Sudije iz Srbije na Kupu Zaliva

Nedavno je u Kuvajtu održan turnir u hokeju na ledu Kup Zaliva na kome su, osim zemalja iz regiona učestvovale i sudije iz Srbije: Đorđe i Tibor Fazekaš, Ivan Nedeljković, Stefan Požar, David Perduv, Aleksandar Đokić, Darko Popović, Milan Dimanić i Uroš Madenović i Vedran Krcelić iz Hrvatske.

Na turniru je održan i trenerski seminar, a utakmice su poslužile da se u praksi prikaže naučeno na predavanjima.

– Bio je ovo još jedan odličan turnir, ali i vrlo kvalitetan seminar. Bilo je 30 učesnika, od toga 20 devojaka iz regiona, pa vidimo da je hokej sve zastupljeniji u tom delu sveta. Organizacija je kao i uvek bila na vrhunskom nivou, a kako je ove godine dozvoljeno da u ekipi igra stranaca koliko klub ima para da dovede, bio je pravi užitak gledati majstore na delu – zadovoljan je Đorđe Fazekaš, sudija koji je već treći put deo srpske delegacije u Kuvajtu.

Na turniru je učestvovalo šest profesionalnih ekipa iz Kuvajta, Emirata, Libana, Egipta, Saudijske Arabije i Bahreina i dve ženske ekipe. Uglavnom je bilo više stranaca nego domaćih igrača, u ekipama iz Kuvajta i Emirata čak 12, a samo su za tim iz Libana, koji inače nema hokejašku ligu, igrali Kanađani libanskog porekla.

Glavni sudija na ženskom duelu bio je mladi Uroš Mladenović kome je to bilo prvi put da kao prvi sudija vodi meč.

– Bilo je veoma interesantno, dobra sudijska ekipa, mogao sam mnogo da naučim. Imao sam u tu čast da sudim ženski meč kao glavni sudija, a ujedno mi je to bilo i prvo suđenje na internacionalnom ledu. Izuzetno sam zadovoljan, upoznali smo mnogo ljudi, stalno smo bili na ledu ili pored leda, ali je bilo vremena i za obilazak kraja i pomalo i sunčanja – pun je utisaka mladi sudija Uroš Mladenović.

Na ženskoj utakmici koja je bila praktični deo seminara osim Mladenovića na ledu je bilo i pet sudija devojaka koje su imale svoje „senke“, sudije sa više iskustva koje su ih vodile kroz sudijski deo meča.

– Na ledu je pokazivana praktična primena onoga o čemu smo pričali na teorijskom delu seminara. Vežbalo se bacanje bulija, ofsajd, ajsing, pokazivanje prekršaja. Na kraju su svi učesnici dobili sertifikate. Turnir je prvi put održan u novoj ledenoj dvorani koja je otvorena samo par dana pred naš dolazak. Zaista je napravljeno jedno neverovatno moderno i funkcionalno zdanje. Vidi se da mnogo ulažu u hokej i da žele da naš sport zaiživi u tom delu sveta – dodao je iskusni Đorđe Fazekaš.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.