Selektor Janković: Nikada nisam bio deo bolje grupe

 

Posle dve nedelje jakog rada u ledenoj dvorani "Pionir" juniori Srbije prepuni očekivanja dočekuju početak Svetskog prvenstva u "Srpskoj Atini" na kojem će pokušati da ostvare jedan od najvećih uspeha u novijoj istoriji srpskog hokeja, a u ovom starosnom uzrastu sve iznad bronzane medalje to će i doneti. Na tom putu srpske juniore vodiće Nemanja Janković, mladi stručnjak koji debituje na klupi nacionalnog tima kao selektor, ali sada sa već zavidnim iskustvom rada sa mlađim generacijama stečenim u Kanadi. Prezadovoljan pokazanim odnosom prema nacionalnom dresu, Janković ima samo pozitivne komentare na račun svojih izabranika koji mu daju razlog za optimizam pred početak takmičenja. 

– Prezadovoljan sam pripremama. Prošli smo različite faze, psihičke spreme, fizičke spreme, tim bildinga, podizanja atmosfere, spuštanja kada je to bilo potrebno. Sada smo došli do vrhunca pred meč sa Španijom, kada bi atmosferu trebalo da dovedemo pred "eksploziju" i verujem da smo to uspeli. Atmosfera je izvanredna, igrači su toliko postali bliski u ovih prethodnih mesec dana da mogu samo da ih maksimalno pohvalim. To mi je bio glavni cilj od samog početka, jer je to najvažnije za ovakav turnirski način igranja, gde se svaka utakmica igra kao da sutra ne postoji – rekao je selektor Janković pred početak takmičenja.

Našoj selekciji, čini se, ide na ruku raspored mečeva. Prvi put je možda olakšavajuća okolnost što na prethodnom šampionatu nismo uzeli medalju, pa umesto da uvodnu utakmicu igramo protiv najvećeg favorita, turnir počinjemo protiv za nijansu slabijeg protivnika, dok ćemo se protiv najjačeg rivala, selekcije Rumunije, sastati nakon prvog dana pauze, što će dati sasvim dovoljno vremena za dobru pripremu i odmor za verovatno najjači ispit generacije. 

– Mislim da konačno imamo odličan raspored, što ranijih godina nije bio slučaj. Ovog puta je praktično perfektan, mada i da nije tako bilo bi u redu. Jedino što ne znamo je kakva je snaga Španije, koja je jedan od glavnih favorita. Teško je na ovom nivou raditi skauting, to praktično ne postoji, jer ekipe ne igraju zajedno, okupe se jednom godišnje. Vrlo je nezahvalno očekivati bilo šta, zna se tek posle prvog dana, a mi nemamo luksuz da iščekujemo ishod te prve utakmice, jer je nama ona među najvažnijima na prvenstvu. Moramo da „grizemo“ – smatra Janković.

Juniorski reprezentativci Srbije na treningu pred početak SP u Novom SaduFoto: SHLS

Srž ove generacije čine igrači koji su na Svetskom prvenstvu za igrače do 18 godina u estonskom Talinu 2014. godine bili na pragu plasmana u viši rang, Grupu A. prvenstvo u Novom Sadu biće praktično već njihova treća uzastopna sezona kako se zajedno pripremaju i igraju u samo donekle izmenjenom sastavu. Koliko ekipi znači taj kontinuitet?

– Ne samo treća sezona. Oni se znaju ceo život, od malih nogu. To je bio jedan od najvećih uticaja na mene da se prihvatim ove pozicije, jer ih i ja znam veoma dugo. Neke sam čak i doveo na hokej. Znam koliko su bliski, koliko vremena provode zajedno van leda… Na tom prvenstvu u Estoniji zaista je trebalo da idu dalje, zaslužili su to. Uprvao mislim da to može da bude ključan faktor koji može da ih dovede do uspeha – dokle su spremni da idu jedan za drugog? A znam da su na ledu spremni da učine sve za saigrače! Ako se budu upravljali tim razmišljanjem mislim da mogu da doguraju veoma daleko – kaže Janković i dodaje:

– Ta bliskost je ono što njih čini ekipom. Talenat, kvalitet, , tehniku klizanja, štapa, sve je to u redu, ali to razmišljanje da igraju jedni za druge je ono što je potrebno i što mi imamo. Jer se toliko dobro poznaju, da nikada ne bi dozvolili sebi da skrate trening, propuste ga, jer bi ih bilo sramota pred drugarima koji se bore. To je ta pozitivna konkurentnost koja ih tera da guraju samo sebe napred, a time i jedni druge. Što se toga tiče, moram da kažem da nikada nisam bio deo bolje grupe.

Verovatno najveći minus je bio nedostatak pripremnih utakmica. S druge strane, pozitivna strana je što je dobar deo onih igrača koji su odove godine u Crvenoj zvezdi imali značajno iskustvo igranja u slovenačkom seniorskom prvenstvu, pa se čini da nam je ove sezone i fizička sprema jedan od značajnijih prednosti, jer su i oni, poput momaka iz Mađarske i SAD-a imali značajnu količinu vremena provedenog na ledu.

– Definitivno je da nam je nedostatak pripremnih utakmica bio realni hendikep. Odigrali smo pripremne mečeve sa Zvezdom i Partizanom, ali to svakako nije realna slika stanja stvari. Ali, ne želim to da gledam na taj način. Bitno mi je bilo da ih i u tim mečevima nateram da odreaguju, da vidim kako će se odnositi prema tome i tom reakcijom sa veoma zadovoljan. Što se tiče fitnesa, sada smo već u drugom delu sezone i mogu da kažem je u ovom trenutku srž ekipe, oni najiskusniji igrači, da su izuzetno spremni i to je veoma dobra stvar. Problem je jedino to što je to srž ekipe, a nama trebaju svi. Deo igrača svakako nije imao dovoljno vremena na ledu i to jeste nedostatak. Ipak, ne mislim ni da je to presudno. Nama je najvažnije da je trenutno atmosfera u svlačionici ne perfektna, nego je dovedena do granice onog pozitivnog ludila. "Mi – sami protiv sveta!" To je razmišljanje s kojim svako od njih, svakog dana ulazi u svlačionicu, a onda izlazi na led – zaključio je Janković.

Svlačionica juniorske reprezentacije Srbije u Novom Sadu

 

You might also like

Comments are closed.