Svetsko prvenstvo: "Orlovi" žele da pomrse račune domaćinu

 

Nenadan poraz u produžetku protiv Australije (3:4), doneo je našem nacionalnom timu nenadane muke pred nastavak takmičenja i najtežu utakmicu na šampionatu. Plan našeg nacionalnog tima bio je da u duel sa domaćinom uđe sa tri sigurna boda, a zatim razmišlja o načinu na koji bi naudio Rumunima u njihovim planovima za povratak u Diviziju I. Ipak, posle utakmica prvog kola atmosfera u kojoj dve ekipe dočekuju međusobni duel značajno se razlikuje.

Srpski "oklopnici" su u Rumuni su uprkos inicijativi u duelu sa "Kengurima", posle mnogo preokreta poraženi "zlatnim golom" u 62. minutu, dok je domaća selekcija demonstrirala silu u duelu sa osvajačem bronzane medalje na poslednjem svetskom prvenstvu u Španiji, selekcijom Belgije, u kojem je slavila sa više nego ubedljivih 9:1. Naš severoistočni sused i pre početka takmičenja važio je za najvećeg favorita za zlato i povratak u viši rang, pa je tako i pred duel sa "Orlovima". Rumunija je u prošlosti tradicionalno bila nepremostiv rival našem nacionalnom timu, ali sigurno je da će naši hokejaši pokušati da iznenade favorizovanog protivnika.

Poslednji put dve selekcije susrele su se na Svetkom prvenstvu u Rejkjaviku kada su Rumuni bili sigurni i slavili rezultatom 8:4. Taj meč praktično je bio rešen već posle uvodnih desetak minuta igre, pošto je naš večerašnji protivnik za samo osam minuta stigao do kapitalne i nenadoknadive prednosti od 3:0. U tom meču golove za Srbiju postigli su Dimitrije Filipović, Boris Gabrić, Pavel Popravka i Stefan Ilić, jedini koji nije u sastavu nacionalnog tima na ovom turniru, dok su Rumune do trijumfa tada predvodili Levente Lorinc (ovog puta nije u timu) i Matjaš Biro sa po dva gola, odnosno Sabolš Pap, Levente Žok, Joan Timaru (takođe ne igraju na ovom turniru) i Ede Mihalji, junak trijumda nad Belgijom u kojem je postigao čak pet golova, pa nema sumnje ko će biti najopasniji igrač po gol Arsenija Rankovića u večerašnjem okršaju.

Detalj sa poslednjeg susreta dve selekcije na SP u Rejkjaviku 2015. godineFoto: Elvar Freyr Pálsson

Srbija je pod tim imenom na svetskim prvenstvima sa ovim rivalom igrala još samo jednom, 2008. godine takođe u Rumuniji, a tada je domaćin u Mjerkurei Čuk bio silovit i slavio rezultatom 10:0, a u novijoj istoriji još dva puta smo igrali protiv ove selekcije kao reprezentacija Jugoslavije, u Sofiji 2006. godine (poraz 11:1) i pet godina ranije, još jednom u Rumuniji, tačnije u Bukureštu, kada je bilo 6:1 za domaće hokejaše. Najbliži uspehu u međusobnim duelima bili smo u novembru 2010. godine na Evropskom čelendž kupu u Brašovu kada smo poraženi minimalnim rezultatom 2:1. Jedini gol za "Orlove" na tom meču postigao je sadašnji kapiten Marko Sretović, ali je Rumunija stigla do preokreta i sačuvala nesavladivost u duelima sa našom reprezentacijom golovima Sabolša Soša u "pauer pleju", odnosno Leventea Žoka sa penala.

Nade poklonika srpskog hokeja u dobar rezultat polažu se u činjenicu da je najveći deo srpske reprezentacije imao priliku da ove sezone igra protiv rumunskih "oklopnika" u MOL ligi, preciznije, samo dva od 22 igrača mogli bi biti nepoznanica izabranicima selektora Nemanje Jankovića. Treba reći i da je u sastavu Rumunije od poslednjeg međusobnog susreta na SP u Rejkjaviku pre dve godine ostalo samo osam igrača, što je u velikoj meri posledica promene selektora, odnosno dolaska na klupu kanadskog stručnjaka Martina Lakrou, trenera Korone Brašov, koji je posle prošlogodišnjeg ispadanja Rumuna iz Divizije I preuzeo naionalni tim našeg suseda, zahvalio se nekolicini igrača, dok je u sastavu u odnosu na lanjsko Svetsko prvenstvo u Zagrebu sačuvao samo sedam igrača.

Utakmica Rumunija – Srbija na programu je od 19 časova. U podne po centralno evropskom vremenu počeo je duel dve selekcije koje su zabeležile trijumfe u prvoj rundi, Island i Australija, dok u 15.30 igraju Španija i Belgija.

Svetsko prvenstvo Divizija II, Grupa A – Galac, RumunijaII kolo

Island – Australija (12 časova)Španija – Belgija (15.30)Rumunija – SRBIJA (19)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA Diff PTS
1. Rumunija 1 1 0 0 0 9:1 8 3
2. Island 1 1 0 0 0 3:2 1 3
3. Australija 1 0 1 0 0 4:3 1 2
4. SRBIJA 1 0 0 1 0 3:4 -1 1
5. Španija 1 0 0 0 1 2:3 -1 0
6. Belgija 1 0 0 0 0 1:9 -8 0

 

 

You might also like

Comments are closed.