Svetsko prvenstvo U18: "Orlići" pali u završnici, Španci kvare planove o zlatu

 

"Crvena furija" ostala je nepremostiva prepreka srpskog juniorskog hokeja. Ni posle više od 14 godina nismo uspeli da savladamo Španiju u mlađim kategorijama, iako je za to bilo izgleda u meču drugog kola Svetskog prvenstva u Beogradu. "Orlići" su se očigledno fizički i emotivno istrošili posle velike pobede nad Holandijom u uvodnoj rundi (3:2), iako su i protiv selekcije sa Iberijskog poluostrva imali šansu za trijumf. Ipak, sjajnoj borbi, velikoj želji i činjenici da su uspeli da dva puta neutrališu prednost rivala (2:2 i 3:3), izabranici selektora Jovice Rusa nisu smogli snage da u poslednjem periodu igre dođu do potpunog preokreta, a odlučujući momenat dogodio se u tri i po minuta pre kraja susreta kada je Hoan Serda savladao Juga Mitića (31 odbrana), za pobedu "Crvene furije" – 4:3.

Naš nacionalni tim počeo je odlično i već sredinom prve trećine stekao prednost golom Aleksandra Filipovića, posle odlične kontre Sergeja Ćurčića i Viktora Kastela. Međutim, greškama u sopstvenim redovima dozvolio rivalu da u završnici prvog perioda stigne do potpunog preokreta. Španci su do poravnanja rezultata stigli u 18. minutu i to u momentima kada su "Orlići" imali igrača više na ledu, a grešku u dodavanjima u zadnjoj liniji iskoristio je Ivan Emilio Roho, da bi osam sekundi pre poslednje sirene u prvom periodu Oskar Rubio potpuno šokirao "Pionir" za vođstvo od 2:1.

Zaigrali su naši momci angažovanije u nastavku, pogodili su i prečku u tom delu igre, ali su do gola stigli na sličan način kao Španci do svog prvog. Ponovo je Ćurčić bio začetnik akcije koju je u pogodak i izjednačenje pretvorio Viktor Kastel, u trenucima kada smo bili u "šort hendu". Međutim, četiri minuta kasnije Španija ponovo vodi, a gol je u mrežu sinoć neuobičajeno neraspoloženog Mitića ovog puta postigao Lijam OHare. Nije ni to obeshrabrilo "orliće" koji su tri minuta pre kraja drugog dela igre ponovo zatresli mrežu Raula Barba (18 odbrana), a gol je posle akcije Mirka Đumića i Srđana Subotića postigao Dušan Grković, za erupciju oduševljenja u našoj najvećoj ledenoj dvorani – 3:3.

Kratkotrajno slavlje: Gol Grkovića koji ipak nije doneo potpuni preokretFoto: Vera Dimov

U poslednjem periodu "Orlići" su, čini se, svesno prepustili inicijativu rivalu, čuvajući snagu za završnicu, dok su u kontranapadima pretili Špancima, pa su između ostalog, još jednom pogodili prečku, ali gola nije bilo. Kako se utakmica bližila kraju, a umor sustizao naše "oklopnike", usledio je novi, ovog puta nenadoknadiv šok, pošto je u 57. minutu Hoan Serda matirao našu odbranu za novu prednost (4:3). Usledio je tajm-aut Jovice Rusa, ali nastojanja našeg tima da i treći put stignu do produžetka, pa ni u veštačkom "pauer pleju" izlaskom Mitića sa leda 45 sekundi pre kraja, nisu urodila plodom. Španci su se obranili i slavili novu pobedu protiv "Orlića" koji ih u juniorskim kateorijama nisu pobedili još od SVetskog prvenstva u Novom Sadu 2003. godine, a u kategoriji do 18 godina više od jedne i po decenije, tačnije od marta 2002. i SP u litvanskom Kaunasu kada smo slavili rezultatom 6:3 (tada kao Jugoslavija).

I pored poraza koji značajno kvari očekivanja o zlatu, nastalih posle pobede nad Holandijom, naši reprezentativci i dalje imaju priliku za plasman u viši rang (Grupa A). Ipak, više nije sve u njihovim rukama, pa će u slučaju da do poslednjeg kola šampionata ne bude većih iznenađenja na turniru o tome odlučivati meč između Holandije i Španije u kojem će nam biti neophodan trijumf "Lala" od 1:0 i 2:1, naravno, uz obavezne sve tri pobede do kraja takmičenja.

Međutim, ni preostali rivali neće biti naivni na tom putu, posebno ne hokejaši Australije koji us u prvom meču drugog dana zabeležili i drugi trijumf na SP, pošto su posle Islanda u prvoj rundi, u utorak bili bolji i od Belgije reziltatom 5:1. U mešu koji je prethodio našem, Holandija je zabeležila prvi trijumf na turniru pobedom nad Islandom istim rezultatom.

U sredu je na Svetskom prvenstvu na programu dan pauze, a takmičenje se nastavlja u četvrtak kada naša selekcija igra utakmicu protiv Islanda (20 časova). U ostalim mečevima trećeg kola sastaju se Holandija – Belgija (13) i Španija – Australija (16.30).

Svetsko prvenstvo za igrače do 18 godina, Divizija II, Grupa B – Beograd (Srbija)

Rezultati drugog kola:Belgija – Australija 1:5 (0:2, 1:3, 0:0)Holandija – Island 5:1 (2:0, 0:0, 3:1)Španija – SRBIJA 4:3 (2:1, 1:2, 1:0)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA Diff PTS
1. Španija 2 2 0 0 0 11:4 7 6
2. Australija 2 2 0 0 0 10:3 7 6
3. SRBIJA 2 1 0 0 1 6:6 0 3
4. Holandija 1 0 0 0 1 7:4 3 3
5. Island 2 0 0 0 2 3:10 -7 0
6. Belgija 2 0 0 0 2 2:12 -10 0

 

Parovi trećeg kola – četvrtak, 16. mart:Holandija – Belgija (13 časova)Španija – Australija (16.30)SRBIJA – Island (20) 

You might also like

Comments are closed.