Zajedničkim snagama ka unapređenju sistema takmičenja

Savez hokeja na ledu Srbije trudi se na sve moguće načine da unapredi takmičenje u svim kategorijama, između ostalog i tako što temeljno razmatra predloge i dobronamerne incijative koje stižu od strane klubova. U prilog tome svedoči i podatak da je nakon dopisa koji je u kancelariju Saveza hokeja na ledu Srbije stigao sa adrese HK Partizan, organizovan „zoom sastanak“ kome su osim predstavnika klubova: Marko Juloski (HK Crvena zvezda), Miroslav Nadaški i Vladan Drozdik (HK Vojvodina), Per Aleksandar Jakovljević i Aleksej Jaruškin (HK Partizan), prisustvovali i rukovodioci SHLS: predsednik Marko Milovanović, direktor takmičenja Bogdan Dabović, i gensek Danilo Vukotić. Pozivu se iz nepoznatog razloga nisu odazvali jedino čelnici HK NS Stars.

HK Partizan je u svom dopisu zatražio određene izmene Propozicija takmičenja za selekciju U12, koje se pre svega odnose na trajanje utakmica i izmene igrača, odnosno postava.

Pre početka diskusije, direktor takmičenja Bogdan Dabović napravio je analizu dosadašnjeg toka takmičenja i konstatovao je da se određeni problemi permanentno ponavljaju. Naime, veliki broj utakmica u ovoj uzrastnoj  kategoriji je otkazan od strane klubova zbog nedostatka igrača. Takođe, problem predstavlja i nedostatak raspoloživh termina u ledenim dvoranama, kao i trenutna situacija sa pandemojom virusa COVID 19, koji u velikoj meri otežavaju takmičenje. Uzimajući u obzir i činjenicu da baza sa igračima koju su klubovi dostavili Savezu pre početka sezone nije tačna i da postoje velika odstupanja u broju igrača koji su prijavljeni u odnosu na licencirane (mnogo je manje licenciranih igrača), Bogdan Dabović je izvršio dodatne korekcije i, uz obrazloženje za svaku korekcijiu, predlog sa izmenama Propozicija takmičenja za selekciju U12 dostavio klubovima kako bi se zajednički došlo do najboljeg rešenja.

Stav čelnika Saveza bio je da se pre donošenja bilo kakvih konkretnih odluka pronađe model koji bi odgovarao svima, da se potom sve to se testira kroz prijateljske utakmice i tako dođe do najboljeg rešenja. S tim u vezi, predlog čelnika Saveza je u startu bio i da se sve te prijateljske utakmice snime kako bi se potom uradila detaljna analiza na osnovu više pokazatelja i informacija sakupljenih direktno sa terena.

Diskusija i ceo sastanak su tekli u konstruktivnoj atmosferi, a ruski stručnjak koji radi u Partizanu, Aleksej Jaruškin, je objasnio koje izmene bi trebalo napraviti, kao i iz kojih razloga bi trebalo igrati sa letećim izmenama bez trakica, odnosno koje su prednosti sve toga.

Od strane svih klubova podržana je ideja Saveza za odigravanje prijateljskih utakmica i pronalaženje idealnog modela propozicija tim putem, ali predstavnici klubova se nisu složili sa predlogom Partizana za ukidanje trakica, kao i predlogom direktora takmičenja Bogdana Dabovića za smanjenje minimalnog broja igrača koji je potreban za odigravanje utakmica.

Predstavnici klubova su smatrali da svi imaju dovoljan broj igrača (što se nije pokazalo u dosadašnjem toku takmičenja), kao i da igranje sa trakicama i postava na postavu neophodan u ovom uzrastu. Iz tog razloga, njihov stav je bio da je neophodno da Savez pojača kontrolu propozicija na utakmica kako bi se svi pravilnici striktno poštovali a propozicije u potpunosti primenjivale.

 – Apsolutno podržavamo klubove u njihovom stavu da se ne ukidaju trakice i radujemo se njihovoj inicijativi za prijateljskim utakmicama, jer smatramo da je jako važno isprobati i model sa letećim izmenama bez ograničenih smena, kao što se igra u većini zemalja. Ono što mogu da budu prednosti igranja po ovakvim propozicijama jeste da igrači kroz praksu brže stiču iskustvo i prilagođavaju se na „pravi hokej“, da svako igra sa svakim, što može da podstakne određene igrače da više rade na sebi i razvijaju se. Na taj način treneri postaju aktivni učesnici utakmice koji moraju da prate i sutuaciju na ledu kao i na klupi i na taj način rade na sopstvenom razvoju – konstatovao je Dabović nakon sastanka.

Na predlog predstavnika klubova Savez je doneo odluku da se oko promena temina odigravanja utakmica klubovi prvobitno međusobno dogovore i potom pisanim putem obaveste direktora takmičenja, kako bi sva pravila bila ispoštovana. S obziorm da su klubovi bili protiv smanjenja minimalnog broja igrača neophodnog za odigravanje utakmice, taj broj je ostao isti – 15+1.

– Imali smo jedan jako dobar i konstruktivan sastanak i veoma mi je drago zbog toga. Zajendički smo pronašli rešenje za određene probleme sa kojima smo se susreli u ovoj situaciji i odredili koji su nam dalji koraci u pronalaženju i kreiranju idealnih propozicija za naredne sezone. To je veoma važno za dalji razvoj hokeja. Pozvao bih sve klubove da predloge i inicijative koje imaju i smatraju da su važe za dalji razvoj hokeja, dostavie direktoru takmičenja i kancelariji SHLS i da zajednički radimo na unapređenju hokeja u Srbiji – zaključio je predsednik SHLS Marko Milovanović.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.