Operacija Haka: Seniori počeli pripreme za Svetsko prvenstvo u Španiji

 

Šest dana po završetku najinteresantnijeg domaćeg šampionata u poslednjih desetak godina, odnosno finalne serije plej-ofa između Partizana i Crvene zvezde, reprezentativci Srbije okupili su se u ledenoj dvorani "Pionir" na početku priprema za treću i poslednju ovosezonsku akciju nacionalnog tima – Svetsko prvenstvo u Španiji. Verovatno najuspešnija sezona srpske reprezentacije još od zlatne medalje iz Novog Sada 2009. godine, trebalo bi da bude krunisana u Haki, gradiću u španskim Pirinejima, gde će naši seniori pokušati da odlične rezultate prikazane na dva kvalifikaciona olimpijska turnira u Valdemorou i Kortini krunišu osvajanjem medalje na Svetskom prvenstvu.

Prvi put u novijoj istoriji domaćeg hokeja nacionalni tim imao je čak dve akcije pre samog odlaska na planatarni šampionat, što će sigurno mnogo značiti srpskim "oklopnicima" na putu ka odbrani bronzane medalje koju su "orlovi" dva puta zaredom osvajali – 2014. u Beogradu i lane na SP na Islandu. Tih šest mečeva mnogo će doprineti uigranosti tima, koji se ranijih godina gotovo isključivo sastajao samo pred odlazak na prvenstvo sveta. Osim toga, za razliku od dva predolimpijska turnira, Srbija bi u Haki trebalo da bude kompletna jer će se na spisku putnika za španski skijaški centar naći najbolji poenter reprezentacije sa prošlogodišnjeg SP u Rejkjaviku Marko Sretović, odnosno, Nikola Bibić, tokom dugog niza godina jedan od najboljih bekova nacionalnog tima koji 2014. nije igrao na Islandu, a koji je u subotu sa svojim Stouni Krik Dženeralsima čiji je kapiten osvojio titulu u kanadskoj ACH ligi.

Detalj sa početka priprema reprezentacije za SP u ŠpanijiFoto: SHLS

Naposletku, od izuzetnog značaja za fizičku spremu reprezentativaca sigurno će biti i sjajna završnica Prvenstva Srbije, odnosno finalna serija plej-ofa između "večitih rivala", iz čijih sastava dolazi najveći deo kandidata za nacionalni tim.

Na prvom okupljanju reprezentacije u "Pioniru" bilo je dvadesetak hokejaša koji će u narednih desetak dana pokušati da izbore jednu od 22 karte za put u Haku. Kao i na kvalifikacionom turniru u Kortini u februaru, nacionalni tim i u ovoj reprezentativnoj akciji u ulozi selektora predvodi naš proslavljeni reprezentativac Marko Kovačević, kojem će pomagati trener-igrač Partizana i juniorske reprezentacije (U20) Nemanja Janković. Ipak, postoje razgovori sa nekadašnjim reprezentativcem Srbije Danijelom Džejkobom da tokom priprema preuzme vođenje timom, što u velikoj meri zavisi od klupskih obaveza koje nekadašnji hokejaš Vojvodine i Partizana ima u Kanadi.

Srbija će na Svetskom prvenstvu u Haki igrati protiv selekcija Belgije, Kine, Islanda, domaćina Španije i prvog favorita Holandije, sa kojom su se "orlovi" sastali u Kortini dAmpeco i poraženi rezultatom 7:3, iako su u tom meču pružili sasvim solidan otpor favorizovanom protivniku. Samo najbolji tim plasiraće se u viši rang takmičenja (Divizija I, Grupa B), dok se najslabija selekcija seli ugrupu B druge divizije.

Detalj sa početka priprema reprezentacije za SP u ŠpanijiFoto: SHLS

 

You might also like

Comments are closed.