HK Beograd: Igraćemo srcem – za klub, navijače i srpski hokej

 

Konferencija za medije održana je pet dana uoči prve utakmice novooformljenog srpskog kluba u regionalnom takmičenju protiv njenog nekadašnjeg dvostrukog šampiona, rumunske Čikserede. Meč se igra u petak od 17.30 časova u ledenoj dvorani „Pionir“.

Generalni sekretar kluba Boris Gabrić je u obraćanju medijima naglasio da je HK Beograd projekat od nacionalnog značaja za srpski hokej, te da njegovo osnivanje ima za cilj povećanje kvaliteta i popularnosti ovog sporta u našoj zemlji.

– HK Beograd formiran je s ciljem jačanja reprezentacije Srbije i njenog ulaska u Prvu diviziju kao najvišeg cilja. Uz veliku zahvalnost medijima na izuzetnom praćenju početka ovog projekta želim da još jednom naglasim da HK Beograd nije fuzija Partizana i Crvene zvezde, već potpuno nov klub za koji će igrati najbolji domaći sastav igrača, ono najbolje što naša liga ima, uz nekoliko stranih igrača – rekao je Gabrić.

On je napomenuo i da će klub tokom takmičenja u MOL ligi insistirati na društveno-odgovornom delovanju i podsetio na humanitarnu akciju „Teddy Bear Toss“, prvu u nizu kojima će se truditi da obezbedi pomoć onima kojima je ona najpotrebnija. Kao što je već bilo reči prethodnih dana, ulaznica za prvi meč protiv rumunske Čikserede biće plišana igračka koju će posetioci prilikom postizanja prvog gola ubaciti na led, a sve prikupljene igračke biće predate Centru za zaštititu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici. Svaki gledalac koji ne bude sa sobom poneo igračku, uz kupljenu ulaznicu koja će koštati svega 250 dinara dobiće jednu na ulazu u ledenu dvoranu “Pionir”.

Gabrić je podsetio i na još jedan cilj kluba, a to je koncept porodične zabave kojim bi hokej ušao u svest srpske sportske javnosti i izrazio želju za ispunjenjem još jednog izuzetnog poduhvata, kojim bi se hokej vratio među najpopularnije sportove u glavnom gradu kako je to bilo tokom šezdesetih godina kada je mečeve gledalo i po 10.000 ljudi.

– Želimo da ljudi porodično dolaze na utakmice, sa svojom decom, kako bi to pre svega bila jedna dobra zabava. U tom smislu, želimo da na Tašmajdanu, koji je sada ponovo aktivan, organizujemo ‘Winter Classic” negde oko Nove godine. I ta ideja bila bi jedan vid humanitarne akcije koje ćemo s vremena na vreme organizovati” – izjavio je on.

Prvi trener novoformiranog kluba biće švedski stručnjak Krister Dreberg koji već ima iskustvo u radu u MOL ligi, pošto je trenirao prva dva protivnika Beograda u regionalnom takmičenju, rumunske klubove Čikseredu i Koronu Brašov.

– Izuzetna mi je čast što sam ovde i što imam priliku da vodim ovaj tim. Imali smo odlične pripreme u Mađarskoj u kojom sam imao priliku da radimo na ledu, odlične smo uslove i time sam prezadovoljan. Odigrali smo dve utakmice protiv dve ekipe sa veoma dobrom energijom. Još smo daleko od svega onoga što tim može da pruži, to će se tek videti koliko je, jer za tako nešto još uvek nismo imali dovoljno vremena na ledu – rekao je Dreberg i dodao:

– Za nas je bitno da se razvijamo. U početku će piti teško, igramo protiv ekipa koje imaju mnogo više iskustva. Moja filozofija je da svaku utakmicu igramo na pobedu, iako sigurno nećemo pobediti u svakoj od njih, ali bitno je da iz svake naučimo nešto novo. Ukoliko uspemo da uđeo u plej-of biće to velika stvar za naš tim i igrače. Neće biti lako, igramo protiv ekipa sa mnogo većim budžetima od našeg, ali igraćemo za navijače, za klub, za sponzore. Važno je da svaku utakmicu igramo srcem, a to je nešto što već vidim kod igrača – naglasio je švedski stručnjak.

Savez hokeja na ledu Srbije podržao je akciju i pozvao sve njegove klubove članice da isprate ovaj lep i human čin, sa željom da se u ledenoj dvorani „Pionir“ 9. septembra u 17.30 časova ponovo zabeleži lepa slika koja će obići region i svet, poput one sa Svetskog prvenstva za seniore 2014. godine kada je u meču reprezentacije Srbije protiv Belgije prikupljeno nekoliko stotina igračaka za decu Zvečanske.

Kapiten tima Dimitrije Filipović izrazio je veliko zadovoljstvo što će predvoditi ekipu u premijernoj sezoni u MOL ligi i obećao veliku borbu kako bi Beograd postigao što bolje rezultate koji će mnogo značiti za razvoj hokeja u Srbiji.

– Kao kapiten tima, a u ime svih ostalih igrača, mogu da kažem da je izuzetna čast što ćemo imati priliku da nastupimo u jednoj ovako jakoj ligi kao što je MOL. Nikada se u Srbiji nije igrao hokej na nivou na kojem će se igrati ove godine. Partizan je pre nekoliko godina igrao Slohokej ligu koja je po kvalitetu dva-tri ranga ispod ove. Imali smo priliku da na kampu u Mađarskoj odigramo dva utakmice u kojima smo se upoznali sa intenzitetom kvaliteta s kojim ćemo se susresti ove godine. Ovo je izuzetna stvar za Beograd i našu hokejašku scenu i verujem da će se ove godine igrati hokej koji ovde do sada nije viđen dosta godina – rekao je Filipović i osvrnuo se na očekivani uticaj igranja ovako snažnog takmičenja na reprezentativni hokej:

– Ekipu Beograda čini 90 odsto igrača koji su reprezentativci Srbije uz podršku nekoliko stranaca. Naš osnovni cilj u ovoj prvoj sezoni biće da što više ojačamo i pripremimo se za ono što nas čeka u aprilu kada ćemo pokušati da se konačno plasiramo u viši rang – zaključio je Filipović.

 

You might also like

Comments are closed.