Svetsko prvenstvo U18: Srbija bolja i od Belgije, u nedelju u 20 časova sa Australijom za zlato

 

Samo jedan korak ostao je da napravi omladinska selekcija Srbije kako bi došla do najvećeg uspeha našeg reprezentativnog hokeja još od osvajanja zlatne medalje srpskih seniora na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu 2009. godine i plasmana u Diviziju I svetskog hokeja. Osam godina kasnije, "Orlići" su kolo pre kraja došli nadomak plasmana u viši rang, posle pobede nad Belgijom u četvrtoj rundi kojom su izabranici Jovice Rusa stigli na samo jedan trijumf, odnosno 60 minuta igre na šampionatu u Beogradu. Pred poslednje kolo naši hokejaši nalaze se na deobi prvog mesta sa čak tri selekcije – Španijom, Australijom i Holandijom. Sve četiri reprezentacije imaju isti broj bodova, pa će o rasporedu medalja odlučivati završno kolo koje se igra u nedelju.

Mnogo je mogućih kmbinacija u kojima bi srpski nacionalni tim mogao do najsjajnijeg odličja, a samo jedan sigurno ga ostavlja bez zlata – ako Španija savlada Holandiju u regularnom delu igre, u meču koji otvara poslednju rundu (13 časova). S druge strane, da bi se okitili zlatnom medaljom i plasirali se u viši rang "Orlićima" će svakako biti neophodan trijumf nad Australijom u utakmici koja zatvara Svetsko prvenstvo.

Meč protiv Belgije nije bio najbolja slika našeg nacionalog tima, iako su mladi srpski "oklopnici" bili bolji tim tokom celog susreta i na kraju potpuno zasluženo slavili. Mnogo je muke trebalo "Orlićima" da probiju odličnog golmana Brenta Rajmnantsa (25 odbrana) u čemu su uspeli tek u 33. minutu kada je posle velike gužve u golmanskom prostoru Belgije i akcije Andrije Španjevića za Matiju Vukovića, glavni sudija meča, posle konsultacija sa gol sudijom, pokazao rukom na centar. Jasno je bilo da je samo taj jedan gol bio neophodan da bi se našim hokejašima konačno "odvezale ruke". Samo tri minuta kasnije kapiten Mirko Đumić nastavio je svoj golgeterski niz na ovom šampionatu i posle novog dodavanja odličnog Španjevića i Viktora Kastela prošetao se po desnom boku, a zatim "šmekerski" nadmudrio Rajmnantsa, poslavši mu pak u bliži ugao za dva gola prednosti.

I posle drugog gola Srbija je bila bolji rival, iako je početkom poslednjeg perioda svesno prepustila blagu inicijativu rivalu, čuvajući snagu za završnicu i ozbiljno preteći iz kontranapada. Baš kada su se gosti spremali da sve karte bace u napad, Sergej Ćurčić je tri minuta pre kraja uposlio Vasilija Anđelkovića za potvrdu trećeg trijumfa na turniru, pa ni pogodak Ebea Damsa koji je dva i po minuta pre poslednje sirene stigao kao posledica blagog opuštanja u odbrani, ipak nije uspeo da promeni konačan ishod, već je samo osujetio Juga Mitića da zabeleži "šataut" (ukupno 20 odbrana).

U prvom meču dana Španija je zabeležila prvi "šataut" na turniru, pošto je bila bolja od Islanda rezultatom 7:0, dok je u derbi meču ove runde Holandija nanela prvi poraz na turniru Australiji rezultatom 2:1, a upravo je taj rezultat dodatno zakomplikovao ionako veoma zanimljivu situaciju na vrhu tabele, pa prvi put posle dugog niza godina u poslednje kolo jednog takmičenja IIHF-a čak četiri selekcije ulaze sa istim brojem bodova i gotovo poravnatim šansama za titulu.

U direktnom duelu za opstanak u grupi u drugom meču poslednjeg kola Island se sastaje sa Belgijom. Taj meč počinje u 16.30 časova.

Ulaz na sve utakmice šampionata je SLOBODAN.

 

Svetsko prvenstvo za igrače do 18 godina, Divizija II, Grupa B – Beograd (Srbija)

Rezultati četvrtog kola – subota, 18. mart:Island – Španija 0:7 (0:1, 0:4, 0:2)Australija – Holandija 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)Belgija – SRBIJA 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA Diff PTS
1. Španija 4 3 0 0 1 19:8 11 9
1. Australija 4 3 0 0 1 15:6 9 9
2. Holandija 4 3 0 0 1 14:7 7 9
3. SRBIJA 4 3 0 0 1 13:9 4 9
5. Belgija 4 0 0 0 4 5:20 -15 0
6. Island 4 0 0 0 4 5:21 -16 0

 

Parovi poslednjeg kola – nedelja, 19. mart:Holandija – Španija (13 časova)Island – Belgija (16.30)SRBIJA – Australija (20)

 

You might also like

Comments are closed.