Nagrađene najbolje mlade sudije

Ivan Nedeljković, najbolji srpski sudija u hokeju, nedavno je imao čast da pre utakmice Crvena zvezda – Medveščak, najboljim mladim sudijama – Stefanu Požaru i Urošu Mladenoviću – uruči zaslužene nagrade. Njih dvojica su najviše napredovala u proteklom periodu, pa su obojica na poklon dobila po pištaljku. Stefan je dobio pantalone, a Uroš kacigu.

– Sve je počelo sa željom Saveza hokeja na ledu Srbije da podigne kvalitet suđenja. Odlučili smo da one koji su najviše napredovali nagradimo. Drago mi je što imamo dobru komunikaciju sa Savezom i nadam se da će i u budućnosti biti tako – rekao je Nedeljković.

Ivan se od početka sezone nalazi na poziciji supervizora, u stalnom je kontaktu sa sudijama, te im daje neophodne savete kako bi unapredili znanje i veštine.

– Izuzetno sam zadovoljan komunikacijom koju imam sa sudijama. Kao što ekipa ima trenera od kojeg uči, tako i sudije imaju supervizora tj. mene. Idem na utakmice, nadgledam ih, pričam sa njima, savetujem. Ovo je prvi put da mi uopšte i imamo nekoga na poziciji supervizora. Obično su do sada mlađe sudije učile od starijih, ali nikada nije bilo na ovako visokom nivou. Uvek je bolje kada imate nekoga za koga znate da sedi na tribinama, sve posmatra, zapisuje.

Naravno, sve sudije nakon meča od Nedeljkovića dobiju iscrpne izveštaje.

– Evaluacija se vrši i usmenim i pisanim putem. Posle svakog meča koji odgledam, pričam sa sudijama, a teme su obično vezane za neke sporne situacije. Nakon jednog ili dva dana, svi na mejl dobijaju pisano mišljenje, kao i video snimke.

Ali ni tu se njihova komunikacija ne završava.

– Imamo sastanke ili im pošaljem na mejl situacije sa kojima se ne susreću stalno, a u kojima bi na utakmicama mogli da se nađu. Tako sam izdvojio pet zanimljivih situacija koje su se desile na utakmicama, pa smo detaljno razgovarali o tome kako se u takvim okolnostima treba ponašati. Uvek je lakše kada su sudije svesne i znaju da je već neko prošao kroz nešto. Kroz tuđa iskustva učimo kako da delamo na ledu.

Naravno, kao supervizor, Nedeljković mora da sarađuje i sa timovima.

– Moj posao nije samo da razgovaram sa sudijama, već i sa klubovima. Uvek kada imaju neko pitanje, spreman sam da odgovorim. Na taj način se gradi međusobno poverenje i stvara se zalog za budućnost.

Nedeljković je još jednom podvukao da je vrlo zadovoljan saradnjom sa Savezom.

– Veliki pomak se desio u sudijskoj organizaciji od ove godine. Imamo dugoročan plan koji ćemo, nadam se, ispuniti za pet godina. A kakvim smo tempom krenuli, uopšte ne bi trebalo da se dovodi u pitanje da li ćemo ga ispuniti. Naravno, greške će se dešavati, ali lagano ih smanjujemo na minimum. Želimo da još više poboljšamo kvalitet suđenja, da napravimo sistem u kojem ćemo imati odlične sudije koji će deliti pravdu na svetskim prvenstvima.

Mladi stručnjak je istakao i primarnu želju:

– Hoćemo da za pet godina imamo troje sudija koji bi mogli da sude na svetskim prvenstvima. Dvojicu muškaraca i damu. Za sada imamo jednu devojku, koja ima samo 14 godina, ali ako bude ovako nastavila da radi, može da se nađe na šampionatu planete kada postane punoletna. Imamo još dvojicu momaka sa kojim vredno treniramo.

Srbija će u naredna dva meseca biti domaćin dva velika hokejaška takmičenja – Svetskog prvenstva za seniore (Druga divizija A grupa) i Šampionata sveta za igrače do 18 godina (Druga divizija B grupa).

– Na ovim takmičenjima imaćemo i naše sudije. Na šampionatu za igrače do 18 godina, pravdu će deliti Stefan Požar i Darko Popović. Obojici će ovo biti prvo svetsko prvenstvo. Kada govorimo o seniorskom takmičenju, tamo ćemo takođe imati dvojicu predstavnika, Tibora Fazekaša i Davida Perduva.

Nedeljković neće suditi u Beogradu, već u Diviziji A. Takođe, Ivan će deliti pravdu na 26. Univerzijadi koja će biti održana u Krasnojarsku (Rusija).

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.