Svetsko prvenstvo: Goleada „Orlova“ za najavu medalje, Belgija pala posle 12 godina

 

„Orlovi“ su konačno pokazali svoje pravo lice, odigrali izuzetno raspoloženo i raznovrsno u napadu, nadigrali rivala u svim elementima igre i potpuno zasluženo stigli do prve pobede na turniru i prvog trijumfa nad Belgijom posle punih 12 godina. Srbija je od početka do krajaimala potpunu inicijativu (odnos šuteva na gol posle prve dve trećine 24-11, na kraju 37-26)) pa nijednog trenutka nije bila ugrožena prva pobeda protiv rivala od kojeg smo poraženi sedam puta zaredom, između ostalog i prošle godine na Svetskom prvenstvu u španskoj Haki (2:4), zbog čega nam je na kraju takmičenja izmakla bronzana medalja koju su osvojili upravo „Crveni đavoli“.

Odlična igra dala je priliku selektoru Nemanji Jankoviću da razigra sve svoje snage, pa su sve četiri postave uspele da postignu golove. Konačno je proradio Nemanja Vučurević koji je zabeležio dva gola i tri asistencije, a identičan učinak imao je i kapiten Marko Sretović. Po jednom su se u strelce upisali Mirko Đumić, Pavel Popravka, Robert Sabadoš, Aleksa Luković (jedna asistencija) i Pavle Ogrizović. Strelci za Belgijance bili su Žordan Paulus i Brajan Kolodziejčik.

Posle ove pobede „Orlovi“ imaju četiri osvojena boda i u završnicu takmičenja ulaze sa realnim šansama za osvajanje medalje, dok bi sa oba trijumfa, nad Španijom i Islandom, uz povoljan rasplet ostalih utakmica šampionata mogli i do srebra. U ispunjenje tog cilja Srbija kreće veću petak od 12 časova protiv selekcije Španije, koja je i u trećem meču na ovom šampionatu ostala bez bodova, ovog puta protiv i dalje neporažene Australije rezultatom 5:3 (2.1, 1:0, 2:2). U poslednjem meču treće runde od 19 časova igraju domaćin Rumunija i selekcija Islanda.

Sigurna pobeda u pravoj goleadi: Srbija naplatila sve dugove BelgijancimaFoto: Elvar Freyr Pálsson

Za razliku od prva dva meča na turniru, „Orlovi“ su sjajno započeli duel sa Belgijancima. Već posle 67 sekundi igre kapiten Marko Sretović je preciznim udarcem načeo mrežu rivala, da bi u osmom imao odličnu priliku, golman Kornelis je nekako odbranio svoj gol, ali je odbitak u pogodak pretvorio Pavel Popravka. Imali su naši hokejaši inicijativu tokom najvećeg dela prvog perioda, ali su sami vratili u igru rivala u 17. minutu, kada je Arsenije Ranković loše slabo izbacio pak koji je pokupio iza svog gola, a pak u mrežu našeg tima smestio Žordan Paulus.

Taj iznenađujuć pogodak nije uticao na igru našeg tima koja je i u nastavku bila veoma poletna. U 24. minutu mladi Mirko Đumić je iskoristio pravovremeno dodavanje Marka Milovanovića, da bi samo minut kasnije pak ponovo završio u mreži Belgije, ali je pogodak Sretovića poništen pošto je prethodno belgijski čuvar mreže pomerio gol klizaljkom posle udarca. Ipak, odlična igra krunisana je u 29. minutu kada je prelepu akciju Alekse Lukovića i Dominika Crnogorca u „pauer pleju“, u kapitalno vođstvo pretvorio Nemanja Vučurević. U 36. minutu „Crveni đavoli“ su imali priliku da se vrate u igru, ali je kontru „2 na 1“ Arsenije Ranković osujetio i tako se iskupio za prvi gol rivala.

Iako su se u poslednjem periodu mogli očekivati pokušaji Belgijanaca da se vrate u igru, ništa se vidno nije promenilo u igri dva tima. „Orlovi“ su nastavili sa napadima i već posle četiri minuta igre imali ogromnih 6:1. Prvo je Nemanja Vučurević stigao do svog drugog gola pošto je u mrežu skranuo pak posle udarca Crnogorca, da bi potom akciju Sretovića i Vučurevića u pogodak pretvorio Robert Sabadoš, poslavši pak kroz noge Žanu Kornelisu. Rapsodiju u igri našeg tima samo na kratko je prekinuo gol Brajana Kolodziejčika, jer su pogocima Alekse Lukovića u 54. i Pavla Ogrizovića minut i po kasnije „Orlovi“ dotukli ovog puta nedoraslog rivala, a tačku na fantastičnu partiju tima i svoju ličnu stavio Marko Sretović golom u „šort hendu“ 38 sekundi pre kraja.

 

Svetsko prvenstvo Divizija II, Grupa A – Galac, RumunijaIII kolo – Četvrtak, 6. april

Belgija – SRBIJA 2:9 (1:2, 0:2, 1:5)Španija – Australija 3:5 (1:2, 0:1, 2:2)Rumunija – Island (19)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA Diff PTS
1. Australija 3 2 1 0 0 12:8 4 8
2. Rumunija 2 2 0 0 0 13:2 11 6
3. SRBIJA 3 1 0 1 1 13:10 3 4
4. Island 2 1 0 0 1 5:5 0 3
5. Belgija 3 1 0 0 2 8:21 -13 3
6. Španija 3 0 0 0 3 8:13 -5 0

 

 

You might also like

Comments are closed.