Srbija je zemlja i ženskog hokeja: Novi Sad ovog vikenda bio jedan od 38 domaćina "Global Girls’ Game"

 

Dvadeset četiri devojčice iz pet domaćih klubova uzelo je učešće na drugoj po redu manifestaciji ovog tipa koju je pod pokroviteljstvom Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) u našoj zemlji organizovao Savez hokeja na ledu Srbije (SHLS) uz izuzetnu podršku klubova. Planetarna manifestacija koja je počela u noći između petka i subote po centralnoevropskom vremenu u Danidinu na Novom Zelandu, a završava se u nedelju u ponoć u Torontu, održana je i u „Srpskoj Atini“ u kojoj su se skupile najbolje domaće hokejašice i poslale jasnu poruku da se u Srbiji igra i ženski hokej i da on ima izuzetnu perspektivu.

Srpske devojčice uzrasta od osam do 16 godina podeljene su u dve ravopravne ekipe po snazi i godištu – Plavi Plavi i Beli tim – o čemu govori i konačan, veoma neizvestan rezultat od 6:4 u korist Belih, iako je on informacija od značaja samo zbog forme same manifestacije. O vrednosti ovakvog događaja za popularizaciju našeg ženskog hokeja govori činjenica da su neke od ovih devojčica prvi put zaigrale hokej preko cele dužine leda (u najmlađim uzrastima igra se poprečno, u trećinama klizališta), kao i u punom vremenskom trajanju utakmice (tri puta po 18 minuta), a uprkos tome pokazale su se kao odgovarajući rivali i partneri u igri starijim devojčicama.

Foto: Vera Dimov

U odličnom izdanju svih devojčica koje su zaigrale u „Spensu“ najupečatljivije partije pružile su Emilija Žikić sa četiri, odnosno Katarina Vasiljević sa dva postignuta gola (obe iz HK Partizan) za Beli tim, te Valentina Vrhoci (SKHL Crvena zvezda) sa dva gola i asistencijom, odnosno Lila Rad Sabo (HK Spartak) sa dva postignuta pogotka za ekipu Plavih. Takođe, odlične su bile i golmani dve ekipe, Sintija Vereš iz Spartaka kod Plavih sa 34 odbrane, odnosno Ana Ilić iz Partizana sa 26 zaustavljenih šuteva, a tek joj je osam godina.

Na ovoj izuzetnoj manifestaciji zaigrale su:

  • Plavi tim: Sintija Vereš (golman), Valentina VrhociLila Rac Sabo, Elena SekulićAna MilodanovićAnastasija BenčićHana Rac SaboUna BatanjacKatarina StefanovićJana VukelićTamara RadovićIva Ivanov;
  • Beli tim: Ana Ilić (golman), Emilija ŽikićSmiljana Vinčić, Dana IlićSara Stantić, Jana RadovićPetra GladićKatarina VasiljevićSofija MarkovićIvet Vaštag, Dobai Doris ZeldiIvona Bodiš.

 

Podsetimo, u ovoj jedinstvenoj globalnoj utakmici, u svakom od zemalja domaćina naizmenično se, prema unapred utvrđenom redosledu, u jednoipočasovnim mečevima takmiče devojčice podeljene u dve ekipe (Plave i Bele), a rezultati svake od 38 pojedinačnih utakmica sabiraju se i daće konačnog pobednika na globalnom nivou.

„Global Girls Game“ samo je jedan od programa u kojima domaći klubovi i Savez hokeja na ledu Srbije učestvuju u poslednjih nekoliko godina u cilju popularizacije i širenja svesti o ženskom hokeju u domaćoj javnosti, a sve u cilju da jednog dana Srbija dobije i prve klubove, kao i ženski nacionalni tim. Srpski hokej pre otprilike godinu dana dobio je prvi negormalni tim „Girls Serbia“, koja je do sada već imao nekoliko zapaženih nastupa u regionu, među kojima su turniri u Subotici i Sarajevu ove i 2016. godine, kao i turniri u mađarskoj Dunaujvaroši i Kiškerešu početkom ove sezone, na kojima su se takmičile i neretko pobeđivale dečake godinu dana mlađe od sebe. Osim toga, manifestacija „Global Girls Game“ nastavak je akcije koju Međunaodna hokejaška federacija sprovodi kroz svoje programe, među kojima je i Svetski vikend hokeja na ledu za devojčice održanom prošle godine, čiji je jedan od domaćina bio i SHLS u ledenoj dvorani „Pionir“, 8. i 9. oktobra.

„Global Girls Game“ ove godine je održan drugi put, a prvi put uz učešće Srbije.

EDIT: Drugi "Global Girls Game" završen je u noći između nedelje i ponedeljka po centralnoevropskom vremenu poslednjom, 38. utakmicom igranom u Torontu u kojoj je Plavi tim slavio pobedu protiv Belog rezultatom 3:1 i njome potvrdio ukupan trijumf "plavih" – 135:128. (izveštaje sa pojedinačnih mečeva možete da pogledate OVDE).

Više fotografija i video zapisa pogledajte na našoj stranici na Fejsbuku i profilima na Instagramu i Tviteru.

Foto: Vera Dimov

Foto: Vera Dimov

Foto: Vera Dimov

Foto: Vera Dimov

 

 

You might also like

Comments are closed.