravka imam priliku da radim sa decom u različitim vrstama kampova. Ideja je da se svake nedelje putuje od grada do grada, od jedne do druge savezne države, u kojima se radnim danima održavaju kampovi sa decom sa kojom se radi na različitim vrstama programa. Nekad je to stik hendling, a nekada je to čista zabava na ledu, ukoliko je grupa hokejaški manje napredna ili je tu samo radi upoznavanja sa ovim sportom – kaže Drozdik za sajt SHLS-a.

Drozdik napominje da je sistem rada u ovom kampu nešto potpuno drugačije od svega što je upoznao u dosadašnjem radu u hokeju, a zahvaljujući njemu imao je priliku da prisustvuje i trening centru NHL ligaša iz prestonice. Tokom osam nedelja učestvovao je u radu kampa u Džej Piku (Vermont), Danberiju (Konektikat), Oburnu (Mejn), Arlingtonu (Virdžinija), Saut Bendu (Indijana), Vestfildu (Masačusets), dok se njegov boravak u SAD završava u Njujorku i Travers Sitiju (Mičigen).

– Dosta putujemo, svake nedelje smo u drugoj državi. Prošle nedelje bili smo u trening centru Vašington Kapitolsa, gde smo imali priliku da upoznamo kako izgleda rad u jednom od najvećih svetskih klubova, čak i da upoznamo neke od zvezda NHL-a. Čitav taj NHL “cirkus” je na ovaj način mnogo dostupniji, može da se priča sa njima. Nama je u principu poznat samo NHL kao liga, a nismo ni svesni da ovde na mečeve koledž timova dolaze hiljade ljudi i od toga stvaraju pravu “ludnicu”.

Vladan Drozdik sa golmanom Vašingtona Brejdenom Holtbijem

Kapiten novosadskog prvoligaša objasnio je i kako izgledaju treninzi u ovom kampu.

– Treninzi koje ovde imamo su za naše pojmove zaista nestvarni. Oko pola devet smo na ledu, radimo oko dva i po sata, zatim sledi kratka pauza, pa još dva i po sata treninga. Potom sledi 45 minuta suvog treninga, a zatim nešto poput časova teorije. Za kraj sledi sat vremena tzv. Suplemental Training Program , to je neka vrsta dodatnog treninga za onu decu koja se odluče za njega. Inače, ima nas pet trenera u timu i naš zadatak je da pomažemo glavnom instruktoru grupe. U grupama bude između 40 i 80 dece sa kojom se rade različite vrste treninga, od preklizavanja, do testiranja, što klasičnih, što nekih na koje mi nismo navikli. Recimo, na bandži traci, kada pokušavate da se klizanjem suprotstavite elastičnoj traci, pa sve do merenja brzine šuta i klizanja radarom.

Drozdik veruje da je ovo izuzetno iskustvo za ljude koji dolaze iz hokejaški manjih sredina kakva je naša zemlja.

– Mislim da je za trenere sa naših prostora to izuzetno iskustvo. Mnogo se radi na pauer skejtingu koji smatram jednim od najvećih nedostataka u našem hokeju. Radi se sa veoma ozbiljnim instruktorima, dve nedelje sam imao instruktora iz Češke, potom iz Norveške, a sada radim sa jednim od domaćih hokejaša koji je igrao prvu diviziju američkog koledž hokeja, a kasnije i profesionalno u AHL-u tako da su iskustva koja se stiču u radu sa njima zaista izvanredna.

U trening centru Vašington Kapitolsa

Kako ističe, nada se da će imati priliku da dođe i naredne godine, iako napominje da će zbog boravka u SAD-u i njegova Vojvodina nešto kasnije početi sa radom. Ipak, on veruje da će stečeno znanje uspeti da prenese na mlade hokejaše u našoj zemlji i pre svega novosadsom klubu, što je bio osnov njegovog puta preko Atlantika. Sada sledi "nadgradnja".

– Ova prva godina je volonterska, ali već sam dobio ponudu od vlasnika kampa da naredne godine ponovo dođem, tada bih bio direktor kampa. Ukoliko ne budem postao direktor kampa, dobio bih šansu da povedem još nekog iz naše zemlje ko bi takođe radio kao instruktor, što bi takođe bila izuzetna stvar. Mislim da je za naše uslove to sjajna prilika da se upozna jedan veoma ozbiljan rad koji će biti od nemerljivog značaja za neki dalji rad sa našom decom u Srbiji – ističe on i na kraju dodaje:

– Najviše od svega ovde sam naučio o "pauer skejtingu", a to je ono što možda najviše nedostaje našoj deci. Nadam se da ću načinom rada i metodologijom obučavanja koju sam ovde upoznao poboljšati to kod naše dece. Sistem treninga je malo drugačiji nego kod nas, ali mislim da ukoliko se to sprovede, može doneti određene rezultate, pogotovo što je kod nas sezona znatno kraća i mora se svaki trenutak na ledu iskoristiti – zaključuje Drozdik.

Vladan Drozdik sa polaznicima kampa

 

You might also like

Comments are closed.