Nemanja Janković: Ne razmišljamo možemo li, moramo u plej-of

 

Sredinom decembra HK Beograd ostao je bez prvog trenera Šveđanina Kristera Dreberga, koji nije uspeo da donese željene rezultate. Ekipu je u vrlo teškom momentu preuzeo mladi trener Nemanja Janković i već u prva tri dana svog mandata na čelu srpskog MOL ligaša zabeležio dve velike pobede – protiv šampiona Jegešmedveka i direktnog konkurenta za plej-of Fehervara – koje su ljubiteljima srpskog hokeja, 11 kola pre kraja takmičenja, vratili nadu u plasman u plej-of. Nekadašnji hokejaš i trener Partizana i dugogodišnji reprezentativac naše zemlje za sajt Saveza hokeja na ledu Srbije osvrnuo se na učinak HK Beograda u dosadašnjem delu sezone, složenosti momenta u kojem se ekipa našla posle promene trenera, očekivanja od završnice ligaškog dela sezone u MOL ligi, kao i na efekte koje će igranje u njoj imati na kvalitet reprezentacije i njene šanse na Svetskom prvenstvu u rumunskom Galacu u aprilu. Njegova ekipa trenirala je i tokom praznika, jer je već 8. januara očekuje utakmica protiv još jednog rivala u borbi za plej-of, ekipe Ferencvaroši.

– Prezadovoljan sam načinom na koji smo završili 2016. godinu, pogotovo s obzirom na sve što se desilo pred poslednji takmičarski vikend. Sada imamo veoma dugačku pauzu pred završnicu i veoma je bitno šta radimo u tom periodu. Dali smo igračima slobodno do 28. decembra, pružili priliku da inostrani igrači budu sa svojim porodicama tokom praznika, što je nama jednako važno kao i njima, da budu ispunjeni u tom smislu. Trenirali smo sve do 31. decembra i samo prvog dana nove godine nismo radili, a verovatno ćemo morati da treniramo sve do Božića, pa verovatno i 7. januara, jer sutradan igramo veoma važan meč protiv Ferencvaroši – rekao je Nemanja Janković za sajt Saveza.

Kakva je atmosfera u ekipi posle dva važna trijumfa u Mađarskoj? Generalno, situacija se veoma preokrenula u poslednjih mesec dana. Ekipa je bila dvadesetak bodova daleko od plej-ofa, a pred novogodišnje praznike Beograd je imao dvostruko manji zaostatak?

– Atmosfera je najbolja od kako smo se okupili pri put u avgustu. I ja i kompletan stručni štab i uprava kluba smo prezadovoljni njome. Drago mi je što smo uspeli da ekipu oporavimo za veoma kratko vreme, što mi je bilo veoma važno, kako bismo se pripremili za nastavak, odnosno završnicu sezone u pravom raspoloženju.

Ako smo se pobedi nad Fehervarom svi potajno nadali, prosečnom ljubitelju hokeja teško je da ne bude pošten i kaže da je iznenađen pobedom u Miškolcu protiv šampiona Jegešmedveka. Uprkos odličnim partijama protiv „Polarnih medveda“ u prethodna dva meča u Beogradu, pobeda na gostujućem ledu je zaista bliska senzaciji. Kako je do nje došlo?

– Imali smo izuzetnu psihološku pripremu pred samu utakmicu, imali smo pomoć kondicionog trenera koji ih je 20 minuta pripremao van leda za ono što ih čeka. Igrači su pokazali i odličnu reakciju na samu promenu trenera i novonastale okolnosti. Promenili smo i sistem igre. Malo smo se svesno povukli na početku, ali smo izvanredno zatvorili našu plavu liniju. Iskoristili smo tri od prvih pet šansi i to je ono što nas je razlikovalo. Moram da kažem da je svaki igrač apsolutno odradio sve što je od njega bilo traženo, čvrsto smo se držali planova, što je njih učinilo nervoznima, jer nisu imali rešenja. Posle je usledio očekivani pad, s obzirom na to da smo imali 26 minuta kazne, gde su oni uspeli da uhvate priključak, ali i pored toga i nekih primedbi na suđenje koje smo imali, uspeli smo da odreagujemo i na kraju trijumfujemo. Plašili smo se kako će sve uticati na meč sa Fehervarom koji je sledio, ali je na kraju sve ispalo odlično.

Novi predvodnik: Trener HK Beograd Nemanja Janković sa svojim igračima Foto: SHLS

Čini se da je upravo ta reakcija tima ono što igrače razlikuje u odnosu na ono što su bili pre godinu dana ili na početku sezone. Ne samo da oni sada deluju kao izuzetno ozbiljan tim, već i igrači potpuno drugačije izgledaju na ledu nego ranije. Osim toga, psihološki deluju sjajno kada je najteže. Konkretno, posle izjednačenja Jegešmedveka u ranijem delu sezone bi se možda očekivao potpuni pad, a ekipa je tada izašla najjača i prelomila meč.

– Sama činjenica da imaju toliki broj treninga i utakmica nego ranije njih čini boljim igračima, to je potpuno jasno. Druga stvar, mi se svi odlično poznajemo, dugo radimo jedni s drugima, znamo se od malih nogu. Neke od njih, poput Pavla Podunavca sam bukvalno doveo na hokej, prvi put je stao na led sa mnom. Upravo te stvari dale su mi mogućnost da aktiviram tu varnicu koja im je potrebna da bi prelomili situaciju kada je to potrebno. Da u tim najtežim momentima probudim taj njihov mentalitet, taj odnos: Mi protiv celog sveta. Da im neko u tim trenucima kaže: Hej, vi to možete. To je nešto što im je ugrađeno u genima, potrebno je samo tu varnicu aktivirati u pravom momentu – nadahnuto govori 29-godišnji stručnjak.

Jedan od problema koji se stalno stavlja pred naš hokej i postavlja kao neka vrsta kritike je mala baza igrača, što je činjenica. Međutim, sad se nekako ispostavlja da je upravo ta bliskost među njima ono što im omogućava da ekipa dobro fukncioniše, jer se svi poznaju, kako se to kaže, „u dušu“.

– Baza je mala, tu nema šta da se priča. Ali to će se promeniti u godinama koje dolaze. Zvezda veoma dobro radi, pogotovo ove generacije koje sada imaju 16-17 godina. S druge strane, ta bliskost među njima, to je apsolutno tačno. Ovi momci su proživeli zajedno apsolutno sve, poznaju se maltene od pelena. Igrali su zajedno, igrali jedni protiv drugih, putovali, svađali se i najvažnije je što nema nikakvih maski. Svako od njih svestan je šta može, šta ne može, šta saigrači mogu, nemaju ustručavanja da zatraže pomoć jedni od drugih. Da, jeste problem što imamo manjak igrača, ali ta bliskost među nama je ono što vidimo kao našu snagu – otvoreno govori Janković.

Dobra saradnja ipak okončana pre vremena: Krister Dreberg i Nemanja JankovićFoto: SHLS

Da li je to nešto što je možda bio ograničavajući faktor za sada već bivšeg trenera Dreberga, to što on nije imao uvid u taj odnos? U poslednja dva meseca video se napredak u igri, ali da li je to, uz činjenicu da dolazi iz jedne potpuno drugačije, skandinavske škole u odnosu na neki severnoamerički stil kojem mi težimo u poslednjih desetak godina, bio problem da ti rezultati ne stignu brže? Koliko je doprineo dolazak Kristera Dreberga?

– Sama činjenica da smo imali novog trenera donela je mnogo. Pre svega njegovo iskustvo u MOL ligi je ono što je mnogo značilo i igračima i meni koji sam radio sa njim. S druge strane, čini se da on nije do kraja uspeo da uđe u tu psihologiju o kojoj smo pričali i upravo ova sezona je dokaz da ko god bude u budućnosti radio sa našim igračima, mora pre svega da razume taj način razmišljanja, da će morati da izgradi taj neki odnos između sebe i ekipe, a to se u našem sportu gradi svakog dana. Dreberg je veoma dobar čovek i bilo je izuzetno prijatno raditi s njim. Želimo mu sve najbolje u budućem radu.

Kakva su očekivanja pred završnicu takmičenja? Biće veoma teško ući u plej-of, može li Beograd to?

– Nema šta možemo li, ulazimo u plej-of! (smeh) Biće teško, ali nemamo nikakvo drugo razmišljanje nego da ulazimo u plej-of. Moraćemo da odradimo sve kako treba, mnogo toga mora da bude na mestu da bismo to uspeli, ali što se svih nas u klubu tiče, apsolutno verujemo da idemo u plej-of. Idemo u rov, pa šta bude!

Budući da je cela ideja oko HK Beograda bila doprinos reprezentaciji, iz ove perspektive, u odnosu na početak sezone, sasvim je jasan napredak i da ne moramo da imamo sumnje da je taj doprinos nemerljiv. Međutim, šta ukoliko bi se desilo da do plej-ofa ne dođe? April je daleko…

– Iako ne želimo da razmišljamo na taj način, znamo da i to moramo da imamo negde u glavi. Ono što možemo da obećamo je da ćemo u jednoj ili drugoj varijanti učiniti sve što je potrebno da taj neki glavni zadatak – a to je rezultat reprezentacije – bude ispunjen.

Nema više razlike među igračima: Nemanja Janković u meču protiv Rumunije na Svetskom prvenstvu u Rejkjaviku 2015. godineFoto: Elvar Freyr Pálsson

Svaki novi meč u MOL ligi je potvrda da između rumunskih i naših reprezentativaca više nema razlike. Kako su hokejaši Beograda praktično reprezentacija „u malom“, tako i vodeći igrači u rumunskim klubovima čine okosnicu njihovog nacionalnog tima. I pre dve godine na Islandu pokazali smo da nisu „svetlosnim godinama“ daleko od nas i da s njima može da se igra. Sada je to tek druga priča. Deluje da je jedini ozbiljan plus koji će oni imati na Svetskom prvenstvu domaći led. Da li je zaista tako?

– Tako je. Taj neki kor seniorske reprezentacije je na neuporedivo većem nivou nego prošle godine. Čak i njeni najmlađi igrači moći će da budu nosioci igre. Očekujemo da se tu priključe i reprezentativci koji igraju u inostranstvu i da to dobije potpun oblik. Ostaje samo da se na stručnom nivou to pripremi na pravi način, ali što se tiče samih hokejaša, ponaosob, doprinos i značaj igranja u MOL ligi je ogroman.

Vreme je praznika, pa eto i prilike da pitamo – šta bi bila neka vaša praznična želja?

– Moja najiskrenija želja je da igrači i ostali članovi HK Beograda, zajedno sa mnom na čelu ekipe, održe onu snagu koju imamo od samog starta, kao i bliskost koja nas čini jačim i da ostvarimo rezultat koji igrači zaslužuju, a to je ulazak u plej-of. Jedno je sigurno, da ćemo kao tim dati sve od sebe u nadi da se na taj način srpski hokej podigne na viši nivo. Srećni praznici i sve najbolje  zaključio je Janković.

 

You might also like

Comments are closed.