Počelo Svetsko prvenstvo, propusti u odbrani odveli „Orlove“ u poraz protiv Australije

 

Naš nacionalni tim bio je bolji rival od „Kengura", imao dominaciju tokom najvećeg dela meča, čak 44 šuteva naspram 29 rivala, ali su propusti u odbrani skupo koštali Srbiju pobede na startu takmičenja, pa je protiv Australije zabeležen drugi uzastopni poraz u „doigravanju“, pošto je neuspeh zabeležen i u penal seriji na SP u Rejkjaviku 2015. godine (4:3).

„Orlovi" su uspeli da nadoknade početno vođstvo rivala i golovima Alekse Lukovića i Marka Milovanovića stignu do prednosti od 2:1 pred poslednji period igre. Ipak, na startu poslednje trećine Australija preokreće rezultat sa dva gola u samo 35 sekundi, da bi tek četiri i po minuta pre kraja Srbija uspela da poravna rezultat golom kapitena Marka Sretovića i tako zasluženo izbori produžetak. Međutim, dodatnih pet minuta rival, koji je u našu grupu stigao iz nižeg ranga (Grupa B), počeo je u „pauer pleju" i uspeo da ga iskoristi posle 77 sekundi igre u doigravanju, te „zlatnim golom” obezbedi prvu pobedu na turniru.

Tako će „Orlovi“ u drugu rundu i duel sa najvećim favoritom za prvo mesto, domaćom selekcijom Rumunije (utorak, 19 časova), ući sa samo jednim osvojenim bodom, što im do kraja takmičenja praktično ne dozvoljava bilo kakav neuspeh i gubitak bodova.

EDIT: U preostalim mečevima prvog kola Island je napravio iznenađenje i savladao Španiju, drugoplasiranu reprezentaciju sa prethodnog SP, rezultatom 3:2 (2:1, 1:1, 0:0), dok je domaća selekcija Rumunije bila ubedljiva protiv Belgije rezultatom 9:1 (2:1, 3:0, 4:0).

Nije bilo "hepi enda" kao 2014. u BeograduFoto: Miloš Rafailović

„Orlovi“ nisu sjajno počeli meč. Nisu iskorićena prva dva „pauer pleja“, da bi u osmom minutu Vejeb Darž iznenadio Arsenija Rankovića i poslao mu pak kroz noge za vođstvo protivnika. Kako je vreme odmicalo jačao je pritisak naše reprezentacije, ali je pokušaje „Orlova“ sjajno skidao Antoni Kimlin. Ipak, u 15. minutu najzad je stiglo i izjednačenje, pošto je u dvostrukom „pauer pleju“ Aleksa Luković snažnim udarcem završio akciju Dominika Crnogorca i Marka Milovanovića i konačno kaznio brojna isključenja rivala.

Inicijativa našeg tima viđena je i u nastavku, ali je krunisana tek u 32. minutu kada je Marko Milovanović pogodio uz asistenciju Pavela Popravke i, još jednom, debitanta u dresu Srbije Dominika Crnogorca. Mogli su izabranici Nemanje Jankovića do ubedljive prednosti pre poslednji period, jer u završnici druge trećine australijska odbrana kao da nije postojala, ali su odlične šanse redom propuštali Milovanović, Vučurević, Cvik i Sretović.

Nažalost, umesto da do kraja iskoristi nadmoć na ledu (odnos šuteva u prve dve trećine 29-17), Srbija je na startu poslednjeg perioda dozvolila potpun preokret, pošto je za samo 35 sekundi Australija postigla dva pogotka. Najpre je Tomas Pauel iznenadio Rankovića, da bi indisponiranog čuvara mreže „Orlova“ na isteku 42. minuta savladao i Džozef Režek, u „pauer pleju“ koji su srpski hokejaši pružili rivalu samo 11 sekundi posle izjednačujućeg gola.

Ređali su se pokušaji naše reprezentacije u nastavku, ali su Australijanci uspešno osujećivali sve nalete Srbije sve do 56. minuta kada je posle pokušaja Mirka Đumića i nove pravovremene asistencije Pavela Popravke, kapiten Marko Sretović pogodio za novo izjednačenje i produžetak. U dodatnih pet minuta Srbija je ušla sa igračem manje zbog isključenja Bjelogrlića u poslednjim sekundama regularnog dela igre, a Australija je tu prednost realizovala u 62. minutu i u igri „4 na 3“ došla do prva dva boda na turniru, dok će „Orlovi“ u duel sa domaćinom Rumunijom sa samo jednim od planirana tri poena.

 

 

You might also like

Comments are closed.