Apel roditeljima, savet klubovima – svi zajedno za naše male šampione

Sa ciljem obnavljanja hokejaške baze i omasovljenja ovog sporta među decom, Savez hokeja na ledu Srbije poziva sve hokejaške radnike, roditelje, aktivne igrače i ljubitelje hokeja da zajednički napravimo određene promene i stvorimo sigirno okruženje u kom će naši mali šampioni da se razvijaju, druže i uživaju u igri.

Na nedavno odigranim turnirima mlađih selekcija (U8 i U10), u Subotici i Novom Sadu, uočen je niz propusta koji se odnose na ugrožavanje bezbednosti dece i nepoštovanje takmičenja kao što su:

  • igrači ne poseduju lekarske preglede;
  • igrači nemaju osnovnu zaštitnu opremu;
  • klubovi nastupaju sa manjim brojem igrača od dozvoljenog;
  • klubovi nemaju potrebne trakice/oznake za postave;

Iz navedenih razloga, Savez hokeja na ledu Srbije smatra potrebnim da apeluje na roditelje i klubove da se nepoštovanje ovih propozicija kosi sa Zakonom o sportu i propozicijam takmičenja, kao i da narušava nivo bezbednosti dece u sportskoj aktivnosti.

Podsećanja radi, svaki igrač sa takmičarskom knjižicom overenom od strane Saveza, ima pravo na dva besplatna lekarska pregleda u toku jedne kalendarske godine, koji se mogu obaviti u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Lekarsko uverenje se takođe samoinicijativno može obezbediti u ordinacijama specijalista sportske medicine. Zakon o sportu predviđa da sportisti pored sebe imaju takmičarske knjižice sa validnim lekarskim uverenjem uvek kada se bave organizovanim vidom sporta.

U cilju smanjenja zdravstvenih rizika učesnika i održanju njihove bezbednosti, Savez hokeja na ledu Srbije će biti prinuđen da onemogući nastup svim učesnicima koji nemaju validan lekarski pregled.

Zarad povećanja kvaliteta organizacije hokejaških sportskih dešavanja, smatramo vrlo poželjnim i doprinos roditelja, koji bi ukazivanjem na eventualne propuste i nepravilnosti direktno uticali na sam kvalitet hokeja i bezbednost učesnika u igri.

Da bi hokej pružao zadovoljstvo učesnicima i posmatračima i bio jedna zanimljiva kolektivna igra, smatramo izuzetno važnim da svi zajedno obezbedimo poštovanje mera predostrožnosti, jer su bezbednost i zdravlje učesnika prioritet. Tek tada bi na red došli kvalitet sportskog performansa i čari igre hokeja na ledu.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.