SP: Okršaj sa starim dužnikom Belgijom kroji sliku o konačnom plasmanu

 

Posle sjajne borbe i minimalnog poraza od Holandije (2:3), "orlovi" se već petnaestak sati kasnije sastaju sa još jednom zemljom Beneluksa, selekcijom Belgije. Drugoplasirana selekcija sa minulog svetskog šampionata u Rejkjaviku u prvom kolu je teškom mukom, posle penala, savladala Island rezultatom 5:4 i na taj način mu se revanširala za ubedljiv poraz (0:3) sa tog takmičenja.

Upravo na SP igranom na krajnjem severozapadu kontinenta "orlovi" su doživeli jedan od nesrećnijih poraza u duelima sa Belgijancima. "Crveni đavoli" su lane slavili rezultatom 3:2 golom u četvrtom minutu produžetka, a golove za "orlove" tada su postigli Dimitrije Filipović i kapiten Marko Milovanović. Međutim, taj poraz tek je jedan od šest uzastopnih koje je Srbija zabeležila protiv ovog rivala. Među njima je i težak neuspeh na SP u Beogradu godinu dana ranije (3:8), na kojem je dva pogotka postigao sadašnji selektor Marko Kovačević (jedan Aleksa Luković), a zanimljivo je da otkada se takmičimo pod imenom Srbija nikada nismo zabeležili trijumf protiv belgijskog nacionalnog tima.

Poslednji put nismo poraženi sada već daleke 2006. u Sofiji kada smo pod imenom Srbija i Crna Gora igrali 2:2. Strelac oba pogotka bio je tadašnji napadač Vojvodine, a danas bek Partizana Boris Gabrić, dok je poslednji trijumf zabeležen godinu dana ranije na svetskom šampionatu u Beogradu rezultatom 5:2, u meču u kojem je "het-trik" postigao sadašnji trener hokejaša Crvene zvezde Nenad Milinković.

Zaboravljen težak poraz iz Beograda: Nikola BibićFoto: Miloš Rafailović

Više od jedne decenije kasnije "orlovi" imaju pravo za nadu u uspeh i dugo čekani revanš. Odlična partija i minimalni poraz u uvodnoj rundi protiv (istina, značajno oslabljene) Holandije sigurno ne čine naš tim autsajderom u ovom susretu. Okosnicu rivala čine hokejaši HYC Herentalsa i Lijež Buldogsa, članova regionalne BeNe lige koju igraju holandski i belgijski klubovi. Herentalsi koji su aktuelni šampioni ovog takmičenja daju čak devet reprezentativaca, dok šest igrača ekipe iz Liježa ima taj status. Ipak, uvodni meč protiv Islanđana obećava veliku borbu i realnu nadu da naš nacionalni tim može da se bori za trijumf na ovom meču koji bi mogao da projektuje sliku o osvajanju jedne od medalja kojoj "orlovi" têže.

U drugoj utakmici ovog kola, od 16.30 časova sastaju se Island i Kina, dok u večernjem terminu (20) u jednom od derbija celog šampionata igraju Holandija i Španija.

 

Svetsko prvenstvo – Haka (Španija)Drugo kolo – Nedelja, 10. april

Belgija – SRBIJA (13)Island – Kina (16.30)Holandija – Španija (20)

Raspored mečeva reprezentacije Srbije:

Subota, 9.4.2016.    SRBIJA – Holandija 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)Nedelja, 10.4.2016.  13h      Belgija – SRBIJAPonedeljak, 11.4.2016. slobodan danUtorak, 12.4.2016.   20h      SRBIJA – ŠpanijaSreda, 13.4.2016. slobodan danČetvrtak, 14.4.2016. 16.30h  Island – SRBIJAPetak, 15.4.2016.    13h       SRBIJA – Kina

Svi rezultati, kompletne statistike, sastavi svih selekcija, tekstualni „lajvskor" sa utakmica i „lajvstrim" svih 15 mečeva šampionata biće dostupni na internet stranici Međunarodne hokejaške federacije posvećenoj SP u Haki, na adresi: http://www.iihf.com/competition/538.

 

You might also like

Comments are closed.