Veliki iskorak za ženski hokej – Spartak oformio žensku selekciju

Hokejaški klub Spartak po prvi put u svojoj istoriji uspeo je da oformi žensku ekipu, koja je sastavljena  od 25 subotičkih devojaka i devojčica. Posle dugogodišnjeg strpljivog rada i marljivog treniranja subotički hokejaški kolektiv napravio je veliki iskorak u razvoju ženskog hokeja, a ogromne zasluge za to pripadaju treneru Spartaka Urošu Brestovcu. Nekadašnji reprezentativac, koji već 12 godina radi kao trener subotičkog kluba, komotno bi mogao da ponese epitet pionira ženskog hokeja u Srbiji. Nimalo slučajno, ako se u obzir uzme činjenica da velike zasluge za formiranje prve ženske ekipe u Srbiji, pod nazivom Serbia girls, pripadaju upravo njemu.

– Iskren da budem, nisam bio preveliki optimista kada je ženski hokej u Srbiji u pitanju i ne mogu da kažem da sam preterano verovao u celu tu priču. Ali, dok sam još aktivno igrao hokej za novosadsku Vojvodinu, saigrači su mi bili trojica Kanađana sa kojima sam igrao i u reprezentaciji: Fred Peroun, Danijel Džejkob i Mark Andre Furnije. Pošto smo mnogo vremena provodili u razgovoru u hokeju, a oni su znali da ću se baviti trenerskim poslom, stalno su me savetovali da bi trebalo da oformim žensku ekipu i pokrenem ženski hokej u Subotici – počinje priču Brestovac i dodaje:

– Kada sam počeo da radim kao trener, primećivao sam da je u školi klizanja bilo više devojčica nego dečaka i da su devojčice bolji klizači. Takođe, devojčice su mnogo brže i lakše opuštale na ledu… Potom, usledila su moja učešća na kampovima u Slovačkoj, Finskoj i dva puta u Kanadi gde sam se poprilično zainteresovao za rad i u ženskom hokeju i postepeno ušao u sve to. Sa prvim devojčicama krenuli smo da treniramo u sezoni 2010/2011 i iz godine u godinu postepeno povećavamo broj – objasnio je Brestovac.

Izuzetno zanimljiv projekat ženskog hokeja bio je osmišljen, ali je nažalost pandemija virusa COVID-19 odložila njegovu realizaciju:

– Postojao je predlog da se pokrene regionalna liga ženskog hokeja u kojoj bi učestvovale reprezentacije Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i jedna ekipa iz Mađarske. Ideja je bila da se igraju četiri turnira, po ligaškom sistemu, svako sa svakim. Imali bismo po dve selekcije devojčica do 14 godina i starije. Sve strane su bile veoma zainteresovane za realizaciju, imali smo veliku podršku za sve to i od strane Saveza hokeja na ledu Srbije koji je nudio i finansijsku pomoć. Međutim, zbog pandemije virusa korona, sve to mora da sačeka malo bolja vremena.

O kratkoročnim planovima, kada je rad sa hokejašicama u Srbiji, Brestovac kaže:

– Želja nam je da okupimo sve devojčice u martu na vikend kampu u Novom Sadu. Odradili bismo dva treninga, odigrali jednu utakmicu protiv Vojvodine ili NS Starsa, pa ako budu postajali uslovi učestvujemo i na jednom turniru u Sarajevu. Osim selekcije Bosne i Hercegovine i naše reprezentacije trebalo bi da učestvuju i dve selekcije iz Hrvatske. To bi na neki način bila i prava priprema za tu ligu o kojoj smo već govorili i koja bi mnogo doprinela razvoju ženskog hokeja u regionu – kaže Brestovac i razgovor završava pričom o dugoročnom planu:

– Pokretanje regionalne lige je velika želja, ali i da za godinu ili dve prijavimo učešće reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu za seniorke ili juniorke do 18 godina – zaključio je Brestovac.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.