Svetsko prvenstvo: „Orlovi“ najbolji kada je najpotrebnije, deklasiran Island za bronzanu medalju

 

Srpski hokejaši odigrali su izuzetan meč kada je to bilo najpotrebnije, u svim elementima bili su bolji rival od Islađana koji su u prethodnom delu šampionata uspeli čak i da savladaju domaćina Rumuniju. Ipak, u duelu protiv raspoloženih „Orlova“ nisu bili ni nalik ekipi iz tog meča, dok je naša reprezentacija ponovila izuzetnu partiju iz duela sa Belgijom (pobeda od 9:2) i pokazala da je zaslužila odličje na ovom turniru, iako je uz malo sreće i više koncentracije u produžecima sa Australijom (poraz 3:4) i Španijom (4:5), mogla i više od bronze.

Ipak, da uopšte dođu u priliku da se bore za medalju, „Orlovima“ je naruku išao ishod prvog meča dana u kojem je Australija nadigrala Belgiju rezultatom 3:0 i već tada obezbedila najmanje srebro, a Islandu i Srbiji omogućila borbu za bronzano odličje (u slučaju pobede „Crvenih đavola“, već tada bi obe selekcije izgubile šanse za treće mesto). Tu priliku izabranici Nemanje Jankovića nisu ispustili i uprkos brojnim oscilacijama tokom takmičenja, četvrtom uzastopnom pobedom nad Islađanima na kraju su ipak uspeli da se posle godinu dana pauze, odnosno treći put u poslednje četiri godine, popnu na pobedničko postolje.

U mreži Islanđana viđeno je pola tuceta golova, ali i samo dva strelca, pošto su izvenredne golgeterske partije pružili Marko Brkušanin i Nemanja Vučurević koji su zabeležili po „het-trik“, dok je veoma raspoložen na golu našeg nacionalnog tima bio Arsenije Ranković koji je zabeležio svih 28 odbrana.

EDIT: Reprezentacija Rumunije osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Galacu i posle godinu dana izborila povratak u Diviziju I, pošto je u meču poslednjeg kola ubedljivo savladala selekciju Španije rezultatom 6:0 (1:0, 2:0, 3:0).Ovim trijumfom, četvrtim na turniru, Rumuni su preskočili na tabeli Australiju koja je posle prošlogodišnjeg plasmana u viši rang bila na pragu da taj uspeh ponovi i drugu godinu zaredom. "Kenguri" će zbog poraza od domaćina u četvrtom kolu (1:5) morati da se zadovolje srebrnom medaljom, dok se na poslednjoj stepenici pobedničkog postolja, posle godinu dana pauze ponovo našla reprezentacija Srbije.Hokejaši Španije, lanjski osvajači srebrne medalje, samo godinu dana kasnije zauzeli su poslednje mesto na turniru na kojem su u pet mečeva uspeli jedino našoj selekciji da "otkinu" dva boda, pa će prvi put od 2014. godine igrati u nižem rangu takmičenja (Divizija II, Grupa B).

 

Pola tuceta golova u mreži Hedstroma: Četvrti uzastopni trijumf "Orlova" nad IslanđanimaFoto: Elvar Freyr Pálsson

Duel sa Islanđanima počeli smo izvanredno, pre svega sa rezultatske strane. Već posle četiri minuta igre imali smo prednost zahvaljujući golmanu rivala Denisu Hedstromu koji je kardinalno pogrešio i praktično poklonio pak Nemanji Vučureviću koji ga je samo ubacio u praznu mrežu. Od tog gola svesno smo prepustili inicijativu islandskim hokejašima, a u međuvremenu izuzetno opasno pretili iz kontranapada. Upravo u jednoj takvoj situaciji u 14. minutu Vučurević je mogao i do svog drugog gola, ali je njegovo sjajno kombinovanje sa Sretovićem u kontri „2 na 1“ prelepom paradom ipak osujetio Hedstrom. Međutim, već u narednom napadu našeg tima Marko Brkušanin je preciznim udarcem pogodio mrežu rivala za vođstvo od 2:0. Ti golovi dali su krila „Orlovima“ koji su krenuli agresivnije i samo dva minuta kasnije posle nove sjajne akcije druge postave, odnosno kombinacije Popravke i Sretovića, Nemanja Vučurević je još jednom zatresao mrežu Islanda za ogromnih 3:0.

Igralo se prilično izjednačeno u drugom delu igre pre nego je Marko Brkušanin u 27. minutu, posle jednog pozicionog napada Bibića i Podunavca, iznenada šutirao iskosa sa leve strane i praktično već tada rešio pitanje pobednika (4:0). Šest minuta pre isteka drugog perioda, Dominik Crnogorac je odličnim dodavanjem izbacio Marka Brkušanina u kontru, a univerzalac Beograda pokazao još jednom da se jednako dobro snalazi i na bekovskim i na ofanzivnim pozicijama u timu i zabeležio „het-trik“. I Vučurević je mogao do svog trećeg pogotka u završnici druge trećine, ali je Hedstrom još jednom odbranio situaciju „1 na 0“ našeg tima.

Što nije uspeo tada Nemanja Vučurević jeste već u 55. sekundi poslednjeg perioda, kada je golom završio novu lepu akciju Sretovića i Crnogorca, za potpun debakl Islanđana. U preostalom vremenu naši hokejaši samo su rutinski odradili posao i priveli meč kraju, usput omogućivši sigurnom igrom u odbrani svom golmanu Arseniju Rankoviću (28 odbrana) da ostvari „šataut“.

 

Svetsko prvenstvo Divizija II, Grupa A – Galac, RumunijaV kolo – Nedelja, 9. april

Belgija – Australija 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)SRBIJA – Island 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)Rumunija – Španija (19)

TABELA:

  Team GP W OTW OTL L GF:GA Diff PTS
1. Rumunija 5 4 0 0 1 24:5 19 12
2. Australija 5 3 1 0 1 16:13 3 11
3. SRBIJA 5 2 0 2 1 23:15 8 8
4. Belgija 5 2 0 0 3 17:27 -10 6
5. Island 5 2 0 0 3 10:20 -10 6
6. Španija 5 0 1 0 4 13:23 -10 2

 

 

You might also like

Comments are closed.