Marko Sretović: Presrećni smo zbog velikog uspeha

Hokejaška reprezentacija Srbije napravila je veliki uspeh osvajanjem zlatne medalje na Svetskom prvenstvu Druge divizije A grupa. Najsjajnije odličje omogućilo je srpskim hokejašima plasman u Prvu diviziju u kojoj će igrati naredne godine.

Sa tri gola i dve asistencije, značajan doprinos plasmanu srpskih oklopnika u viši rang, dao je Marko Sretović. Iskusni 31-godišnji hokejaš je pre 10 godina napravio istovetan uspeh sa Orlovima u Novom Sadu, a sad je ponovo bio deo tima koji je ostvario veliki uspeh.

– Zaista sam presrećan, kao i cela ekipa. Dali smo maksimum da bi stigli do ovog velikog uspeha.

Da li ste od starta verovali u osvajanje zlata i selidbu među kvalitetnije svetske reprezentacije?

– Da budem iskren, nismo mnogo ni razmišljali o plasmanu, jer se nije znalo da li ćemo biti kompletni, da li će igrači Crvene zvezde završiti sezonu do početka priprema, kao o ko će biti selektor. Ispostavilo se da je dolazak Kanađanina Aleksandera Dandenoa bio pravi potez, selektor je zaista pokazao da je veliki stručnjak. Napravio je kombinaciju mladosti i iskustva, ekipa je napravljena tako da je svaki igrač u ekipi tačno znao svoju ulogu.

Tokom turnira ste imali uspone i padove…

– Da, početak je zaista bio fenomenalan, pobedili smo favorizovanu Hrvatsku, koja je važila za glavnog kandidata za zlato. Posle te velike pobede, usledilo je i malo emotivno pražnjenje, pa smo poraženi od Australije. U tom trenutku niko nije razmišljao o zlatu, ali su se stvari onda okrenule na našu vodenicu. Preloman trenutak bila je pobeda nad Kinom, do koje smo stigli iako smo bili u minusu od tri gola pred poslednju deonicu. Stigli smo do pobede golom 14 sekundi pre kraja i tad smo shvatili da možemo da napravimo nešto veliko. Usledila je velika drama protiv Španije, gde se nismo predavali nijednog trenutka, a produžetak smo izborili golom 28 sekundi pre kraja meča. Drama je dostigla vrhunac kad nije bilo gola ni u dodatnih pet minuta, pa se pristupilo penalima, a mi smo uspeli da pobedimo i obezbedimo zlato i plasman u viši rang.

Pre 10 godina ste kao mlad igrač bili deo ekipe koja je u Novom Sadu napravila isti uspeh, možete li da napravite poređenje?

– Mislim da je ovaj uspeh mnogo veći, jer smo pre 10 godina imali pet profesionalnih klubova i mnogo bolje uslove, više ledenih dvorana, kvalitetnije stručnjake. Sad smo do uspeha stigli iz mnogo teže situacije i zato je sve lepše i slađe.

Srpski hokej je u ekspanziji, mlađe selekcije, i do 18 i do 20 godina su takođe obezbedile plasman u viši rang. Da li su počeli da duvaju povoljni vetrovi za najbržu kolektivnu igru?

– Raduje uspeh mlađih kategorija, to je samo dokaz da ima dosta momaka koji su talentovani i koji žele da napreduju. Sigurno je da reprezentacija sa njima ima budućnost, ali da bi se dugoročno napravila baza potrebno je da se mnogo toga uradi na infrastrukturi i da se klubovi podignu na noge. Mi sad imamo samo Crvenu zvezdu kao profesionalni klub, Vojvodina je poluprofesionalna. Potrebno je da se reaktivira Partizan, da se obezbedi više ledenih dvorana u Srbiji, bez toga ćemo teško napredovati onako kako želimo i kako se nadamo.

Za kraj, može li Srbija sledeće godine do opstanka u višem rangu?

– Sigurno je da nas čeka izuzetno težak posao jer je konkurencija mnogo jača, ali rivali poput Rumunije ili Holandije nisu nepobedivi. Videćemo, mnogo faktora će odlučivati, pre svega se nadam da će selektor ostati na funkciji, a sigurno je da imamo momke koji mogu da se bore za opstanak, koji možda deluje nerealno sa ove tačke gledišta, ali ne i nedostižno – zaključio je Sretović.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.