Svetsko prvenstvo: Srbija od 1:4 stigla do 4:4, pa „zlatnim golom“ poražena od Španije

 

Naši hokejaši nisu bili ni nalik ekipi koja je dan ranije deklasirala Belgiju (9:2), ali su i pored rezultatskog zaostatka od 0:3 i 1:4 uspeli da se vrate u igru, izbore produžetak, ali ne i da stignu do drugog trijumfa na turniru, pa su njihove šanse za osvajanje medalje svedene u domen teorije i zavisiće više od rezultata ostalih mečeva, nego od srpskih „oklopnika“.

Posle veoma slabe igre u prvoj trećini koju su izgubili 3:0, Mirko Đumić je nakratko vratio „Orlove“ u igru, da bi na polovini meča Fuentes vratio rivalu tri gola prednosti. U završnici drugog perioda nadu za uspeh na ovom meču vratio je Pavle Ogrizović, da bi u poslednjih 20 minuta golovima Dimitrija Filipovića u 45. i Marka Milovanovića četiri minuta pre kraja srpski hokejaši došli u situaciju da se bore za pobedu. Na startu produžetka koji se igrao do „zlatnog gola“, minut i po smo uspevali da odbranimo rezultat sa igračem manje, dva minuta pre kraja preko Marka Brkušanina smo omogli do pobede, da bi u kontranapadu Gaston Gonzalez doneo Špancima prvi trijumf na turniru.

EDIT: U drugom meču dana reprezentacija Belgije savladala je selekciju Islanda ubedljivim rezultatom 9:3 (3:1, 4:2, 2:0) i dodatno zakomplikovala situaciju na tabeli, a time i sudbinu nacionalnog tima Srbije.Pobedom "Crvenih đavola" naši hokejaši ostali su u teoretskoj trci za osvajanje bronzane medalje, ali im je za to pre svega neophodan trijumf u poslednjem kolu protiv Islanda (nedelja, 15.30), kao i, na osnovu svega do sada viđenog, očekivana pobeda Australije nad Belgijom u uvodnom meču završne runde, u nedelju od 12 časova.S druge strane, "Orlovi" još uvek nisu obezbedili opstanak, ali selidba u niži rang, nadamo se, potpada samo u domen teorije. U slučaju neuspeha Srbije i poraza od Islanda u regularnih 60 minuta, ali i malo verovatnog iznenađenja i pobede Španije nad domaćom Rumunijom, Srbija bi naredne sezone igrala u Grupi B druge divizije.

U poslednjem meču četvrte runde, u utakmici koja je najvetovatnije odlučila o osvajaču zlatne medaljei putniku u viši rang (Divizija I, Grupa B) domaćin Rumunija bila je bolja od selekcije Australije rezultatom 5:1 (1:1, 2:0, 2:0).

 

Detalj sa utakmice dve reprezentacije na Svetskom prvenstvu na Islandu 2015. godineFoto: Elvar Freyr Pálsson

Poput uvodna dva meča šampionata „Orlovi“ su i ovaj počeli uspavano. Već na isteku petog minuta Giljermo Betran pogodio je mrežu Arsenija Rankovića i doveo Špance prvi put u vođstvo na ovom turniru. Srbija je preuzela inicijativu i krenula sa snažnim napadima na gol rivala, koji je čekao svoju priliku iz kontranapada i dočekao je u 14. minutu kada je Bruno Baldris s pakom prošao kroz sredinu, ušao u našu trećinu, šutirao sa ivice bulija i pogodio za velikih 2:0. Slaba prva trećina kompletirana je minut pre kraja tog dela igre. Dominik Crnogorac izgubio je pak iza našeg gola, Karbonel i Kvevedo odlično su odreagovali, anjihovu dobru kombinaciju u pogodak je pretočio Oriol Boronat

Angažovanija igra Srbije na startu nastavka već u 23. minutu je nagrađena. Nikola Bibić odlično je prošao po levom krilu i uposlio na drugoj stativi 18-godišnjeg Mirka Đumića, a mladi napadač pogađa i vraća „Orlove“ u igru. Ipak, naša radost trajala je samo do prvog isključenja, posle kojeg je je Pablo Pujuelo pogodio stativu, a Patrisio Fuentes odbitak smestio u mrežu. Usledio je dug period igre u kojem je naš tim napadao, ali bez pravih prilika, iako je 46 sekundi pre poslednjeg odmora uspeo da smanji rezultat. Pavle Ogrizović je šutirao iz daljine, a Srđan Ristić zaklonio golmana Ignasija Garsiju, taman koliko da mu pak prođe pored klizaljke i završi u mreži za nadu pred poslednjih 20 minuta igre.

Četvrt časa igre pre kraja susreta potpuno smo se vratili u igru. U trenucima kada se Oriol Rubio vraćao u igru posle isključenja, Dominik Crnogorac je šutirao iz daljine, a Dimitrije Filipović „otpadak“ smestio u mrežu za aktivnih 3:4. Nastavili su „orlovi“ sa još jačim napadima, ali su ih dve vezane kazne sredinom poslednje trećine značajno usporili u nastojanju da izjednače. Uspeli su da se u tim momentima odbrane sa dva igrača manje na ledu da bi u 56. minutu Marko Milovanović krunisao iniijativu našeg tima za izjednačenje (4:4)! Pokušali su i jedni i drugi da u regularnom delu igre stignu do trijumfa, ali gola nije bilo.

Usledio je produžetak do „zlatnog gola“ u kojem smo prvih minut i po uspeli da se odbranimo sa igračem manje, dva minuta pre kraja Marko Brkušanin imao je situaciju „1 na 0“ sa golmanom Garsijom, ali je šutirao pored gola, da bi se nedugo zatim, posle kontranapada Španaca, naši hokejaši naizgled odbranili, ali je Huan Brabo odlično pronašao usamljenog Gastona Gonzaleza koji pogađa za prvi trijumf „Crvene furije“ na turniru – 4:5!

 

Svetsko prvenstvo Divizija II, Grupa A – Galac, RumunijaIV kolo – Petak, 7. april

SRBIJA – Španija 4:5 (0:3, 2:1, 2:0, 0:1)Island – Belgija 3:9 (1:3, 2:4, 0:2)Australija – Rumunija 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA Diff PTS
1. Rumunija 4 3 0 0 1 18:5 13 9
2. Australija 4 2 1 0 1 13:13 0 8
3. Belgija 4 2 0 0 2 17:24 -7 6
4. Island 4 2 0 0 2 10:14 -4 6
5. SRBIJA 4 1 0 2 1 17:15 2 5
6. Španija 4 0 1 0 3 13:17 -4 2

 

 

You might also like

Comments are closed.