IN MEMORIAM: Rašid Šemsedinović (1941-2021)

Srpski hokej doživeo je veliki gubitak. U 81. godini preminuo je legendarni hokejaški golman Rašid Šemsedinović, čovek koji je ostavio neizbrisiv trag u našem sportu.

Šemsedinović je rođen 11. januara 1941. godine, a u izuzetno bogatoj hokejaškoj karijeri bio je član Avale, OHK Beograda, Partizana, Crvene zvezde, Vojvodine i reprezentacije nekadašnje Jugoslavije. U klupskoj konkurenciji ukupno odigrao 305 utakmica, a u dresu sa državnim grbom nastupao je 53 puta.  Bio je učesnik tri svetska prvenstva B grupe, predolimpijskog turnira u Saporu 1981. godine i Olimpijskih igara u Insbruku 1964. Jedan je od najboljih hokejaša sa ovih prostora svih vremena, a u prilog tome možda najbolje govori činjenica da je čak 31 godinu bio aktivan igrač. Hokej je počeo da igra 1957, a klizaljke je okačio klin 1988. godine.

Nakon toga Šemsedinović je još 30 godina radio kao trener, pa je tako više od šest decenija bio aktivni učesnik hokejaških zbivanja na ovim prostorima.

I kao trener imao je dosta uspeha. Trenirao je Partizan, Vojvodinu, Spartak, Taš, reprezentaciju Jugoslavije i Srbije. Udruženje hokejaških trenera proglasilo je Šemsedinovića za najuspešnijeg trenera u sezonama 1997/98. i 2003/04.

Koliku je popularnost hokej nekada uživao na ovim prostorima govori i podatak da su o bravurama Šemsedinovića na golu pisane i pesme: „Rale majstor sa ploče ledene, za protivničke navale tvrđi je od stene“. A, o njegovom velikom ugledu u svetu sporta koji je uživao kazuje i to da mu je beogradska SOFKA dodelia stan na Novom Beogradu, i da je jedini hokejaš kome je pripala ta čast.

Legendarni Čika Rale je bio vrstan sportista. Igrao je fudbal u Palilulcu, posedovao je i trenersku licencu Fudbalskog saveza Jugoslavije, a bio je odličan stonoteniser i odbojakaš.

Sahrana će održati u petak, 19. novembra na Novom groblju u Beogradu u 14 časova.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.