U Minsku počeo 13. Božićni kup, srpski veterani igraju za selekciju Balkana

 

Izuzetno popularan veteranski turnir koji već 13. put organizuje beloruski Predsednički sportski klub na inicijativu prvog čoveka države Aleksandra Lukašenka ove godine okupio je osam izuzetno snažnih selekcija koje čine nekadašnji profesionalci a danas veterani, kao i članovi nacionalnih federacija i klubova zemalja učesnica. Reprezentacije su podeljene u dve grupe od po četiri tima.

U grupi A igraju selekcije domaćina Belorusije, zatim Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i ekipe Ujedinjenog Balkana, za koju učestvuju hokejaši iz osam država regiona: Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, BiH, Turske i Srbije, koju na ovom turniru predstavljaju golman Bogdan Dabović, v.d. direktora takmičenja u Prvenstvu Srbije, zatim nekadašnji hokejaš Crvene zvezde i Partizana Aleksandar Pešić i direktor marketinga Crvene zvezde Marko Šarac. Osim njih za selekciju Balkana nastupaju: Konstantin Mihajlov, Tarik Gečmen, Ferhat Tozunler, Razvan-Nikolae Kasmoju, Ivelin Todorov, Stojan Bačvarov, Plamen Veselinov, Martin Milanov, Krešimir Švigir, Jure Vnuk, Dragoš Gabrijel Jordače, Oktavijan Gabrijel Kurelar, Marijan Gita, Dejan Kontrec, Haris Muhić, Vladimir Čerkasov i Eraj Atali.

U grupi B igraju selekcije Finske, Nemačke, Slovačke i Rusije. Turnir u "Čižovka areni" kapaciteta 9.614 mesta u prva tri takmičarska dana igra se po ligaškom sistemu, posle čega sledi borba za medalje. Najbolje plasirani timovi u obe grupe na Božić po julijanskom kalendaru igraće finalni meč, dok će se za treće mesto boriti drugoplasirane ekipe.

Prvog dana turnira selekcija Balkana zabeležila je ubedljiv poraz od selekcije Švajcarske rezultatom 13:2 (2:0, 2:2, 9:0), ali treba reći da je pred poslednju trećinu rezultat bio 4:2 za ovu alpsku državu, dok je sve do 52. minuta na semaforu bilo 5:2, da bi potom usledila serija od osam golova našeg rivala. Golove za tim Balkana postigli su Krešimir Švigir i Dragoš Jordače (asistencija Kurelar). U drugom kolu, u četvrtak od 19 časova po lokalnom vremenu (17 po centralnoevropskom) selekcija Balkana sastaje se sa domaćinom Belorusijom, za kojeg nastupa i sâm predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je u pobedi nad Ujedinjenim Arapskim Emiratima u prvom kolu (7:3) postigao jedan gol i upisao tri asistencije. U mečevima prvog kola u B grupi Finska je nadigrala Nemačku 11:3, dok je Slovačka bila ubedljiva protiv Rusije – 12:0.

 

You might also like

Comments are closed.