Svetski vikend hokeja na ledu za devojčice 2016 (8-9. oktobar)

 

 

Ovaj dvodnevni pokazni kamp okupiće blizu 50 mladih hokejašica iz svih srpskih klubova i okruženja, a istovremeno predstaviti osnove „najbrže kolektivne igre na svetu“ svim ostalim zainteresovanim devojčicama koje žele da nauče da klizaju i igraju hokej. Svetski vikend hokeja na ledu za devojčice održava se šestu godinu zaredom paralelno u različitim sredinama širom sveta, dok će Beograd i Srbija drugi put uzeti učešće u ovom globalnom projektu Međunarodne hokejaške federacije koji se svake godine organizuje u preko 300 gradova iz 30 različitih svetskih država.

-World Girls’ Ice Hockey Weekend je globalna akcija IIHF-a kojom ćemo stati rame uz rame sa svetskim hokejaškim silama. Istovremeno, probudićemo svest i kod samih klubova, kako bi oni dali još veći akcenat privlačenju devojčica u svoje redove, jer je to između ostalog jedan od najvažnijih ciljeva razvoja u Međunarodnoj hokejaškoj federaciji. I ono što je veoma bitno, ovim vikendom želimo da privučemo što veći broj novih devojčica na klizališta, da uz medijsku podršku probudimo svest roditelja da one pre svega dođu da nauče da kližu, a potom, ukoliko to žele, počnu da se bave hokejom na ledu kao jednim vrlo dinamičnim, interesantnim i prelepim sportom – smatra Uroš Brestovac, koordinator razvoja ženskog hokeja pri Savezu hokeja na ledu Srbije i trener subotičkog Spartaka.

Do sada je kroz ovaj program prošlo nekoliko desetina hiljada devojčica čime je hokej na ledu značajno približen ženskoj populaciji. Ženski hokej je jedan od najvažnijih aspekata razvoja hokeja kako u svetu tako i kod nas. Iako je u Srbiji ovaj segment hokeja još uvek u povoju, konstantan rast broja devojčica iz sezone u sezonu dokaz je da domaći klubovi i Savez idu pravim putem u njegovom razvoju.

Atmosfera sa prvog Svetskog vikenda za devojčice organizovanog u Srbiji 2013. godineFoto: Nikola Barbutov

– Pošto još uvek nema dovoljno devojčica u klubovima, one za sada i dalje treniraju sa dečacima svog ili nešto mlađeg uzrasta. Zato se klubovi trude da međusobnom saradnjom uz podršku Saveza, na mesečnom ili kvartalnom nivou učestvuju u zajedničkim akcijama kojima ćemo im obezbediti što veći broj zajedničkih treninga i utakmica, što su uslovi daljeg napretka – kaže on.

U okviru kampa u subotu će biti organizovan zajednički jednoipočasovni trening sa trenerima domaćih klubova, dok će od 18 časova učesnice kampa biti gošće na utakmici MOL lige HK Beograd – Čiksereda. Pored zajedničkog jutarnjeg treninga, drugog dana planirano je odigravanje mini turnira devojčica uzrasta do devet i do 11 godina, a zatim i meč između selekcije Partizana do 12 godina i ekipe Girls Serbia, koja predstavlja nezvaničnu prvu žensku reprezentaciju naše zemlje.

– Girls Serbia je ekipa sastavljena od veoma mladih igračica, od kojih najstarija ima 15 godina, a najmlađe tek 11. Ta ekipa ima lepu perspektivu i mi ćemo pokušati da ove godine pokrenemo tzv. Balkansku žensku hokejašku ligu u kojoj će pored naših učestvovati devojčice iz Siska i Sarajeva. Iako su od ovih ekipa mlađe i po nekoliko godina, naše devojčice imaju izuzetan potencijal da, ukoliko ostanu na okupu u narednih 4-5 godina i ukoliko se s njima bude ozbiljno radilo, mogu da izađu na širu međunarodnu scenu i pokažu koliko znaju – kaže Brestovac.

Brestovac naglašava da u Srbiji već sada postoji više njih koji igračkim kvalitetima stoje rame uz rame sa dečacima svog uzrasta i koje bi školovanjem u inostranstvu i stipendiranjem mogle da u budućnosti budu lideri ovog projekta i reprezentacije Srbije, s obzirom da se u vodećim hokejaškim zemljama u svetu, poput Kanade i SAD, ženski hokej posebno vrednuje i stimuliše kao glavni segment razvoja „najbrže kolektivne igre na svetu".

Više o ovom programu možete pronaći na internet stranici:http://www.iihf.com/iihf-home/sport/women/world-girls-hockey-day.html.

 

 

You might also like

Comments are closed.