Direktor takmičenja SHLS Bogdan Dabović o pripremama za novu sezonu

Rukovodstvo Saveza hokeja na ledu Srbije od završetka prošle sezone do danas uradilo je veliki posao u pripremi naredne takmičarske godine. Sa aktivnostima se krenulo još tokom aprila kada je direktor takmičenja Bogdan Dabović definisao prioritete i redosled zadataka. Najpre su formirane ažurne baze igrača po klubovima i godištima, a zatim su analizirani dobijeni podaci i definisane takmičasrke kategorije za sezonu 2019/2020. Vršene su prijave klubova za učešće u prvenstvu SHLS 2019/2020, definisane Propozicije takmičenja, ažužirani su Pravilnik i prateća akta. Takođe, prikupljani su podaci neophodni za formiranje rasporeda takmičenja i formiran je predlog kalendara takmičenja za sezonu 2019/2020.

– Sredinom aprila, tačnije 19. aprila 2019. godine obratili smo se klubovima sa zahtevom da dostave ažurne spiskove igrača svih svojih selekcija – počinje priču Bogdan Dabović, direktor takmičenja SHLS i dodaje:

– Od dobijenih podataka formirana je baza igrača koja predstavljala osnovu za analizu dosadašnjeg rada i formiranje planova za predstojeću sezonu. Nažalost, uprkos šest poziva, opomena i molbi, dostavljanje traženih informacija trajalo je jako dugo, gotovo dva meseca. Neki klubovi su reagovali u traženom roku, neki sa malim, neki sa većim zakašnjenjem, a neki ni do danas nisu dostavli tražene spiskove. To  nisu učinili Crvena zvezda i Red Team, pa smo ih rekonstruisali na osnovu dokumentacije od prošle sezone.

Prema Dabovićevim rečima, analiza baze igrača je izvršena temeljno, na nekoliko načina, korišćenjem metodologije i iskustava češkog, švedskog, mađarskog, ruskog i slovenačkog saveza.

– Sve to je ukazalo na pozitivne pomake u odnosu na prethodne godine. Pozitivni efekti trogodišnjeg U8 i U10 takmičenja se ogledaju u značajnom povećanju igrača određenog godišta. Nažalost, kod nekih klubova je uočen nedostatak kontinuiteta regrutovanja novih igrača, jer na primer  prema dobijenim podacima, NS Stars nema dovoljan broj igrača za učešće na turnirima U8 kategorije. Takođe, prošlogodišnja odluka da se umesto prvenstva U14 organizuje takmičenje za kategoriju U15 imalo je pozitivan efekat i omogućilo je da naredne sezone pored U14, organizujemo i U16 prvenstvo SHLS. Tako smo na osnovu rezultata analize, odlučeno je da u sezoni 2019/2020, SHLS organizuje takmičenje za kategorije U8, U10, U12, U14, U16 i seniore.

Direktor takmičenja podsetio je i da je 13. juna klubovima upućen poziv da dostave prijave selekcija za predstojeću sezonu, što su svi i uradili u postavljenom roku, a potom se daljom analizom baze igrača i uvidom u prijavu selekcija klubova, pristupilo formiranju propozicija takmicenja SHLS 2019/2020.

– Koristeći iskustva gore pomenutih saveza i uvažavajući preporuke IIHF, akcenat je bio na očuvanju postojećeg igračkog kadra i regrutaciji novih igrača u sva tri hokejaška centra. Osim toga, cilj je bio i da se svim selekcijama organizuje što veći broj utakmica u okviru državnog prvenstva. Predlog propozicija takmičenja je prosleđen ćlanovima Stručnog saveta koji će ga pregledati, dopuniti, prepraviti i proslediti Upravnom odboru na usvajanje. Usvojene propozicije takmičenja biće dostavljene klubovima zajedno sa rasporedom takmičenja u sezoni 2019/2020. – konstatovao je Dabović

Uporedo sa pripremom propozicija takmičenja, ubrzano se radilo na ažuuriranju pravilnika i pratećih akata, njihovo usklađivanje sa trenutnim stanjem i strategijom rada u narednom periodu.

– Paralelno sa formiranjem baze igrača, prikupljali smo i podatke neophodne za formiranje kalendara takmičenja. Predlog kalendara je sačinjen, a na njegovu izadu je uticalo mnogo faktora. Planirani datumi početka i završetka rada klizališta u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, datumi školskih raspusta, praznici i neradni dani, termini IIHF programa, raspored seniorskog i U19 prvenstva IHL, termini naših tradicionalnih turnira, zatim termini U20, U18 i seniorskog svetskog prvenstva, kao i termin kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre 2022. i planirani period priprema reprezentativnih selekcija i korišćenje mogućnosti duplog programa (U12 i U16) radi smanjenja transportnih troškova – zaključio je Dabović.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.