SHLS – Ženska reprezentacija – Obaveštenje povodom dešavanja pred početak SP

Beograd, Srbija, 30. mart 2022.

Tokom jučerašnjeg dana održan je sastanak između predstavnika SHLS-a (Marka Milovanovića, Danila Vukotića i Nemanje Jankovića) i predstavnika ženskog hokejaškog udruženja „SRB GIRLS“  (Uroša Brestovca, Vladana Drozdika, Igora Bajakića i Danila Lakićevića) povodom daljeg razvoja ženskog hokeja i svih dešavanja vezanih za odluku Upravnog odbora SHLS o promenama koje su se desile pred samo održavanje Svetskog prvenstva Divizije 3 Grupe B za žene u Beogradu.

Obzirom na činjenicu da je SHLS tokom sezone 2021/22 kroz aktivacije (turniri i prijateljske utakmice) podržavao žensko hokejaško udruženje „SRB GIRLS“ kako organizaciono, tako i novčano u cilju što bolje pripreme igračica za Svetsko prvenstvo, a o čemu članovi nisu bili obavešteni, odluka rukovodstva SHLS bila je da transparentno prikaže sve svoje aktivnosti kako bi se otklonili rizici koji bi negativno uticali na reprezentaciju tokom Svetskog prvenstva u Beogradu.

“Odluka Upravnog Odbora o promeni šefa stručnog štaba je doneta 5 dana pred SP. Ova odluka je bila iznuđena, i nije rezultat prethodne saradnje, budući da smo zadovoljni kako su se stvari odvijale u prethodnim godinama. Naša saradnja dovela je do rezultata da Srbija po prvi put u istoriji ima žensku reprezentaciju na IIHF svetskom prvenstvu. SHLS nije ulazio u način poslovanja ženskog hokejaškog udruženja „SRB GIRLS“, jer na to nema pravo, osim ukoliko ne utiče na statut, pravila, propozicije i ostale pravilnike definisane od strane SHLS i propisanih zakona o sportu Republike Srbije. Iako smo bili svesni da je ovakva odluka bila iznenađujuća za mnoge unutar hokejaške zajednice, bila je jedina ispravna nakon održanih sastanaka u Beogradu, Novom Sadu i Subotici sa roditeljima članova ženskog hokejaškog udruženja „SRB GIRLS“. Tokom tih sastanaka Savez je saznao da članovi (igračice i njihovi roditelji) nisu obavešteni o angažmanu glavnog trenera Uroša Brestovca od strane HSBIH tokom Svetskog prvenstva D3B u Južno Afričkoj Republici, što je rezultiralo da ženska reprezentacija Srbije nema prisustvo glavnog trenera tokom priprema do samog početka prvenstva. Takođe, saznanje da članovi nisu obavešteni o novčanoj i organizacionoj podršci kancelarije SHLS je pokrenulo pitanja poverenja, odnosno protoka informacija, što nas je dovelo u situaciju da transparentno prikažemo i objasnimo do kog nivoa je SHLS učestvovao u podršci svake aktivacije ženskih hokejaških selekcija, ne ulazeći u poslovanje ženskog hokejaškog udruženja „SRB GIRLS“, rekao je Danilo Vukotić, generalni sekretar Saveza.

Detaljan prikaz troškova možete pronaći u PDF dokumentu u nastavku

https://hockeyserbia.com/wp-content/uploads/2022/03/Acrobat-Document.pdf

Tokom jučerašnjeg sastanka Savez je došao do saznanja da su ova dešavanja stvorila nezadovoljstvo i da je poverenje izgubljeno kod pojedinih roditelja čija deca treniraju hokej u Subotici i Novom Sadu, a čiji su treneri Uroš Brestovac, Vladan Drozdik i Igor Bajakić.

„Cilj SHLS bio je da upozna članove ženskog hokejaškog udruženja „SRB GIRLS“ do kog nivoa je Savez dao podršku ženskom hokeju bez namere da upire prstom u pojedince i ulazi u odluke o poslovanju ženskog hokejaškog udruženja „SRB GIRLS“ kada su u pitanju novčani tokovi budući da to nije naša nadležnost. Mi smo inicijativama i aktivacijama bili zadovoljni zbog čega smo ih uvek i podržavali. Činjenica da je SHLS u sezoni 2021/22 izdvojio više sredstava za žensku reprezentaciju nego za U18, U20 i Seniore potvrđuje da nam je u interesu ravijanje i dalji napredak ženskog hokeja” , rekao je Marko Milovanović, predsednik Saveza.

Na sastanku je istaknuto da SHLS želi da se saradnja nastavi, budući da rukovodstvo Saveza smatra da su Uroš, Vladan i Igor dobro radili sa devojkama i doprineli mnogo u razvoju ženskog hokeja. Međutim, ukoliko obe strane žele dalju saradnju neophodno je da se urade određeni koraci:

  1. Žensko hokejaško udruženje “SRB GIRLS” – Predstaviti svojim članovima detaljne troškove za aktivacije koje su roditelji finansirali, a u koje Savez nije imao uvid, kako bi se otklonilo pitanje nepoverenja
  2. SHLS i Žensko hokejaško udruženje „SRB GIRLS“ – jasno definisati dalju podršku što podrazumeva: transparentnu komunikaciju ka članovima, unapred definisan plan i troškovi
  3. SHLS i Žensko hokejaško udruženje „SRB GIRLS“ – Zajedničko predstavljanje plana i programa za predstojeću sezonu

Obzirom na situaciju koja je nastala i sa sobom nosila određene rizike, stav SHLS je da se stvari rešavaju navedenim koracima kako bismo otklonili pitanje poverenja i mogućnost da se ovakve situacije ponove, a sve sa ciljem napretka ženskog hokeja u Srbiji, dodao je Milovanović.

Rukovodstvo SHLS veruje da će se nastala situacija brzo rešiti, kao i da će ženski hokej nastaviti sa još kvalitetnijim načinom rada i ostvarivanjem boljih rezultata na predstojećim takmičenjima.

Savez hokeja na ledu Srbije je organizacija koja upravlja hokejom na ledu u Srbiji sa sedištem u Beogradu. Savez hokeja na ledu Srbije naslednik je Saveza hokeja na ledu Jugoslavije koji je član IIHF-a od 1939. i Saveza hokeja na ledu Srbije i Crne Gore od 2006. godine.

Website – hockeyserbia.com

Instagram – instagram.com/savezhokejanaledusrbije/
Facebook – facebook.com/savez.hokeja.na.ledu.srbije/

– – –

Za dodatne informacije , intervju ili slike molimo Vas kontaktirajte, Danilo Vukotić 069/1237891 ili putem e-maila: danilo.vukotic@hockeyserbia.com.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.