Svetsko prvenstvo U18: Srbija bolja od Islanda, u subotu nastavak borbe za zlato

 

"Orlići" su napravili još jedan važan korak na putu ka medalji na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Iako je zlato još uvek "zabranjena" reč, ono je sasvim dostižno, sudeći po razvoju situacije u mečevima trećeg kola. Nacionalni tim Srbije opravdao je ulogu favorita protiv selekcije Islanda, iako je do pobede stigao teže nego što se očekivalo. Pod pritiskom određenih problema sa stomačnim virsuom i iscrpljenošću nekolicine igrača koji su propustili jutarnji trening, naši mladi "oklopnici" namučili su se protiv nezgodne severnoevropske selekcije. Ipak, drugim trijumfom na šampionatu, koji je obezbedila tek u poslednjem periodu utakmice, Srbija je dodatno poboljšala šanse za najviši plasman na turniru, a pobedama u poslednja dva kola gotovo izvesno bi se okitila najmanje srebrom.

Najzaslužniji za trijumf "Orlića" još jednom je bio kapiten Mirko Đumić koji je postigao prva tri gola našeg tima na ovom meču. Sjajni napadač budimpeštanskog MAC-a vodio je tim do pobede i vraćao mir u našim redovima golovima baš kada je to bilo neophodno. Najpre je već u 26. sekundi doneo prednost Srbiji (asistencije Strahinja Vdović i Dušan Grković) i tako smirio naše redove, da bi posle gola Vignira Arasona za izjednačenje krajem prvog dela igre, već u četvrtom minutu nastavka iskoristio "pauer plej" za naš tim i posle nove asistencije Vdovića, kao i Viktora Kastela), doneo novo vođstvo srpskim hokejašima.

Tada je već bilo sasvim jasno da je naša selekcija znatno bliže pobedi, ali uprkos dominaciji i u drugom delu igre (odnos šuteva 11-5), "Orlići" su pitanje pobednika rešili tek u poslednjem periodu. Igrao se 46. minut kada je Mirko Đumić još jednom realizovao igrača više i kompletirao het-trik, da bi u 54. minutu Aleksandar Filipović posle asistencije Sergeja Ćurčića otklonio neizvesnost oko ishoda utakmice. Ni smeo potez selektora Islanđana koji je povukao golmana sa leda gotovo pet minuta pre kraja, u trenucima kada su gosti dobili igrača više, te gol Stirmira Moka dva i po minuta pre kraja, nije mnogo pormenio konačno stanje stvari, pa je naša selekcija stigla do važnog trijumfa kojim nastavlja pohod na (zlatnu) medalju. 

Siguran, ali težak trijumf: Slavlje "Orlića"Foto: Vera Dimov

U meču koji je prethodio utakmici Srbija – Island, selekcija Australije napravila je malo iznenađenje i savladala selekciju Španije rezultatom 4:1. "Kenguri" su trećim trijumfom na turniru pokazali da su u Beograd došli sa izuzetnom ekipom i najvišim ambicijama. Posle tri kola imaju maksimalan učinak, pa će njihov međusobni duel sa našom reprezentacijom u poslednjem kolu doneti konačnu odluku o osvajačima medalja, ali bi mnogo mogao da nagovesti već njihov duel sa Holandijom u subotu.

U prvoj utakmici trećeg kola Holandija je opravdala ulogu favorita i prilično rutinskom igrom savladala Belgiju rezultatom 5:2.

Petak je na Svetskom prvenstvu dan odmora, a takmičenje se nastavlja u subotu kada se "Orlići" sastaju sa selekcijom Belgije. Taj meč počinje u 20 časova uz slobodan ulaz. U ostalim mečevima sastaju se Island i Španija (13 časova), odnosno Australija i Holandija (16.30).

 

Svetsko prvenstvo za igrače do 18 godina, Divizija II, Grupa B – Beograd (Srbija)

Rezultati trećeg kola – četvrtak, 16. mart:Holandija – Belgija 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)Španija – Australija 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)SRBIJA – Island 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA Diff PTS
1. Australija 3 3 0 0 0 14:4 10 9
2. Holandija 3 2 0 0 1 12:6 6 6
3. Španija 3 2 0 0 1 12:8 4 6
3. SRBIJA 3 2 0 0 1 10:8 2 6
5. Island 3 0 0 0 3 5:14 -9 0
6. Belgija 3 0 0 0 3 4:17 -13 0

 

Parovi četvrtog kola – subota, 18. mart:Island – Španija (13 časova)Australija – Holandija (16.30)Belgija – SRBIJA (20)

 

 

You might also like

Comments are closed.