Za dobrobit ženskog hokeja – načinjen je prvi korak

Revija ženskog hokeja pod nazivom Girls Global Games koja je nedavno održana u Novom Sadu, iskorišćena je i da se pokrene pitanje daljeg razvoja ženskog hokeja u našoj zemlji. Povod je bio izvanredan s obzirom da je Srbija bila jedna od 37 država sveta koja je podržala ovaj projekat svetske hokejške federacije (IIHF), a da se na ledu SPENS-a našlo 34 devojčice uzrasta od 10 do 18 godina. Tom prilikom održan je sastanak na kome su prisustvovali Danilo Vukotić, generalni sekretar Saveza hokeja na ledu Srbije, Uroš Brestovac koordinator akcija ženskog hokeja i predstavnici roditelja hokejašica iz tri grada – Beograda, Novog Sada i Subotice.

– Smatram da smo na sastanku održanom u Novom Sadu uradili jednu jako bitnu stvar, a to je da smo saslušali jedni druge, uputili u probleme i razmišljanja i na kraju došli do zaključka da imamo isti cilj – sumira je utiske Danilo Vukotić, gensek SHLS i dodaje

– Mnogo tema se poteglo na sastanku, pričalo se o raznim stvarima. Ono najbitnije je da treba napraviti što je moguće realniji plan, sagledati finansijske mogućnosti i pronaći način za realizaciju tog plana. Ključnu ulogu imaju klubovi, oni bi trebalo konstantno da rade na regrutaciji novih igračica, na taj način omasove ekipe, stvore zdravu konkurenciju i jače takmičenje. Bez tog prvog koraka, veoma teško ćemo postići neke više ciljeve.

Vukotić je potom posebno naglasio:

– Iskoristio bih ovu priliku da na inicijativu roditelja zamolim klubove da omoguće devojčicama u određenim starosnim kategorijama da prisustvuju treninzima određenih selekcija dečaka. Jedan od delova, ako tako mogu da kažem, pomenutog plana je svakako i učšće ženske hokejaške reprezentacije Srbije na nekom međunarodnom takmičenju u bližoj budućnosti. Nešto opširnije i realnije ćemo moći da pričamo o ovoj temi tek kada napravimo detaljan plan, sada je još rano davati prognoze vezano za bilo kakve utakmice i pripreme naših hokejašica – konstatovao je Vukotić.

Utiske sa sastanka izneo je i Uroš Brestovac:

– Tokom izuzetno konstruktivnog sastanka koji smo imali u Novom Sadu došlo se do zaključka da Savez hokeja na ledu Srbije želi maksimalno da podrži ženski program u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Razgovaralo se o tome da se napravi dugoročni plan aktivnosti koji će, pored već postojećih manifestacija koje su u organizicaiji SHLS, a koje se nalaze u kalendaru IIHF-a i organizuju se širom sveta WGIHW (World Girls Ice Hockey Weekend) i GGG (Girls Global Games), dodatno organizuju još neka okupljanja naših hokejašica. Izražena je želja i nastojanje da se organizuje međunarodni turnir na kome bi igrale samo devojčice i koji bi okupio selekcije iz Mađarske, Slovenije, Bugarske i Hrvatske. Takođe, ideja je i da se učine napori da se tokom leta obezbede pripreme za hokejašice koje bi se odvijale u Češkoj ili Mađarskoj, a sve sa ciljem da 2023. godine naša ženska selekcija učestvuje na Svetskom prvenstvu za igračice do 18 godina. To bi trebalo da bude kruna našeg dugoročnog plana.

Brestovac je napomenuo da je tokom sastanka istaknuta potreba da se devojčicama iz Beograda omogući barem jedan ili dva termina na ledu nedeljno koji bi bio posvećen samo njima i dodao:

– Savez će učiniti napor i zamoliti klubove, pre svih Partizan i Crvenu zvezdu, da se dodatna pažnja pokloni devojčicama i omogući da bar dva ili tri puta nedeljno treniraju sa mlađim uzrastima hokejaša svojih klubova. Vdiećemo da li će ta inicijativa proći i zaživeti. Razmišlja se i u pravcu kreiranja stalnog radnog tela koje bi se bavilo planiranjem i problemima vezanim za ženski hokej – istakao je Brestovac.

Na kraju, Brestovac je izneo prilično optimističan stav kada je u pitanju budućnost ženskog hokeja u Srbiji:

– Od polovine novembra, kroz projekat Hokej bez granica, u Subotici sa našim hokejašima i hokejašicama radi Mišel Koks, pomoćni trener žesnke reprezentacije Novog Zelenda. Ona je nedavno sa svojom selekcijom učestvovala na U18 Svetskom prvenstvu Druge divizije B grupa i njen stav je da bi naše devojke mogle da se već sada komotno takmiče u tom rangu i da ukoliko se bude radilo na pravi način u naredne tri godine naše hokejašice mogu da se u lepom svetlu pokažu na svetskoj sceni. To je zaista ohrabrujeće i zato sam uveren da ćemo svi zajedno učiniti napor da ženski hokej u Srbiji podignemo na viši nivo – zaključio je Brestovac.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.