Priznanje za srpsko suđenje: Ivan Nedeljković pozvan da sudi sezonu u Americi

 

Ivan Nedeljković je kao i većina srpskih zaljubljenika u hokej počeo sa palicom u rukama, pokušavajući da talentom i radom dostigne najviše što su uslovi hokeja na ovim prostorima sredinom prve decenije ovog veka mogli da mu ponude. Bio je omladinski (U18) i juniorski (U20) reprezentativac Srbije u periodu od 2007. do 2009. godine, ali je zbog povreda morao da okonča aktivno igranje. Napustio je igru, ali ne i hokejaški sport, pa je novu ljubav pronašao u suđenju. Posle pola decenije posvećenosti sudijskom pozivu, pre dve godine stiglo mu je priznanje za uložen rad i poziv za učešće u američkom krovnom kampu za suđenje "USA Hockey ODP" (Officiating Development Program), koji ove 2016. godine dobija svojevrsnu nadgradnju, dok bi u narednim godinama mogao da bude krunisan radom u nekom od najozbiljnijih američkih liga.

– Sve je počelo decembra 2014. godine na Svetskom prvenstvu u Talinu. Imao sam tu sreću da mi je supervizor bio Met Lif, direktror programa za obuku sudija u USA Hockey-u, a u IIHF-u je u komitetu zaduženom za sudije. Na tom SP sam stvarno dobro odradio posao i uz to naučio mnogo od Meta i to je u suštini trenutak kada sam poželeo da uradim mnogo više kao sudija. Imao sam malo i sreće da sam tog leta 2015. godine boravio u Americi, pa sam poslao mejl Metu i upitao da li postoji šansa da me pošalje na neki kamp. Odgovor je vrlo brzo usledio i počeo sam proceduru prijave. Zanimljivo je to da me je poslao na njihov Nacionalni kamp  koji je jedan od prestižnih. Kamp prima 16 sudija i ima mnogo supervizora koji uglavnom imaju veliko iskustvo u NHL-u i AHL-u, tako da i sudije koje idu tamo na obuku ciljaju da u narednim godina dođu do tog nivoa – počinje Nedeljković razgovor za sajt SHLS-a i objašnjava kako je izgledao rad u kampu:

– Tempo na kampu je bio veoma težak i svaki dan je bio skroz popunjen. Ujutro u šest časova imali smo trčanje od sat vremena, potom sat vremena treninga na ledu gde smo radili vežbe za bolje klizanje i bolje pozicioniranje tokom utakmice, posle toga doručak i predavanja koja su uglavnom trajala od dva do četiri sata, gde smo imali obuhvaćen svaki segment suđenja i uglavnom video analizu sa utakmica od prethodnog dana. Zatim, posle predavanja sledio je ručak, a onda mali odmori i na kraju utakmice. Sa takvim tempom i takvim stručnjacima nije ni čudo da sam, po mom mišljenju, tamo naučio više nego u celoj svojoj karijeri, a i supervizori su bili veoma zadovljni.

Ivan Nedeljković pred prvi meč finala plej-ofa Prvenstva Srbije u sezoni 2015/16. između Crvene zvezde i PartizanaFoto: SHLS

Usledio je povratak na Stari kontinent i pokušaj da, uslovno rečeno, materijalizuje stečeno znanje, odnosno primeni ga u nekoj od jačih liga jugoistočne Evrope.

– Na kraju kampa je bilo priče i da odmah ostanem za narednu sezonu, ali ja sam želeo da probam da se proguram u Evropi. Mađari su me odmah pozvali da sudim njihovu MOL ligu i ja sam to prihvatio u nadi da mogu da doguram do austrijske EBEL lige. Sezona je bila zanimljiva i imao sam uspeha u mađarskoj, ligi pa sam poslao upit za probnu utakmicu u Austiriji. Nažalost, uprava EBEL-a mi je odgovorila da to nije moguće dok neki srpski tim ne zaigra njihovu ligu i tada sam shvatio da u Evropi nemam šanse za dalji napredak i poželeo sam da se vratim u Ameriku.

Nagrada je, ipak, stigla vrlo brzo u vidu novog poziva za odlazak preko Atlantika, što je bila potvrda kvaliteta koja nije došla samo s jedne strane.

– Usledilo je i Svetsko prvenstvo na kraju sezone gde sam opet imao Meta kao supervizora i gde sam dobio najbolje ocene. Znači, bio sam bolji od svih ostalih sudija. Posle tog prvenstva sam dogovorio sa Metom da dođem u Ameriku i da postanem član "USA Hockey ODP"-a, programa koji je namenjen mladim nadama američkog suđenja. To podrazumeva da sudim cele sezone u Americi. Sve to zaista jeste veliki uspeh i srećan sam zvog toga, ali i pored dobrih izdanja na utakmicama veoma je bitno imati i kontakte koji mogu da poguraju tvoj napredak. Osim Meta Lifa koji mi je najviše pomogao i sa kojim sam dogovorio učešće na kampu i sezonu u SAD-u, takođe sam upoznao i mnogo ozbiljnih ljudi na kampu koji su na neki način podžali Meta u odluci da sudim u Americi – objašnjava Nedeljković.

Mladi srpski sudija u SAD odlazi početkom septembra, a njegov angažman trajaće do kraja predstojeće sezone, odnosno do maja 2017. godine. Tokom nje dobiće priliku za rad u izuzetno jakim tamošnjim juniorskim ligama, što podrazumeva ozbiljan rad i veliku posvećenost.

– Kamp na kojem sam bio mi je omogućio da postanem deo ODP-a, a moja osnovna obaveza u ovoj sezoni biće da budem uvek dostupan da sudim. Za početak ću suditi NAHL (juniorska liga), a postoji mogućnost da do kraja sezone dobijem šansu i za USHL. To su lige koje stvaraju igrače i sudije koje imaju mogućnost da dospeju do koledž hokeja, ili profesionalnih liga u Americi, kao i u svetu. Put nije lak i samo najbolji napreduju, a konkurencija je ogromna. Dovoljno je reći da u SAD-u ima skoro 24000 sudija.

Nedeljkovićev intervju za sajt "USA Hockey"Foto: usahockey.com Printscreen

O Nedeljkovićevom uspehu govori i činjenica da je na sajtu USA Hockey-a objavljen intervju o iskustvima rođenog Novosađanina u Sjedinjenim Akeričkim Državama, što je i njemu samom bilo veliko iznenađenje.

– Moram reći da sam bio šokiran na neki način i da mi to mnogo znači. Istovremeno mi je jasno zašto su želili da čuju i moj put. Ipak je hokej u Americi jako razvijen i imaju ceo sistem koji je do najsitnijih detalja osmišljen kako da stvore i igrače i sudije na najvišem nivou. Tako da mislim da su bili poprilično iznenađeni, ali i da su želeli da pokažu svojim mladim nadama koji su deo USA Hockey-a koliko zapravo imaju mogućnosti, koliko se ulaže u njih i da to treba da cene – smatra on.

Lično priznanje svakako podrazumeva i priznanje za srpski hokej i našu sudijsku organizaciju, budući da, kako kaže, Srbija nikako nije u viziru američkog hokeja. Nedeljković veruje da bi to moglo da se u određenoj meri promeni u narednim godinama.

– U Americi prvo nisu ni znali gde se Srbija nalazi. Koliko sam primetio na kampu, njima su bitne samo države koje su u Top Diviziji, odnosno one koje su na istom nivou sa njima. Ipak smo mi još uvek mala država sto se tiče hokeja, ali mislim da smo u ovoj godini napravili veliki korak za budućnost i što se tiče igrača i klubova, ali i suđenja. Ulazak u MOL Ligu i Slovenačku ligu će mnogo pomoći u razvijanju hokeja na našim prostorima.

Prva sudijska četvorka u istoriji srpskog hokeja u meču Prvenstva Srbije između Viteza i Crvene zvezde u sezoni 2014/15.Foto: SHLS

Nedeljković se osvrnuo i na realne probleme srpskog suđenja i, u vezi s tim, napravio i određen osvrt na to kakav bi boljitak njegov boravak u Americi i slične aktivnosti srpskih sudija mogli da donesu.

– Sudijskoj organizaciji nedostaju mlade nade, veći broj kampova za usavršavanje, više konkurencije i veći broj utakmica. Sve je u praksi, što si više na ledu to si bolji, a ako imaš i jaču to jest veću konkurenciju, više se trudiš na ledu, jer znaš da moraš da opravdaš zašto si tu, u suprotnom ćeš imati manje utakmica. Moj odlazak u Ameriku daje šansu da možda u budućnosti dobijemo sudiju i na višim nivoima na Svetskim prvenstvima, što je i moj cilj. Što se tiče ostalih sudija, mislim da će imati odličnu šansu ove godine da se pokažu, dokažu i napreduju u MOL ligi, jer stupanjem HK Beograda u ligu znači i mogućnost naših najboljih sudija da u njoj sude – kaže on i objašnjava kako to izgleda u regionalnoj ligi kojom rukovodi mađarski savez, a u kojoj je on sudio u protekloj sezoni:

– Mađari su jako napredovali što se tiče suđenja u prethodnim godinama. Stvorili su Peter Gebeija koji je preko Mađarske dospeo do EBEL-a, pa do Svetskog prvenstva u Top diviziji, a od ove sezone će suditi Ruski KHL. To znači da mađarski hokej ima odličan sistem stvaranja novih sudija i da prate svetske trendove suđenja. Mislim da naše sudije imaju ogromnu šansu da napreduju u ovoj sezoni, jer će imati dobrih utakmica i, što je još bitnije, imaće kvalitetnog supervizora. Mađari su zaposlili Finca Peku Pajarinena da im bude glavni supervizor i verujem da se od njega može mnogo naučiti i da će ukazati svakom sudiji šta misli da je dobro, a koje segmente suđenja treba da unapredi. Imati dobrog i svetski iskusnog supervizora je jedna od najbitnijih stvari za napredovanje u suđenju.

Da srpske sudije ipak uživaju poverenje u svetskim okvirima govori i činjenica da naši arbitri sve češće sude svetske šampionate u rangovima iznad onih u kojima su naše reprezentativne selekcije, a najbolji primer toga je priznanje Davidu Perduvu koji je 2015. godine sudio na SP prve divizije u Ajndhovenu. 

– David je stvarno napravio ogroman uspeh pre dve sezone, nadam se da će njemu, ali i ostalim sudijama utakmice u MOL ligi dati šansu da nastavimo tim putem. Istina je da IIHF ima dozu poverenja u naše sudije, a mi to opravdavamo dobrim izadanjima na takmičenjima, što pokazuju i ocene od superizora. Jedino moramo u narednim sezonama da se baziramo da stvorimo podmladak koji će nastaviti tim stopama – zaključuje Nedeljković.

 

You might also like

Comments are closed.