Održan sastanak predstavnika Crvene zvezde i čelnika SHLS

Na inicijativu SHKL Crvena zvezda održan je sastanak sa najužim rukovodstvom Saveza hokeja na ledu Srbije. Glavna tema sastanka bio je zahtev za finansijskom pomoći crveno-belima usled činjenice da Crvena zvezda kao aktuelni šampion Srbije i branilac titule u IHL ligi još nema definisan budžet za narednu sezonu.

Tokom letnje pauze u redovima Crvene zvezde rađena je organizaciona rekonstrukcija koja još nije jasno definisana, a očekuje se da sve bude precizirano tek krajem avgusta za kada je planirana i Skupština kluba. Shodno tome, postoji opravdan rizik za nedostatkom novčanih sredstava za predstojeću sezonu što bi moglo da u ozbiljan problem dovede seniore i U19 selekciju ovog kluba. Crveno-beli smatraju da to predstavlja rizik za brojne seniorske i U20 reprezentativce Srbije koji nose Zvezdin dres, jer bi na taj način mogli da budu uskraćeni za takmičarsku sezonu koja je od izuzetnog značaja za srpski hokej, posle velikih reprezentativnih uspeha svih selekcija minule takmičarske godine. Iz tog razloga smatrali su za shodno da pomoć zatraže od Saveza.

Međutim, ovakav zahtev crveno-belih u najmanju ruku je čudan, pre svega ako se u obzir uzme činjenica da je Crvena zvezda protiv Saveza hokeja na ledu Srbije podnela tužbu Ministarstvu omladine i sporta na dan održavanja izborne Škupštine održane 20. maja ove godine kad je Marko Milovanović ponovo izabran za Predsednika SHLS. Ta tužba u značajnoj meri je otežala rad kancelarije Saveza i pripreme za predstojeću sezonu, ali i zadala brojne druge probleme u sistemu funkcionisanja srpske hokejaške federacije.

Već duže vreme na relaciji Crvena zvezda – Savez postoje određene nesuglasice, a taj odnos, kulminirao je pomenutom tužbom MOS-u. Crvena zvezda u najmanju ruku opstruira sve pokušaje i inicijative Saveza za određenim sistemskim rešenjima, a veoma često i ignoriše SHLS kao krovnu organizaciju srpskog hokeja. Primeri za to su brojni, a navešćemo koji su predočeni na ovom sastanku.

Naime, SKHL Crvena zvezda je aplicirala za učešće u IHL ligi u obe kategorije, i seniorskoj i U19, bez prethodno poslatog upita Upravnom odboru SHLS o nastupu u međunarodnom takmičenju koji je obavezan prema svim pravilnicima IIHF, IHL i SHLS.

Crvena zvezda nije želela ni na koji način da učestvuje ni prilikom prikupljanja podataka o raspoloživom igračkom kadru (analiza baze), što je bio prvi korak u planiranju naredne takmičarske sezone, iako je dopisima dato na znanje da baza ne mora biti 100% precizna obzirom da je prelazni rok u toku. Takođe, imajući u vidu izvode otvorenih stavki (dugovanja) klubova prema SHLS, o kojima je kancelarija SHLS sve klubove obavestila pre sedam dana, dugovanja SHKL Crvena zvezda prema SHLS iznose čak ‪978.000 dinara.

Ovaj podatak je i te kako važan, jer prema Pravilniku o takmičenju SHLS u članu 28, stav 3, definiše sledeće: „Klub koji nije ispunio svoje obaveze prema SHLS ne može se takmičiti ni u jednoj takmičarskoj kategoriji u nastupajućoj takmičarskoj sezoni, pa dozvolu za nastup u inostranim ligama, a ni u domaćem takmičenju, nije moguće izdati pre nego što klub izmiri sve svoje obaveze prema SHLS“. To je jedan od razloga zbog čega direktor takmičenja Bogdan Dabović još ne objavljuje kalendar za sezonu 2019/2020.

Tokom sastanka predstavnici Saveza hokeja na ledu Srbije istakli su da u poptunosti razumeju situaciju sa navedenim rizicima reprezentativaca čija bi klupska sezona mogla da bude ugrožena što bi imalo nesagledive posledice. Ali, isto tako predstavnici Saveza bili su jednoglasni u stavu da potpisivanjem ili zadržavanjem igrača bez osnovnih sredstava Crvena zvezda nema pravo da traži finansjisku pomoć od SHLS, naročito ukoliko ta pomoć u podjednakom iznosu nije ponuđena i drugim klubovima. Kako su predstavnici Saveza tokom sastanka naveli, u tom slučaju bi i HK Vojvodina mogla da reprezentativcima obeća primamljive ugovore i takmičenje u IHL ligi, i nakon što shvati da nema sredstva takođe kontaktira SHLS sa upitom za finansijsku podršku, jer su reprezentativne selekcije po istom principu u riziku.

Na konstataciju predstavnika SHLS da bi se davanjem finansijske pomoći Crvenoj zvezdi time u značajnoj meri favorizovao jedan klub, šef stručnog štaba Crvene zvezde Jovica Rus predložio je da se ponovo formira zajednički tim pod nazivom Beograd ili Srbija, a da SHLS rukovodi projektom, jer je u interesu hokeja zadržati igrače u takmičarskom ciklusu. Slično je već postojalo kroz projekat HK Beograd u sezoni 2016/17, međutim…

Upravo je Crvena zvezda najodgovornija što se jedan ambiciozan projekat kakav je bio HK Beograd raspao!

Čelnici Saveza konstatovali su da je SHLS voljan da pomogne, ali u skladu sa realnim mogućnostima i da pri tome nijedan klub ne bude favorizovan, odnosno da nijedan drugi klub ne bude uskraćen za pomoć. Nažalost, mogućnosti SHLS ne dozvoljavaju predloženi scenario od strane Jovice Rusa. Najveći udeo prihoda SHLS ima od organizovanja svetskih prvenstava, pa onda tek iz budžetskih sredstava Republike Srbije i pojedinih spozora. Ali, ove godine nijedno prvenstvo nije dodeljeno Srbiji. Rashodi će dodatno biti uvećani premijama koje su obećane reprezentativcima za ostvarene uspehe, kao i nastupima na svetskim prvenstvima u Litvaniji, Estoniji i Poljskoj gde je planirano da selekcije putuju avionom, što je bio i slučaj sa turnirom St. Peterburg Open.

Sastanak je okončan molbom koju su čelnici SHLS preneli predstavnicima Crvene zvezde da je u interesu srpskog hokeja da se što pre definiše nova rukovodstvena struktura, a da se po završetku tog procesa u najkraćem roku organizuje novi sastanak.

You might also like
2 Comments
  1. dule says

    neka nek se raspadnu,dok su imali pare i sponzore nije im padalo na pamet da igraju domacu ligu.
    bezali su u sloveniju i mladje kategorije iz drugih klubova ignorisali i ismevali.Sad im je odjednom.
    Niko od njih se nije zapitao kako je drugim klubovima da prezivljavaju,a sad kad nema para za njihovo bahacenje odjednom je dobar i nas savez.
    Mogli smo bez vas sve ove godine pa nam uopste necete nedostajati

  2. BRANKO BOSKOVIC says

    SHLS BRAVO
    Zvezda ulagala 15 godina vise od svih drugih zajeno u decu i razvoj hokeja
    rezultat rada ZVEZDE 80 posto reprezentativaca u tri kategorije i ZLATO.u sve tri kategorije.

    Ulaganje SHLS u razvoj hokeja i dece zanemarljiv.
    Rezultat bili bi u trecoj diviziji.
    Pojedinacno ulaganje u talente 0 nula.A o odabiru talenata 0
    IIHF finansira i trazi da najtalentovani dodju u Finsku a ne najtalentovaniji u klubovima.Zasto ne testirate igrace da najbolji odu pa bili svi iz Spartaka i Subotice .Treba vam nekakav glas sta li
    Ako imate minimum pristojnosti i fer pleja idite u Zvezdu i priznajte da je ubedljivo najzasluznija za ovogodisnje rezultate i kako da POMOGNETE da budu jos bolji.
    Jedino na taj nacin ce te pomoci hokeju
    Ni moj sin ni ja nemamo nikakve koristi ,ni interesa ni od Zvezde ni SHLS.

Leave A Reply

Your email address will not be published.