U Lozani počele Olimpijske igre mladih

Mladi hokejaši Srbije Valentina Vrhoci i Matija Dinić od 9. – 22. januara učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Lozani. U četvrtak je bilo svečano otvaranje, a Valentina i Matija upoznali su saigrače i odradili prve treninge.

– Čim smo stigli u Lozanu otišli su u trening dvorau na upoznavanje sa saigračima i pravilima turnira. Ovo je jedan sasvim novi format, igra se tri na tri na trećini terena, nema igre telom, a izmene postava su na 50 sekundi. Vrlo je dinamična igra, zahteva dobru fizičku pripremljenost, ali i brzo ramišljane i reagovanje – javio se iz Lozane vođa hokejaške delegacije Srbije Bogdan Dabović.

Ekipe su sastavljane po ključu u zavisnosti rezultata testova i ranga u kojem se takmiči država koji predstavljaju igrači. Golmani su posebno selektovani iz razvijenijih hokejaških država.

– Valentina i Matija su se dobro uklopili sa saigračima, neke od njih već poznaju sa raznih hokejaških kampova, dobro su se pokazali i na treninzima, kako sa znanjem na ledu, tako i sa uklapanjem u nova pravila. Igra se brzo, postize puno golova i trebalo bi da ovaj format zaživi u budućnosti – ponosan je na naše predstavnike Dabović.

Svečano otvaranje održano je u Vodua areni, ledenoj dvorani u kojoj će biti igrane utakmice hokeja na ledu. Dvoranom je prodefilovalo 225 sportista iz 79 zemalja učesnica, a zastavu Srbije nosila je mlada skijašica Zoja Grbović.

– Otvaranje je bilo spektakularno. Organizacija je savršena, ima 3.500 volontera koji su ne samo na borilištima već i u celom gradu, ali tako nešto je bilo i za očekivati jer mi se ipak nalazimo u „kući“ Olimpijskog komiteta. Deca su po ekipama smeštena u univerzitetskom kampusu, u novoj zgradi koja je napravljena zbog takmičenja. Posebna pažnja pridaje se promociji hokeja na ledu jer je Švajcarska u maju domaćin Svetskog prvenstva elitne divizije – detaljan je bio u prvom izveštaju iz Lozane Dabović.

Mladi hokejaši Srbije na led izlaze već danas, po programu prvo Matija sa Crvenim timom od 17.30, pa Valentina i Sivi tim u 20.30.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.