Sudije iz Srbije na velikoj sceni

Hokejaši Srbije ove godine ostvarili su veliki uspeh na međunarodnoj sceni, sve tri selekcije osvojile su prva mesta na svetskim prvenstvima, ali ni sudije ne zaostaju sa učestvovanjem na velikim takmičenjima. Prošle sezone čak šest sudija delilo je pravdu na svetskim prvenstvima, a među njima posebno se ističu braća Tibor i Đorđe Fazekaš i Ivan Nedeljković.

Nedeljković je sa Tiborom Fazekašom sudio odlučujući meč na svetskom prvenstvu B grupe u sledž hokeju u Berlinu između Rusije i Kine.

– Sledž hokej ili hokej na sankama je paraolimpijski sport namenjen osobama sa invaliditetom. Igrači sede na sankama, imaju dve palice čiji jedan kraj sa šiljcima koriste da se kreću po ledu, a drugim krajem upravljaju pakom. Velika nam je čast što smo pozvani da sudimo na ovom takmičenju. To su momci koji imaju ogromnu volju, neki od njih su bez obe noge, i suđenje na ovim mečevima je veoma specifično – počinje priču o sedmogodišnjem radu u sledž hokeju Tibor Fazekaš.

Za Srbiju koja nema reprezentaciju u ovom sportu veliki je uspeh da se na ovako velikom takmičenju pojave čak dvojica naših sudija.

– Ivan i ja smo bili linijske sudije u duelu koji je odlučivao o prvom mestu u grupi. Pre dve godine imao sam tu čast da u Pjongčangu sudim šampionat A grupe. Tu su bile reprezentacije Amerike, Kanade, Švedske, Norveške… Svetske velesile ovog sporta, a odlućujući meč sudili su Šveđanin i profesionalni sudija iz Austrije. Na ovim takmičenjima pojavljuju se samo najbolji. Sve sudije imaju jako veliki respekt prema ovim sportistima, to su psihofizički izuzetno jaki ljudi, ali na ledu morate mnogo više da vodite računa i pazite nego u klasičnom hokeju.

Tibor Fazekaš osim međunarodnog iskustva u sledž hokeju sudio je 13 svetskih prvenstava, a uz brata Đorđa i Ivana Nedeljkovića na spisku je oko 40 suđenja na velikim takmičenjima.

Đorđe Fazekaš je na interacionalnoj sceni 20 godina. Iza sebe ima 18 svetskih prvenstava i tri Kontinental kupa.

– Mi smo hokejaški mala zemlja i prestavljati Srbiju na međunarodnim takmičenjima veliki je uspeh i čast za nas. Znamo da do suđenja Olimpijskih igara ili elitne grupe na svetskom prvenstvu teško da možemo stići, ali kako reprezentacija napreduje, tako i mi podižemo nivo suđenja i imamo mogućnost da sudimo jače utakmice. Prošla sezona bila je fenomenalna za srpski hokej, veliki je uspeh plasman u viši rang sve tri selekcije, a i naše ekipe u regionalnom šampionatu pokazuju zavidne rezultate – pohvalio je Đorđe Fazekaš reprezentativce Srbije.

Velika je odgovornost izaći na led na međunarodnim takmičenjima i opravdati poverenje dobijeno od IIHF. Nije isto suditi IHL šampionat i svetsko prvenstvo.

– Zaista je velika razlika. Mi se ovde svi znamo, posle toliko godnia u sudijskom dresu već mogu da predvidim kako će ko reagovati i zašto je neki igrač nešto uradio. Igrači i teneri su mnogo disciplinovaniji, organizacija je na višem nivou. Mi sada imamo nekoliko mladih sudija koji tek počinju internacionalnu karijeru i kako hokej napreduje u Srbiji tako će i oni imati priliku da sude jače utakmice i stiču neophodno iskustvo za budućnost.

Pred braćom Fazekaš je veliki Zalivski turnir u Kuvajtu koji svake godine u februaru okuplja vrhunske hokejaše i sudije sa Bliskog istoka i to je prilika da se osim suđenja na utakmicama održe i sudijski seminari i tako promoviše hokej u ovom delu sveta.

Polako ali sigurno srpski hokej napreduje na međunarodnj sceni. Seniori ove sezone igraju u Prvoj diviziji, a Srbija će ponovo imati predstavnike i među sudijama. Činjenica da je čak šest sudija iz Srbije učestvovalo na svetskim šampionatima prošle sezone dovoljan je dokaz koliki ugled imaju srpski delioci pravde u IIHF.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.