Rezime sastanka predstavnika klubova i članova SHLS

Pripreme za sezonu 2020/2021 uveliko traju. Sa nadom da će se cela situacija vezana za globalnu padnemiju virusa korona poboljšati kao i da će sezona koja je pred nama moći neometano da se odigra, Savez hokeja na ledu Srbije kreirao je predlog propozicija. One su kreirane na osnovu informacija o igračima i njihovom broju po starosnim kategorijama koje su klubovi dostavili u prethodne tri nedelje (kompletnu bazu igrača možete pronaći OVDE).

U sredu 15.07.2020. organizovan je radni sastanak za koji je kancelarija Saveza uputila poziv svim klubovima sa idejom da se pokrene diskusija vezana za ponuđene predloge i čuje mišljenje klubiva. Na sastanku su u ime klubova prisustvovali: Jovica Rus i Ivan Savićević (Crvena Zvezda i Red Tim), Igor Kosović, Dragan Komazec, Per Aleksandar Jakovljević i Ana Čolić (Partizan i Marbo), Vladan Drozdik (Vojvodina) Ljubomir Maksimov (NS Stars) i Uroš Brestovac (Spartak), dok su od predstavnika Saveza učešće uzeli Bogdan Dabović (direktor takmičenja) i Danilo Vukotić (generalni sekretar saveza).

Iako selekcije U8 i U10 nisu takmičarske i ne bi trebalo da dolazi do većih razlika u stavovima po pitanju propozicija za ove uzrastne kategorije, ali najduža diskusija se povela baš oko njih. Par ključnih pitanja vezanih za ove selekcije bila su: smanjenje minimalnog broja igrača koji je potreban kako bi ekipa imala pravo nastupa u selekciji U8 i pravno nastupa starijih igrača u mlađim kategorijama.

– Svesni smo da je celokupna situacija veoma teška i neizvesna, ali sa druge strane moramo se pripremati za prvenstvo kao da će se odigrati regularno pod normalinim okolnostima. Smanjenje broja igrača u selekciji U8 sa predloženih 12 (3 postave po 4 igrača) na osam može veoma loše da se odrazi na starije selekcije U12, U14 i tako dalje, u narednim godinama, tačnije da igrača uopšte i ne bude dovoljno za odigravanje utakmica. Verujemo da je broj od 12 igrača minimalan i lako dostižan za svaki klub koji vodi računa o polaznicima i regrutaciji novih članova. Naš cilj je da se sa svakom narednom, ili na dve sezone, minimalni broj igrača u svim kategorijama povećeva i na taj način podstaknu klubovi da rade na regrutaciji i promociji što bi kroz višegodišnju praksu dovelo do omasovljenja sporta – kaže Bogdan Dabović, direktor takmičenja i dodaje:

– Što se tiče pitanja vezanog za pravo nastupa strijih igrača u ovim selekcija, diskusija je vođena oko zabrane prava nastupa devojčica u mlađim selekcijam. Stav saveza je da svaka starija devojčica koja bi i pored utakmica u svojoj kategoriji kojih ima dovoljno, nastupala i za mlađu kategoriju, automatski bi zauzela mesto u timu nekom mlađem igraču ili igračici i na taj način onemogućila njima da odigraju dovoljan broj utakmica i da se hokejaški razvijaju. Moramo voditi računa o svakom segmentu takmičenja i propozicija i sagledati sliku iz više uglova. Zato su ovakvi sastanci veoma važni – predneo je svoje utiske i razmišljanja stručnog saveta, Bogradn Dabović direktor takmičenja.

Pored ovih pitanja delegati klubova su pokrenuli i diskusija o Stručnom savetu, ne znajući ko ga čini i kako se odluke donose. Ove informacije su javno dostupne na sajtu Saveza, a takođe su poslate i svim klubovima prošle godine nakon izborne skupštine. Nakon pojašnjenja ovog pitanja i iznošenja imena Danijela Džejkoba, Freda Perouna i Dragana Kapidžića od strane predstavnika Saveza, naišlo se na nezadovoljstvo i negodovanje pojedinih predstavnika klubova. Njihov predlog da članovi Stručnog saveta budu stručne osobe, odnosno treneri klubova iz različitih takmičarskih selekcija, nažalost nije ostvariv jer u tom slučaju dolazi do povrede zakona po pitanju sukoba interesa. Kako bi svima približili ovu situaciju daćemo sledeće obajšnjenje; Svaka stručna osoba ili trener kluba koji je član Saveza hokeja na ledu Srbije morao bi da prestane sa obavaljanjem funkcije i bilo kog drugog posla u svom klubu kako bi mogao da bude član Stručnog saveta.

Nakon sumiranja utisaka, veoma kvalitetne diskusije i iznošenja mišljenja svih učesnika sastanka vezano za selekcije U8 i U10 prešlo se na teme vezano za propozicije takmičarskih selekcija.

Jasno je da moraju biti načinjene izmene pojedninh stavki u propozicijama takmičarskih kategorija prema predlogu i mišljenju klubova, a kao glavna tema diskusije nametnuo se broj igrača po klubovima u selekcijama, poćeviši od selekcija U8 i U10, pa preko U12, U14 i U17 koji bi učestvovali u sezoni koja nam dolazi. Ispostavilo se da brojevi igrača i informacije vezane za igrače koje su klubovi dostavili nisu potpuni i skroz tačni, pa samim tim i predlog propozicija nije odgovarajući baš zbog spomenutih razlika i nedostataka. Od klubva su u više navrata u periodu od tri nedelje tražene detaljne informacije (godišta igrača, pol, pozicije, posebne napomene) baš iz razloga da propozicije budu podređene realnom stanju i mogućnostima. Na žalost od strane Vojvodine dobijena je infromacija da u određenoj selekciji prema bazi i podacima koje su sami dostavili imaju 26 igrača, od kojih mogu da računaju samo na 8 do 10 kada su u pitanju utakmice, što predstavalja veliku prepreku kada su u pitanju propozicije koje zahtevaju minimun od 12 ili 15 igrača po selekciji. Verujemo da ćemo u narednom periodu dobiti detaljnije informacije od klubova o broju igrača ali i o tome na koje igrače računaju kao na takmičare, ko su početnici u takmičarskim kategorijama, a ko rekreativni igrači kako je to iznešeno na sastanku, kako bi na osnovu tih detaljnih informacija ponovo mogao da se kreira predlog propozicija koji bi odgovarao svim klubovima.

Jedna veoma teška i svakako nepovoljna stvar za srpski hokej jeste odluka ekipe „HK Spartak“ iz Subotice, da ne nastupi u domaćem prvenstvu ni sa jednom takmičarskom selekcijom i pored dovoljnog broja igrača prema evidenciji u postojećoj bazi. Na žalost, ovakvom odlukom smanjuje se broj utakmica domaćeg prvenstva i mogućnost za jačanjem i napredovanjem domaće lige što je u zajedničkom interesu svih klubova i Saveza. Takođe, pored navedenih gubitaka sa kojima se surećemo ovakvom odlukom čelnika ekipa iz Subotice, nemanjem ni jedne takmičarske kategorije, ekipa „HK Spartak“ gubi status aktivnog člana Saveza hokeja na ledu Srbije.

Kod selekcija U18, U20 kao i seniora imamo veoma tešku situaciju. U ovim takmičarskim kategorijama jedino Crvena zvezda ima registrovane igrače u selekcijama U18 i U20, a u selekciji seniora i ekipa Vojvodine koja planira da nastupi u regionalnoj IHL Ligi. Informacija koji su delegati Crvene zvezde koji su učestvovali na sastanku izneli, jeste da zbog trenutne situacije u klubu postoji mogućnost da ne uzmu učeće u regionalnoj ligi ni sa jednom od pomenutih selekcija u narednoj sezoni, več da su samo zainteresovani za domaće prvenstvo. Svesni trenutne situacije, ostavljen je prostor za sastanak i diskusiju direktno između čelnika Crvene zvezde i predstavnika Saveza, kao i rukovodsta Vojvodine, gde će se potegnuti sva pitanja i modeli na koji način Savez može da pomogne pri nastupu pomenutih selekcija u nekoj regionalnoj ligi.

Za kraj ovog rezimea, ostavili smo jednu veoma pozitivnu diskusiju o planovima i razvoju ženskog hokeja u Srbiji. Koordinator projekta Uroš Brestovac u saradnji sa SHLS-om, predstavio je svim prisutnima model po kom bi se naše devojčice takmičile u sezoni 2020/2021. U pitanju je turnirski sistem 4 ekipe, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, tima Angels iz Mađarske i ekipe Srbije. Naše devojčice bi se takmičile u selekcijama U14 i U15+. Svi detalji vezano za ovaj projekat biće dostupni i objavljeni nakon održanog sastanka predstavnika ekipa koje bi činile pomenuto takmičenje.

Nadamo se da će situacija sa virusom korona dozvoliti regularno odigravanje sezone i uskoro očekujemo nastavak diskusije i zajedničke saradnje na kreiranju propozicija i modela takmičenja koji će odgovarati svim klubovima, a isto tako podstaknuti i razvoj hokeja u Srbiji.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.