Prvenstvo Srbije startuje u petak „večitim derbijem“

 

Jedanaesto izdanje nacionalnog šampionata u istoriji samostalne Srbije brojaće četiri ekipe u ligaškom delu takmičenja (Partizan, Crvena zvezda, NS Stars i Vojvodina) koje će se po četvorokružnom sistemu igrati do sredine februara, dok će tri najbolje plasirane ekipe zajedno sa novoformiranim Hokejaškim klubom Beograd potom igrati polufinalnu, a zatim i finalnu seriju plej-ofa.

U odnosu na prošlu sezonu u našem prvenstvu neće nastupati ekipa Viteza, kao i u prethodne tri godine gostujuća mađarska ekipa Tisa Volan iz Segedina. Kao što je već poznato, tokom leta oformljen novi klub Beograd od septembra meseca počeo je debitantsku sezonu u regionalnoj MOL ligi, pa je konsenzusom između ostalih klubova članica doneta odluka da ovaj klub zbog obaveza u ovom takmičenju domaći šampionat počne tek od razigravanja.

Taj dogovor uticao je i na sastave ekipa dva najveća rivala u domaćem sportu, „večite rivale“ i prošlosezonske finaliste plej-ofa Crvenu zvezdu i Partizan („Crno-beli“ slavili rezultatom 3-1 u seriji), koji su najveći deo svog igračkog kadra praktično prepustili Beogradu radi stvaranja što kvalitetnijeg tima koji bi bio adekvatan rival najboljih regionalnim klubovima iz Mađarske i Rumunije. Među „Crveno-belima“ takvih je čak desetorica igrača, dok su tim Nenada Milinkovića napustila i prošlogodišnja inostrana pojačanja, kao i prvi strelac lanjskog šampionata i reprezentativni napadač Pavel Popravka vratio u rodnu Rusiju.

Detalj iz četvrtog meča finala plej ofa sezone 2015/16.Foto: SHLS/Ivan Ristić

S druge strane, branilac titule Partizan slabiji je za nekolicinu igrača koji su doneli većinu od 11 uzastopnih titula šampiona, među kojima su igrači Beograda Dimitrije Filipović i Marko Brkušanin, kao i bivši igrač-trener Nemanja Janković koji je sada pomoćnik Kristeru Drebergu u ekipi Beograda. Samim tim usledila je i promena na klupi kluba iz Humske, pa će ga u predstojećoj sezoni predvoditi iskusni bivši reprezentativni čuvar mreže nekadašnje Jugoslavije Rašid Šemsedinović koji će se u novoj sezoni više oslanjati na mlađe snage iz juniorskih kategorija.

Dva tima počela su sezonu nastupima na međunarodnoj sceni. Partizan je početkom oktobra drugu godinu zaredom nastupao u Kontinental kupu u Sofiji, na kojem je zauzeo solidno drugo mesto, dok je Crvena zvezda pre dve nedelje počela takmičenje u šampionatu Slovenije u kojem će drugu godinu uzastopno igrati paralelno sa učešćem u Prvenstvu Srbije.

Utakmica između Crvene zvezde i Partizana igra se u petak, 11. novembra u 18 časova u ledenoj dvorani „Pionir“.

 

 

You might also like

Comments are closed.