Završeno Svetsko prvenstvo U18: Umorni "Orlići" poraženi od šampiona Australije, Srbija ponovo bronzana

 

Naša reprezentacija je u utakmici poslednjeg kola poražena od pobednika turnira selekcije Australije rezultatom 4:1 (0:1, 4:0, 0:0), u meču koji "Orlićima" ni u slučaju pobede nije mogao da donese željeno zlato, budući da je prethodno Španija nadigrala Holandiju rezultatom 5:2 i tako obezbedila makar srebrnu medalju.

U retko viđenoj situaciji da pred poslednje kolo turnira čak četiri selekcije imaju šanse da osvoje zlato ali i da ostanu bez odličja, izabranici selektora Jovice Rusa nisu imali dovoljno snage za najviši domet, ali im je i pored poraza oko vrata zasijala bronzana medalja. Trijumf Španaca nad Holandijom je uoči poslednje utakmice šampionata već ograničila naš nacionalni tim na drugo mesto kao najviši domet, čime bi bio ponovljen rezultat iz Novog Sada pet godina ranije, kada su "Orlići" bili srebrni. Istovremeno, Srbiji su Španci u najgorem slučaju obezbedili četvrtu uzastopnu bronzu u kategoriji do 18 godina i pružili im priliku da rasterećenije uđu u finalni duel šampionata.

A njega je naš nacionalni tim započeo sasvim dobro i delovalo je da će uspeti u nastojanju da se okite srebrom, posebno posle izuzetnog starta i gola Mirka Đumića već u 4. minutu susreta. Start iz snova nije, međutim, doneo željenu sigurnost u igri, kako je vreme odmicalo Australija je delovala sve opasnije, a najbolji tandem ovog Svetskog prvenstva Tajron Bronte – Findlej Vud proradio je u drugom periodu igre i za manje od deset minuta igre rešio pitanje pobednika meča, ali i turnira. Nezadrživ duo "Kengura" nanizao je u ovom periodu četiri gola u mreži šokiraanih "Orlića" koji nisu imali rešenje, pre svega, za najboljeg strelca šampionata Findleja Vuda koji je zabeležio het-trik, dok je Tajron Bronte uz tri asistencije svom saigraču i sâm zatresao mrežu Juga Mitića (28 odbrana) za zvanje prvog poentera turnira, da bi u poslednjim sekundama utakmice propustio priliku da sa penala upiše i peti poen na susretu, ali mu je naš čuvar mreže "skinuo" kazneni udarac.

Orlići ipak morali da polože oružje: Detalj iz meča Srbija – AustralijaFoto: Vera Dimov

Na kraju, ubedljiv poraz našeg nacionalnog tima potvrdio je prvo mesto našeg poslednjeg rivala koji je, ruku na srce, svojim partijama najviše zaslužio plasman u viši rang, a činjenica da je od ispadanja iz naše grupe u Novom Sadu 2015. godine kada ga je Srbija deklasirala "Kengure" rezultatom 7:0, za samo dve godine tim Stivena Laforea napredovao dva ranga zaslužuje izuzetno poštovanje. Drugo mesto na turniru zauzela je reprezentacija Španije koja je deveti put uzastopno u juniorskim selekcijama (U18 i U20) zastala na korak od plasmana u viši rang, a poslednji put nisu se našli na drugom stepeniku pobedničkog podijuma baš u Beogradu 2013. godine. Opstanak u Grupi B Druge divizije obezbedio je Island koji je u duelu dve ekipe koje su pred poslednje kolo bile bez bodova nadigrao Belgiju rezultatom 3:2 i poslao je u Diviziju III.

Ako je bronzana medalja za srpski nacionalni tim "samo" uteha, onda to priznanje za Mirka Đumića kao najboljeg napadača turnira to svakako nije. Hokejaš MAC-a je još jednom pokazao fantastičan talenat, kapitenski predvodio "orliće" do pobeda u mečevima sa Holandijom (gol i dve asistencije), Islandom (het-trik) i Belgijom (jedan gol), ali i poena u duelima sa Španijom (asistencija) i Australijom (pogodak), i potpuno zasluženo poneo ovo zvanje u izboru Direktorata turnira (glasaju predstavnici timova i Predsedavajući turnira), ali stručnog štaba našeg nacionalnog tima. Za najboljeg golmana turnira Direktorat je proglasio čuvara mreže novog šampiona Džejmsa Daunija, a najboljeg beka Arona Sarmienta, defanzivca drugoplasirane Španije.

Najbolji na turniru: Mirko Đumić, Aron Sarmiento i Džejms Daunisa predsednikom SHLS-a Marko Milovanovićem i Predsedavajućim turnira Sergejem GončarovimFoto: Vera Dimov

Naposletku, turnir je svečano zatvorio Predsedavajući turnira i član Veća Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) Sergej Gončarov, zahvalivši publici na izuzetnoj posećenosti turnira, ali i odajući priznanje Savezu hokeja na ledu Srbije na izuzetnom naporu da uprkos problemima sa ledom u novosadskom "Spensu" uspe da celokupno takmičenje za manje od 24 časa "prenese" u srpsku prestonicu i ledenu dvoranu SRC "Tašmajdan".

 

Svetsko prvenstvo za igrače do 18 godina, Divizija II, Grupa B – Beograd (Srbija)

Rezultati poslednjeg kola – nedelja, 19. mart:Holandija – Španija 2:5 (1:1, 0:0, 1:4)Island – Belgija 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)SRBIJA – Australija 1:4 (1:0, 0:4, 0:0)

KONAČNA TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA Diff PTS
1. Australija 5 4 0 0 1 19:7 12 12
2. Španija 5 4 0 0 1 24:10 14 12
3. SRBIJA 5 3 0 0 2 14:13 1 9
4. Holandija 5 3 0 0 2 16:12 4 9
5. Island 5 1 0 0 4 8:23 -15 3
6. Belgija 5 0 0 0 5 7:23 -16 0

  

You might also like

Comments are closed.