Svetsko prvenstvo: Rasplet u nedelju, „Orlovi“ protiv Islanđana za bronzu ili samo dobar utisak

 

Naši hokejaši su posle slabe partije i poraza od Španije u produžetku (4:5) u subotu imali dan pauze kako bi odmorili i pripremili se za odlučujuću bitku na svetskom šampionatu u rumunskom Galacu, odnosno duel sa selekcijom Islanda u kojem će „Orlovi“ pokušati da posle godinu dana pauze vrate bronzu oko vrata (prošle godine u Španiji bili su četvrti). Za to će im biti potreban trijumf nad selekcijom sa krajnjeg severozapada Evrope, ali i da Belgijanci u uvodnom meču poslednjeg kola (nedelja, 12 časova) ne savladaju Australiju u regularnih 60 minuta, što je na osnovu svega do sada viđenog na šampionatu sasvim realan scenario.

Ipak, Belgijanci su samo dan posle debakla protiv naše selekcije (2:9), deklasirali upravo Islanđane rezultatom 9:3, dok su Australijanci u četvrtom kolu prvi put poraženi na ovom šampionatu u utakmici protiv Rumunije (1:5) koja je verovatno odlučila putnika u viši rang, pa ostaje da se vidi kako će na njih uticati težak poraz koji je osujetio njihov san o Diviziji I. Ipak, „Orlovi“ se sigurno uzdaju u želju „Kengura“ da se okite makar srebrnom medaljom, dok bi u slučaju (malo verovatne pobede Španaca nad domaćom selekcijom u utakmici koja će zatvoriti šampionat (nedelja, 19 časova), uspeli da se okite bronzom.

Ipak, naši hokejaši pre svega moraju da brinu o duelu sa Islandom, jer bi u slučaju neželjenog poraza od Islanđana u regularnom delu utakmice, te pomenutog iznenađujuće trijumfa „Crvene furije“ nad Rumunima, naši hokejaši bili putnici u niži rang (Divizija II, Grupa B). Tim selektora Nemanje Jankovića sigurno će se potruditi da to ipak bude trenutno poslednje plasirana Španija, iako im ni put do željene bronze neće biti nimalo lak, jer su Islanđani poslednjih godina tradicionalno neugodan rival „Orlovima“.

Poslednji poraz od Islanđana: Duel dve selekcije na Svetskom prvenstvu u Beogradu 2014. godineFoto: Miloš Rafailović

Počev od 2012. i Svetskog prvenstva u Rejkjaviku kada su nas nadigrali 5:3, Islanđani su nas savladali i na planetarnim šampionatima u Zagrebu (5:1) godinu dana kasnije, te Beogradu 2014. kada su pred našim navijačima slavili u penal seriji rezultatom 4:3, a potom se okitili srebrnom medaljom. Ipak, od tog momenta zabeležili smo tri vezana trijumfa. Najpre smo im se 2015. godine na njihovom ledu revanširali trijumfom do 5:4 i „preuzeli“ od njih bronzanu medalju u Grupi A druge divizije, da bi verovatno najdraži trijumf bio onaj zabeležen krajem iste godine na kvalifikacionom turniru za odlazak na Zimske olimpijske igre, kada smo ponovo bili bolji posle penala, a kasnije trijumfom nad Španijom otišli u naredni krug kvalifikacija za Pjongčeng 2018. Zanimljivo je da je jedini gol u toj penal seriji postigao sadašnji selektor Nemanja Janković.

Poslednju pobedu srpski hokejaši ostvarili su lane u španskoj Haki rezultatom 6:3 i to posle nestvarnog preokreta u duelu u kojem su gubili sa 3:0, a potom sa šest vezanih golova stigli do trijumfa koji im ipak nije bio dovoljan da se okite medaljom. Po dva gola na tom susretu postigli su Marko Sretović i Uroš Bjelogrlić, dok su se po jednom u strelce upisali i Dimitrije Filipović i Lazar Leštarić koji ovog puta nije u sastavu.

Hoće li se ponoviti Rejkjavik: Islanđanima smo se revanširali samo godinu dana posle poraza u BeograduFoto: Elvar Freyr Pálsson

 

Svetsko prvenstvo Divizija II, Grupa A – Galac, RumunijaV kolo – Nedelja, 9. april

Belgija – Australija (12)SRBIJA – Island (15.30)Rumunija – Španija (19)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA Diff PTS
1. Rumunija 4 3 0 0 1 18:5 13 9
2. Australija 4 2 1 0 1 13:13 0 8
3. Belgija 4 2 0 0 2 17:24 -7 6
4. Island 4 2 0 0 2 10:14 -14 6
5. SRBIJA 4 1 0 2 1 17:15 2 5
6. Španija 4 0 1 0 3 13:17 -4 2

 

 

You might also like

Comments are closed.