SP U18: Završne pripreme reprezentacije za Španiju, „orlići“ u sredu gostuju Hrvatskoj u Zagrebu

 

U senci veoma interesantne finalne serije plej-ofa Prvenstva Srbije za seniore između Partizana i Crvene zvezde, naša najmlađa reprezentativna selekcija uigravala se pod selektorskom palicom Jovice Rusa na pripremama za Svetsko prvenstvo Divizije II, Grupe B u Španiji, na kojoj će naš nacionalni tim braniti bronzanu medalju osvojenu prošle godine u Novom Sadu.

– Idemo uvek sa najvišim mogućim ambicijama. Ako pružimo svoju najbolju partiju na prve dve utakmice možemo da se nadamo i najsjajnijem odličju. Ali medalja je svakako cilj. Vidim da naši protivnici dolaze u sastavima koji su stariji od našeg, ali to će nas činiti samo još motivisanijim da damo svoj maksimum i dođemo do tog cilja – rekao je pred put u Zagreb selektor omladinaca Jovica Rus.

Detalj sa treninga reprezentacije Srbije U18 u ledenoj dvorani "Pionir"Foto: SHLS

Posle desetodnevnih priprema u ledenoj dvorani „Pionir", sa početnog spiska od 34 kandidata određen je spisak od 22 igrača koji će se do 1. aprila boriti protiv selekcija Belgije, Kine, Islanda, te dva prva favorita turnira Estonije i domaćina Španije, sa kojima će se „orlići" sastati već u prve dve utakmice na šampionatu. Upravo iz tog razloga u pripremnom periodu dogovorene su tri trening utakmice protiv jakih protivnika – dve protiv kombinovane selekcije Slovenije (igrali hokejaši Olimpije, Triglava i Slavije, bez Jesenica) i Hrvatske.

Proteklog vikenda Srbija je gostovala u Ljubljani i Kranju, gde je dva puta poražena od domaćina (5:3 i 6:3), dok je u sredu, 23. marta u Zagrebu zakazan meč protiv odgovarajuće selekcije Hrvatske. Iako su našoj selekciji nedostajala četiri bitna igrača (Luka Vukićević igrao finale seniorskog Prvenstva Srbije za Crvenu zvezdu, a Mirko Đumić, Mirko Marković i Dušan Grković završnicu juniorske EBEL i MOL lige za mađarski MAC), selektor „orlića" bio je veoma zadovoljan prikazanim.

– Imali smo dosta grča, nezrelosti i početničkih grešaka u prvoj utakmici, ali već u drugoj je tu bila prisutan izuzetan timski duh i ona doza borbenosti i bezobrazluka koja je neophodna da bismo ostvarili dobre rezultate. Dimenzije leda u Kranju su upravo onakve kakve ćemo imati u Španiji, zbog čega smo želeli da igramo upravo tamo. Naišli smo na veoma lep prijem koji je posledica dobre saradnje koju je Partizan imao učešćem u SLOhokej ligi i ovogodišnjim Zvezdinim angažovanjem u slovenačkom šampionatu u seniorskoj i selekcijama U14 i U16. Reprezentacija Srbije je dočekana izuzetno i vrlo smo zadovoljni svime što smo videli na ledu, dok ćemo u Zagrebu biti kompletni, tako da ćemo imati pravu sliku svega što nas očekuje u Valdemorou – rekao je Rus i dodao:

– Naš cilj od starta je bio da igramo protiv jačih o sebe, jer su i Hrvati i Slovenci u višem rangu od nas. Treba nam ta slika kako bismo videli na kom smo nivou, jer nas takve utakmice očekuju protiv Estonije i Španije. Nismo želeli da se zavaravamo protiv protivnika koji su našeg nivoa. Imamo veoma talentovanu decu koja su pokazala da na klupskom nivou mogu da igraju protiv njihovih timova (Crvena zvezda uspešno nastupala ove sezone u slovenačkoj ligi za selekcije U14 i U16, prim. aut.), imamo igrače koji igraju za Maribor i koji nastupaju u jakoj mađarskoj i asutrijskoj ligi. Sada smo želeli da vidimo da li to možemo i na reprezentativnom planu, a to će biti idealan put za ono sa čime ćemo se susresti u Španiji – smatra selektor srpskih omladinaca.

Selektorski tandem Marko Juloski (pomoćnik) i Jovica Rus (selektor)

Selektor Srbije osvrnuo se i na činjenicu da je naš sastav izuzetno mlad. Samo pet igrača su izlazno, 1998. godište (Đuričić, Janković, Marković, Vukićević i Živić), dok će se na listi putnika za Španiju naći i čak i dvojica 15-godišnjaka (Vdović i Stojsavljević).

– Neki naši mlađi igrači stekli su važno iskustvo u ovoj sezoni igrajući, neki od njih imaju više utakmica nego neki stariji igrači. Nekoliko igrača našlo se na širem spisku neki će čak i putovati u Španiju. Oni će u narednih narednim godinama biti okosnica ove reprezentacije, ali neophodno je da se nastavi sa radom. Mislim da je potrebno da imamo tim koji će na regionalnom nivou učestvovati tokom cele godine u jakom takmičenju, pa ma kako se taj tim zvao – Srbija, Beograd, Novi Sad… Bez jakih utakmica ne možemo da napredujemo. Onim što sam u tom smislu video u Ljubljani i Kranju vrlo sam zadovoljan – rekao je selektor Srbije i dodao da je odnos svih koji su uključeni u pripreme reprezentacije bio na izuzetnom nivou:

– Reprezentacija U18 je ispraćena odlično od strane Saveza, klubova i samih igrača. Taj novi model praćenja reprezentativnih aktivnosti koji je postavljen potvrdio se kao odličan u Novom Sadu na SP za igrače do 20 godina. Pokazalo se da se i Savez i sama ta deca koja učestvuju u ovim akcijama prema nacionalnom dresu odnose kako treba, imamo mlade trenere koji rade sa decom i to je sistem koji treba negovati i u budućnosti. To je proces koji će trajati, ali se u tom smeru mora ići – zaključio je Rus.

Dres reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u madridskom pregrađu Valdemorou nosiće 20 igrača i dva golmana:

  • golmani: Jug Mitić (Crvena zvezda) i Bojan Vasić (Maribor);
  • bekovi: Vuk Zotović (Vitez), Đorđe Stojsavljević (Crvena zvezda), Janko Vukotić (Crvena zvezda), Andreja Jovović (Crvena zvezda), Stefan Đuričić (Partizan), David Miljković (MAC Budimpešta), Vladimir Živić (Crvena zvezda);
  • napadači: Sergej Ćurčić (Maribor), Viktor Kastel (Maribor), Vasilije Anđelković (Crvena zvezda), Mirko Đumić (MAC Budimpešta), Andrej Dojčinović (LA Stars Sent Polten), Aleksandar Filipović (Pešterseneti), Dušan Grković (MAC Budimpešta), Dušan Janković (Partizan), Mirko Marković (MAC Budimpešta), Andrija Španjević (Maribor), Srđan Subotić (Tisa Volan), Strahinja Vdović (Crvena zvezda) i Luka Vukićević (Crvena zvezda).

 

Svetsko prvenstvo u Španiji igra se od 26. marta do 1. aprila 2016. godine, a reprezentacija Srbije na njemu brani bronzanu medalju koju je osvajala na svakom od poslednja tri planetarna šampionata.

Detalj sa treninga reprezentacije Srbije U18 u ledenoj dvorani "Pionir"Foto: SHLS

 

You might also like

Comments are closed.