Partizanovi klinci blistali u Sloveniji

U hokejaškom klubu Partizan stasavaju novi šampioni. Crno-beli imaju četiri selekcije – do osam, deset, dvanaest i petnaest godina – i svaka može da se pohvali velikim uspesima u zemlji, ali i na međunarodnim turnirima.

Poslednji uspeh o kojem se priča, postigli su hokejaši do deset godina koji su u Sloveniji osvojili prestižni turnir „Zmajček” u Ljubljani, dok su dečaci do osam godina zabeležiili odličan rezultat na Bledu.

– Turnir „Zmajček” je 13. put održan i slobodno mogu da kažem da je to najprestižniji turnir za dečake do deset godina u regionu – počinje priču Aleksandar Jakovljević, direktor kluba u kojem trenira oko 130 dece.  

Mladi crno-beli su oduševili trenere i publiku savršenim ponašanjem i sjajnom igrom.

– Iskreno, znali smo da su klinci dobri, ali da će imati toliki kontinuitet, nismo. U devet utakmica ostvarili su osam pobeda. Oni su u sjajnoj formu i sigurno su najperspektivnija generacija u zemlji. Mi se nadamo da će oni ostati u klubu još dugo, da će igrati za sve naše selekcije i da će oni za nekoliko godina činiti seniorski tim Partizana.

Da je sa najmlađima dosta zahtevnije raditi nego sa seniorima, potvrdile su i sledeće Jakovljevićeve reči:

– Potreban je izuzetan stručni kadar koji će raditi sa njima. A ja mislim da smo mi uspeli da omogućimo dečacima da imaju od koga da nauče. Sa nama u stručnom timu je, slobodno mogu da kažem, najbolji hokejaš Srbije svih vremena Igor Kosović. On je šef stručnog štaba i najodgovorniji je za sportski plan i program i rezultate kluba. On takođe vodi i našu U15 selekciju. Tu su i Slovak Jozef Zavacki i Rus Dmitri Gnitko. Najvažnije je da pored toga što su dobri treneri, oni budu i dobri pedagozi.

Jakovljević je izuzetno zadovoljan urađenim u 2018.

– I više sam nego zadovoljan, a kao kruna dobrog rada došla je titula u Ljubljani na turniru „Zmajček”. Nama je cilj tokom godine da deca dobro rade, da im pružimo najbolje moguće uslove. Svake godine idemo na letnje pripreme u Češku. Uvek postoji bojazan da deca odu na neki drugi sport, jer naša sezona na ledu traje samo osam meseci. Leti gubimo najviše, nemamo ni dobru infrastrukturu, pa onda moramo na različite načine da se dovijamo i da deci hokej svakodnevno činimo zanimljivim. Oni treniraju 11 meseci u godini, a tokom jula, jedinog meseca pauze, zabranjeno im je uopšte misle o hokeju, puštamo im da rade sve druge stvari. Ako se vrate u avgustu, znači da su ozbiljno zagrizli za hokej.

Do kraja 2018. ostalo je još nekoliko dana, ali raspored hokejaša Partizana je zgusnut.

– Do kraja kalendarske godine očekuje nas još turnir u Češkoj za decu do devet i deset godina. Ima ih dosta u tom godištu, pa ćemo ih podeliti u nekoliko timova. Standardno očekuju nas obaveze u ERSTE ligi budućih šampiona koju igramo. Imaćemo meč u Subotici. Obaveze se nastavljaju u januaru, čekaju nas dva važna turnira u Budimpešti, a zatim slede takmičenja u regionu.

Ako je 2018. bila uspešna, želja Jakovljevića je da 2019. bude još uspešnija.

– Nadamo se da će liga u Srbiji biti jača. Da bismo mi odigrali neki ozbiljan turnir, kao što je bio „Zmajček” moramo da putujemo 500 kilometara od Beograda, a to je priznaćemo svi, veliki problem, kako finansijski tako i organizaciono. Nadam se da će takmičenje za dečake do 12 godina da zaživi malo više, da ćemo imati bolju ligu, igrati redovnije utakmice. Zahvaljujući potezima Saveza i ubacivanjem selekcije U15 u domaće takmičenje prekinut je odliv dece u inostranstvo i samim tim je domaće prvenstvo postaje jače i masovnije.

 Jakovljević je objasnio i šta je glavni cilj HK Partizan.

– Akcenat nam je na izgradnji baze. Želimo za četiri do pet godina da imamo svoje igrače koji će činiti okosnicu seniorskog kluba Partizan. To će biti hokejaši koji su prošli kroz našu školu, oni koji klub shvataju kao deo porodice. Shvatili smo da dovođenjem stranaca ne možemo ništa da postignemo i da su skupi. Zato nam je želja da naš klub bude sačinjen od naših igrača. Želja nam je i da imamo što više domaćih utakmica kako bi srposki hokej mogao da napreduje na zdravoj osnovi. Za to je potrebna saradnja svih centara i i Novog Sada i Subotice kako ne bismo imali iskrivljenu sliku da samo beogradski klubovi Partizan i Crvena zvezda guraju srpski hokej – zaključio je Aleksandar Jakovljević.

You might also like

Comments are closed.