Vjačeslav Fetisov: Ovako prijateljskoj publici poželite da pokažete sve što umete

 

Legendarni bek Sovjetskog saveza, jedan od članova zlatne generacije sa Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, ali i iz Kalgarija četiri godine kasnije, osvajač sedam najsjajnijih odličja sa svetskih šampionata, član hokejaške “Kuće slavnih“ i jedan od najboljih defanzivaca koju je ova igra dala, bio je sigurno prva zvezda ovog događaja. Nekadašnji hokejaš Nju Džersi Devilsa i Detroit Red Vingsa, te ljutih moskovskih rivala CSKA i Spartaka, fotografisao se posle meča više od pola časa posle utakmice i pritom podelio desetine autograma deci koja su stekla verovatno najvećeg idola kojeg su uživo imali priliku da vide i na kojeg bi svaki od ovih hokejaških mališana voleo da podseća jednog dana.

Kakvi su Vaši utisci o ovom događaju, utakmici, fenomenalnoj atmosferi?

– Bila je zaista prijateljska atmosfera, uvek prija kada dođemo da igramo sa našim prijateljima. Bilo je zaista dosta ljudi, a i kvalitet igre je bio veoma dobar – počeo je razgovor za sajt Saveza g-din Fetisov.

Odigrali ste veliki broj ovakvih mečeva i mnogo veće i značajnije utakmice od ove, ali imate li svest o tome koliko je ovaj događaj zaista veliki za srpski hokej?

– Ovo što mi radimo je kao hokejaška diplomatija. Naš tim putuje često van Rusije, igra sa različitim timovima, uvek ima mnogo publike i lep je osećaj kada vaša igra privuče toliku pažnju. A i nama je to od velikog značaja jer nam je omogućilo da se ponovo vratimo u svlačionice, šalimo se među sobom i podsetimo kako je to nekad bilo. Da uživamo u igri.

Foto: SHLS

Da li ste očekivali ovoliku podršku vašem timu? Činilo se kao da publika više navija za vas nego za domaći tim?

– Da, bilo je iznenađenje za nas. Kada vidite tako prijateljski nastrojenu publiku, želite da date sve od sebe i pokažete im sve što možete.

Kakvi su Vaši utisci o celokupnom boravku u Beogradu?

– Nisam igrao hokej ovde, ali mi budi neka lepa sećanja na vremena iz nekih bivših jugoslovenskih republika. U Sarajevu 1984. godine sam prvi put osvojio zlatnu olimpijsku medalju, bio kapiten tog tima i najsrećniji čovek na svetu.

Kako Vama deluje ovolika pažnja dece koja Vas sa svih strana opseda, traži autograme, fotografiše se?

– To nas još više motiviše. U našem timu imamo i jednu noviju generaciju igrača među kojima su (Aleksandr) Mogilni i (Pavel) Bure koji bi njima možda bili interesantniji. Obično putujemo zajedno, ali ovog puta, nažalost, zbog privatnih obaveza nisu mogli da dođu. Ipak, sve je to lepa “propaganda“ same igre. Ta deca na internetu mogu da saznaju sve o nama, ali kada dođu ovde i dobiju autogram ovih igrača, svesni smo da im to mnogo znači. To je lepa veza, jer i mi pamtimo one koji su nama bili uzori kada smo bili u istim godinama – zaključio je g-din Fetisov.

Foto: Vojislav Simić

 

You might also like

Comments are closed.