Bojan Zajc, trener HDD Olimpija: Znam da će hokejaši Beograda biti „napaljeni“ da pobede EBEL ligaša

 

Dugodišnji stručnjak Olimpije je u razgovoru za sajt Saveza hokeja na ledu Srbije govorio o značaju ovih susreta kako za njegovu ekipu, tako i za srpski hokej i pritom se podsetio gostovanja sa šampionom Slovenije i višegodišnjim članom jedne od najjačih evropskih liga, austrijskog EBEL-a, ekipi Partizana 2012. godine u ledenoj dvorani „Pionir“, kada su se pobedom u finalnoj seriji Slohokej lige „Crno-beli“ drugi put zaredom okitili titulom u tom takmičenju. Bojan Zajc i tada je bio na klupi „Zmajčeka“, pa će pet godina kasnije ponovo predvoditi trofejni slovenački klub pred beogradskom publikom, a do jednog od najvećih hokejaških spektakala u našoj zemlji u poslednjih nekoliko godina došlo je na obostrano zadovoljstvo.

– Već dugo smo u kontaktu i u dobrim odnosima sa ljudima iz Saveza, koji su nas pozvali i pitali imamo li prostora da igramo protiv Beograda. Imamo pauzu od gotovo tri nedelje od završetka EBEL lige do plej-ofa u Državnom prvenstvu Slovenije koje počinje 12. marta, tako da su nam bili potrebni protivnici da bismo ostali u takmičarskom ritmu. Utakmice sa Beogradom i Albom Volan (EBEL timom Fehervara) sam video kao idealnu pripremu – počeo je Bojan Zajc razgovor za sajt Saveza.

Srpsku javnost sigurno interesuje u kakvom sastavu dolazi Olimpija. U odnosu na neke ranije godine, kada su u okviru Slohokej lige „Zmajčeki“ gostovali sa timom „drugopozivaca“ (prvi tim i tada je igrao EBEL), ovog puta Ljubljančani u našu prestonicu dolaze u gotovo najjačem sastavu.

– Imamo nekoliko povređenih igrača, ali dolazimo sa svim ostalim igračima koje imamo u sastavu, uključujući četvoricu stranaca koje imamo u ekipi.

Osvrćući se na važan iskorak srpskog hokeja u vidu učešća Beograda u MOL ligi, Zajc je napravio poređenje našeg regionalnog ligaša sa slovenačkim šampionom i kvalitetom lige u kojoj njegov tim učestvuje, austrijskim EBEL-om.

– Za Srbiju i srpski hokej je veoma važno da ima ekipu u MOL ligi. To je veoma dobra liga, svakako ne na nivou EBEL-a koja je jedna od najboljih u srednjoj Evropi i od koje ima samo pet jačih liga na kontinentu. Mi smo završili pretposlednji ovu sezonu i samim time ne predstavljamo u potpunosti pravu snagu jednog EBEL ligaša – realan je iskusni stručnjak i dodaje:

– Pravu snagu te lige čine ekipe Beča (Vijena Kapitals) i (Red Bul) Salzburga koji imaju budžete od po šest-sedam miliona evra. Mi takav novac možemo samo da sanjamo. S druge strane, imamo mnogo mladih igrača, čak 14 igrača mlađih od 21 godine, što je dobro za slovenačku reprezentaciju, jer oni kao veoma mladi stiču iskustvo igranja protiv najboljih profesionalaca, nekadašnjih NHL igrača, Rusa, Šveđana, i to je veliki plus za našu mladost.

Foto: SHLS

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i kratkotrajno novosadske Vojvodine krajem osamdesetih svestan je da očekivanja domaće publike i igrača Beograda od ovog meča, što mu je dalo odličan šlagvort da pohvali napredak našeg hokeja.

– Znam da će igrači biti „napaljeni“, da se što bolje pokažu i to će biti odlična prilika za njih da se odmere sa jednim EBEL ligašem. Ja dobro poznajem srpski hokej i vidim da je u stalnom usponu. Igrali smo i sa Crvenom zvezdom pre dve-tri sezone, isto je imala dosta stranaca i reprezentativaca i okazala se odlično. Sigurno da je ovo sve odlična prilika za srpske igrače da vide gde stoje trenutno u hokeju. S naše strane, ovaj meč je veoma značajan kako bismo uhvatili ritam utakmica, jer najgore za ekipu je da ima velike pauze, tako da ćemo za vikend odigrati svom snagom – kazao je Zajc, verovatno nehotično opisavši i situaciju u kojoj je i Beograd koji će sa subotnjom utakmicom sastaviti punih mesec dana bez takmičarskog meča.

Duel članova dve najpopularnije regionalne lig u ovom delu Evrope bio je odlična prilika slovenačkom stručnjaku da se podseti treće, tačnije, svog poslednjeg takmičarskog gostovanja u Beogradu, u finalu Slohokej lige 2012. godine kada je Olimpija poražena u borbi za titulu od Partizana.

– Mi smo tada imali veoma mlad tim. Nismo bili među favoritima u odnosu na Maribor, Medveščak, ali smo uspeli da uđemo u finale. Pobedili smo čak dva puta u Ljubljani Partizan koji je tada imao veoma jaku ekipu, punu visokih, snažnih reprezentativaca i odličnih stranaca. Nažalost, samo se prvaci pamte, a mi tad nismo uspeli da osvojimo tu ligu… Ipak, to je drugačiji naboj od ovog. Ono je bila utakmica za trofej, ovo je ipak pripremna utakmica i za nas i za njih, kako za državna prvenstva, tako i za svetska.

Foto: HDD Olimpija Ljubljana

Lako bi moglo da se dogodi da Olimpija u četvrtfinalu plej-ofa Državnog prvenstva Slovenije igra protiv Crvene zvezde, pa bi ovaj dvomeč mogao da bude prilika i za slovenačkog prvaka da se na neki način podseti srpskog hokejaškog mentaliteta, iako nije želeo da pravi paralele između Beograda i „Crveno-belih“, koji će s druge strane imati priliku da u našoj prestonici vide mogućeg rivala u doigravanju slovenačkog, ali i finalu domaćeg šampionata.

– Mi čekamo ko će biti šesti u ligaškom delu Državnog prvenstva Slovenije, jer ćemo sa njima igrati u četvrtfinalu. To mogu biti Zvezda ili Maribor. Ko god to bio, mi smo državni prvaci i želimo to da ostanemo, tako da nam je samo titula cilj – zaključio je razgovor za sajt SHLS-a trener Olimpije Bojan Zajc.

Podsetimo, utakmice Beograda i Olimpije igraju se u subotu i nedelju, 4. i 5. marta, od 18 časova uz BESPLATAN ulaz u ledenu dvoranu „Pionir“.

 

 

You might also like

Comments are closed.