Pogled u istoriju: Prvi susret Srbije i Italije, pamte se brojne pobede Jugoslavije nad "azurima"

 

Srpski hokejaši su u poznato skijalište u južnim Alpima (Dolomitima) doputovali kao potpuni autsajderi, ali će u duelima sa domaćinom, Velikom Britanijom i Holandijom. pokušati da se predstave u što boljem svetlu i uhvate formu za Svetsko prvenstvo u španskoj Haki, na kojem će, između ostalih, takođe odmeriti snage sa selekcijom "lala". Naši "oklopnici" počinju takmičenje protiv "azura", sigurno najjače selekcije s kojom se naš nacionalni tim susreće još od Stavangera 2004. kada je protivnik u kvalifikacijama za Zimske olimpijske igre u Torinu bila Norveška i slavila sa ubedljivih 21:0. Susret sa Italijom biće prvi naše selekcije pod imenom Srbija, dok su u prošlosti Italija i Jugoslavija više puta odmeravali snage, a naša tadašnja nacionalna selekcija imala je više uspeha.

Italijani su dobili prva dva susreta, na Svetskom šampionatu u Parizu 1951. godine rezultatom 6:1, a zatim i u Kelnu četiri godini kasnije kada je zabeležen još ubedljiviji poraz 9:1. Međutim, počev od Zimskih olimpijskih igara u Inzbruku 1964. Jugoslavija nije poražena na čak sedam uzastopnih mečeva sa "azurima". Italijani su samo u Švajcarskoj 1971. izborili remi (4:4), a tek u Beogradu 1978. slavili su, i to veoma ubedljivo, rezultatom 12:3. Obe selekcije tada su eleiminisane, ali su se već naedne godine u Barseloni vratile u Grupu B, a "plavi" su se tada revanširali trijumfom od 4:2.

Dve godine kasnije Italijani su prilično sigurno obezbedili plasman u elitnu Grupu A, ali su se prilično namučili, i ipak slavili protiv naše selekcije sa 6:4. Bio je to period kada je italijanski hokej ponovo nadmašio ovdašnji, ali na ZOI u Sarajevu ljubitelji hokeja u Jugoslaviji upamtili su i ubedljiv trijumf od 5:1, da bi godinu dana kasnije na SP u Ajndhovenu zabeležen još jedan trijumf rezultatom 4:1.

Mečevi novijeg datuma su nam, međutim, doneli samo ubedljive poraze. Na Svetskom prvenstvu Grupe B održanom 1991. u Ljubljani, nacionalni tim sa Apenina slavio je rezultatom 13:3, a bio je to poslednji nastup tadašnje reprezentacije SFRJ. Poslednji međusobni susret sa Italijom i jedini pod imenom SR Jugoslavija imali smo u kvalifikacijama za ZOI u Solt Lejk Sitiju 2002, a i tada se igralo u Ljubljani. Naši večerašnji protivnici slavili su ubedljivo 13:0.

Turnir u Kortini d’Ampeco počinje duelom Velike Britanije i Holandije koji se igra od 17 časova.

 

You might also like

Comments are closed.