SP: Uzalud dominacija, "Orlove" greške odvele u sedmi uzastopni poraz protiv Belgije

 

Uprkos boljoj igri tokom najvećeg dela utakmice i prednosti od 2:1 koju su imali posle prve trećine, "Orlovi" su velikim greškama u odbrani dozvolili protivniku da potpuno preokrene rezultat i stigne do drugog trijumfa na šampionatu. Srpski hokejaši su u duelu osvajača bronzane i srebrne medalje sa poslednjeg SP na Islandu imali inicijativu i stvorili znatno više prilika (ukupan odnos šuteva 46-30) da posle vođstva koje su doneli Srđan RistićMarko Sretović obezbede prve (zaslužene) bodove na turniru, ali će tu šansu morati da traže u nastavku takmičenja.

Tehničkim greškama i neopreznošću u odbrani praktično smo poklonili preokret rivalu, čije su prilike bile konkretnije, pa je naš nacionalni tim zabeležio sedmi uzastopni poraz u međusobnim mečevima, u kojima je poslednji put trijumfovao daleke 2005. godine (tada kao Srbija i Crna Gora). Ovim porazom srpski reprezentatovci značajno su umanjili šanse za visok plasman, pošto su dan ranije poraženi i od Holandije (2:3), prvog favorita za plasman u viši rang, pa će u preostalim duelima sa Španijom, Islandom i Kinom imati imperativ pobede kako bi makar odbranili bronzu sa poslednja dva šampionata u Beogradu i Rejkjaviku.

Golove za Srbiju postigli su Srđan Ristić i Marko Sretović (asistencije Popravka i Vučurević), dok je junak pobede Belgije bio Ben van den Bohert koji je zabeležio "het-trik" za preokret, dok je jedan gol postigao Joren de Smet.

"Orlove" izdala sreća: Marko Kovačević savetuje svoje izabranike pred završnicu mečaFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Dve ekipe nisu stigle ni da se kvalitetno rasklizaju, a Belgijanci su već vodili. Odbrana „orlova" zaboravila je Jorena de Smeta kojeg je odlično proigrao Bremer za vođstvo već u 50. sekundi susreta. Početni šok ipak nije previše uzdrmao naš nacionalni tim. Zaigrali su srpski hokejaši napadački i konstantno pretili protivniku. Ipak, do zasluženog izjenačenja stigli su tek na isteku 15. minuta, kada je viđena velika konfuzija pred golom veoma raspoloženog Toma Prodija (ukupno 44 odbrane). Belgijski golman je posle jedne intervencije pao preko paka, ali poljski sudija Premislav Kepa nije zaustavio igru, što je iskoristio Srđan Ristić iskoristio i doneo izjednačenje.

Iako do preokreta nije došlo posle naše akcije, potpuna inicijativa je ipak u potpunosti urodila plodom u 19. minutu, posle jedne tehničke greške u odbrambenoj trećini protivnika, kada je Pavel Popravka preuzeo pak, a zatim odlično uposlio u sredini Marka Sretovića koji šalje pak kroz noge Prodiju za zaslužen preokret i vođstvo našeg tima na prvom odmoru.

Uzaludno slavlje: Marko Sretović donosi prednost SrbijiFoto: YouTube Printscreen/Canal FEDH

Srbija je bila bolji rival i u drugom delu, pokušavala da stigne do sigurnijeg vođstva, ali su i Belgijanci mogli do izjednačenja da je u 29. minutu kapiten Jordan Paulus pogodio mrežu umesto stative Rankovićevog gola. Što nisu tada uspeli su u pet minuta kasnije kada je Ben van den Bohert realizovao „pauer plej" i poravnao rezultat. Bio je to signal da „orlovi" ponovo pojačaju ritam, pa je do poslednjeg 15-minutnog odmora uglavnom viđen pritisak našeg tima, ali nije bilo prave prilike, pa je pitanje pobednika ostalo otvoreno pred završni period.

Još veći problem stvorili smo sebi posle šest minuta igre u poslednjoj trećini, kada je u jeku još jedne inicijative „orlova", neshvatljivo zaboravljen tandem Paulus – Van den Bohert, a strelac drugog gola ponovo je bio precizan i doneo novi preokret. Srbija je pokušala do kraja meča da stigne do izjednačenja, ali naši napadi delovali su nedovoljno opasni, pa je i pokušaj izvođenja golmana Arsenija Rankovića (26 odbrana) u „šort hendu" u poslednjem minutu bio uzaludan, a Van den Bohert rešio je meč pogotkom u praznu mrežu 35 sekundi pre kraja – 4:2.

U ponedeljak je na Svetskom prvenstvu slobodan dan, a "Orlovi" sledeći meč igraju protiv Španije u utorak od 20 časova. "Crvena furija" je u derbi meču drugog kola i celog šampionata poražena posle produžetka od Holandije rezultatom 3:2 (0:0, 0:2, 2:0, 1:0), iako je domaćin turnira vodio posle dva perioda rezultatom 2:0. Ipak, neshvatljivo zarađena petominutna kazna za Špance sredinom poslednjeg perioda pokrenula je "Oranje" koje je sa dva gola Kevina Brujstena stiglo do produžetka, a potom i do pobedonosnog gola Buta van Hestela. U drugom susretu dana Island je savladao selekciju Kine rezultatom 7:4 (3:2, 2:2, 2:0).

 

Svetsko prvenstvo – Haka (Španija)Drugo kolo – Nedelja, 10. april

Belgija – SRBIJA 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)Island – Kina 7:4 (3:2, 2:2, 2:0)Holandija – Španija 3:2 prod. (0:0, 0:2, 2:0, 1:0)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA GDF PTS
1. Belgija 2 1 1 0 0 9:6 3 5
2. Holandija 2 1 1 0 0 6:4 2 5
3. Island 2 1 0 1 0 11:9 2 4
4. Španija 2 1 0 1 0 4:3 1 4
5. SRBIJA 2 0 0 0 2 4:7 -3 0
6. Kina 2 0 0 0 2 4:9 -5 0

 

Raspored mečeva reprezentacije Srbije:

Subota, 9.4.2016.    SRBIJA – Holandija 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)Nedelja, 10.4.2016.  Belgija – SRBIJA 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)Ponedeljak, 11.4.2016. slobodan danUtorak, 12.4.2016.   20h      SRBIJA – ŠpanijaSreda, 13.4.2016. slobodan danČetvrtak, 14.4.2016. 16.30h  Island – SRBIJAPetak, 15.4.2016.    13h       SRBIJA – Kina

Svi rezultati, kompletne statistike, sastavi svih selekcija, tekstualni „lajvskor" sa utakmica i „lajvstrim" svih 15 mečeva šampionata biće dostupni na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP u Haki, na adresi: http://www.iihf.com/competition/538.

 

You might also like

Comments are closed.