Sjajan gest: Norvežani pomažu srpski hokej

 

Izuzetan vid pažnje koju je norveški klub Šecmo (Skedsmo IK) ukazao srpskom hokeju za svaku je pohvalu. Šecmo je u proteklom periodu započeo saradnju sa našim hokej savezom sa željom da pomogne težak period kroz koji prolazi srpski hokej i, koliko je u njegovoj moći, omogući srpskim hokejašima da dobiju određeni kontingent opreme neophodan za takmičenje, koji je krajem fenruara krenuo put Srbije. Ovaj gest inicirao je upravo klub za koji nastupa Nikola Baračkov (juniorski reprezentativac Srbije sa poslednjeg Svetskog prvenstva U20 godina igranom u Španiji), u koji je 19-godišnji bivši hokejaš NS Starsa stigao pre dve godine. Norveški klub izrazio je želju da pomogne srpskom hokeju, uvidevši koliko je ovaj sport, makar za srpske uslove, teško podnošljiv sa finansijskog aspekta.

Dve palete opreme koju je Šecmo donirao srpskom hokeju

Među opremom koju su norveški prijatelji poslali u Srbiju nalaze se klizaljke, kacige, štitnici, štapovi i dr. Jedan od realizatora akcije je i Milan Baračkov, otac našeg juniorskog reprezentativca, koji je istakao važnost podrške srpskom hokeju.

– Ovaj projekat ima za cilj obezbeđivanje opreme i dostupnosti hokejaškog sporta mladim ljudima koji ne mogu sebi da priušte opremu, ali i prenošenje znanja, unapređivanja trenerskih sposobnosti, kao i stvaranje lepih poznanstava i drugih aktivnosti u budućnosti – rekao je Milan Baračkov.

Ova saradnja videće se na delu već u narednim danima. Naime, kao deo projekta norveški klub biće gost Srbije od 4. do 7. marta i odigrati dve trening utakmice (5. marta u Beogradu i 6. marta u Novom Sadu) protiv reprezentacije Srbije uzrasta do 18 godina, u okviru priprema našeg tima za Svetsko prvenstvo kojem će domaćin biti ledena dvorana novosadskog "Spensa" (od 16. do 22. marta). Takođe, u pomenutom periodu biče održano i nekoliko radionica, treninga na ledu i van njega, u kojem će mladi hokejaši unapređivati svoje znanje u radu sa norveškim i srpskim trenerima.

Tako je srpski hokej još jednom dobio veliku pomoć od prijatelja iz inostranstva. Prošlog aprila nacionalna selekcija do 18 godina ugostila je švedski GSK tokom priprema za Svetsko prvenstvo u estonskom Talinu, tokom kojeg je odigrala dve pripremne utakmice od velikog značaja za sticanje forme. To se najbolje videlo na samom šampionatu na kojem je selekcija Srbije pružila izvanredne partije i jedino zahvaljujući slabijem međusobnom skoru od domaćina turnira i Španije osvojila "samo" bronzanu medalju, iako je igrom zaslužila više.

 

You might also like

Comments are closed.